Únava může být znakem některé vážné nemoci.

Únava může být znakem některé vážné nemoci. Zdroj: Pexels

Maličkosti, které pomohou, když pociťujete pandemické vyhoření

Je tu s námi už rok a stres, který covid vyvolal, nás pomalu a jistě vyčerpává. Únava, hledání světla na konci tunelu, sociální izolace, strach o druhé, to vše přispívá k tomu, že nemáme daleko k vyhoření. Jestliže už na vás také dopadá tíha situace, zkuste ve svém životě udělat pár drobností, které vám zase vrátí energii.

Chronický stres vyvolaný koronavirem nás emocionálně otupil. Přestali jsme plánovat a těšit se. Snažíme se ze všech sil pozitivně motivovat své děti, rodinu a okolí a nevnímat všechny dopady pandemické situace. Jsme vystaveni neutuchajícímu stresu, který můžeme ovlivnit jen zčásti. Odborníci z oblasti psychologie tuto emocionální únavu vnímají, a proto radí, jak najít maličkosti, které nám pomohou zpět na nohy. Co podle nich pomáhá?

Určete, co způsobuje syndrom vyhoření

Možná je to izolace od rodiny a přátel nebo skutečnost, že už rok žijeme mezi čtyřmi stěnami malého bytu. Možná je to home office nebo neustálá čtyřiadvacetihodinová starost o děti v roli matky, učitelky, kuchařky, trenérky, kamarádky a uklízečky. „Jakmile získáte představu o tom, co způsobuje syndrom vyhoření, můžete podniknout příslušné kroky ke zlepšení,“ uvádí Samantha Elkrief, terapeutka a koučka z New Yorku. Zamyslete se a najděte, co vám nejvíce bere sílu. Poté se zaměřte na řešení: pokud si například potřebujete odpočinout od neustálého soužití s ​​rodinou, zkuste přenést víc zodpovědnosti na jednotlivé členy, a pokud to půjde, domluvte si víkend nebo alespoň pár hodin bez dětí. Pokud toužíte po nových zkušenostech, naplánujte si online aktivitu. Už máte za sebou online jógu nebo malování? Co se naučit navrhovat webové stránky nebo začít s francouzštinou?

Začleňte do života více potěšení

Mnohým z nás se kvůli pandemické situaci a neustálému stresu ze života vytratila vášeň, potěšení a pocit radosti. Není tím myšlen jen sex, ale i příjemné pocity ze zážitků v životě, kterých je málo. Chybí nám okamžiky, kdy si zkrátka jen užíváme to, co děláme. „Pokud se obvykle sprchujete rychle, ale teď by vás potěšila dlouhá, luxusní sprcha, jděte do toho!“ říká Lauren Donelson, terapeutka a autorka motivačních knih ze Seattlu. „Ohodnoťte svou současnou úroveň radosti od 1 do 10 a pak se zamyslete, jaká změna či činnost by váš pozitivní pocit posunula o úroveň výš,“ doplňuje odbornice cestu, jak zjistit, jak jsme na tom. Cítíte se šťastně, když si hrajete se psem a vyrážíte do přírody? Zařaďte procházky každý den.

Obměňte rutinu

Časový plán, který jsme si stanovili na začátku pandemie, abychom se udrželi v chodu a zajistili si pocit normálnosti, je po roce spíše na obtíž a monotónnost vede k apatii. V sedm vstát, zúčastnit se dvou callů, odpovědět na e-maily, uvařit, jít na hodinu ven, uvařit, film a spát. Z rutiny se stala nuda, a proto je podle Lauren Donelson dobré náš stereotyp trochu obměnit. „Máte-li možnost, zkuste jako osvěžení změnit jeden nebo dva aspekty své rutiny. Pokud si například vždy připravujete kávu doma, zajděte si pro ni o víkendu k výdejnímu okénku."

Plánujte budoucnost

Nyní, když se pomalu rozhýbává očkování, vidíme světlo na konci tunelu. Můžeme začít plánovat nebo alespoň snít o tom, co budeme dělat, až bude bezpečněji. Co si tedy rezervovat termín dovolené na dobu, kdy už by mohlo být lépe? Nebo na ni začít alespoň šetřit? Nebo snít, kam vyrazíme ve všech těch krásných šatech, které jsme nakoupily v zimních výprodejích.

Vyčleňte si více času na odpočinek

Spánek je nezbytný pro duševní a fyzickou pohodu, ale skutečný odpočinek přesahuje to, kolik hodin v noci prospíte. Podle lékaře a výzkumného pracovníka Saundry Dalton-Smitha existuje sedm různých typů odpočinku : fyzický odpočinek (spánek nebo regenerační činnosti, jako je strečink), duševní odpočinek (dovolená, pauza od práce), smyslový odpočinek (zhasnutí světla nebo odpojení se od elektroniky), kreativní odpočinek (nasávání krás přírody nebo poslech hudby, která nás inspiruje), emocionální odpočinek (schopnost říct „ne“ nebo upřímné vyslovení toho, jak se cítíme), sociální odpočinek (omezení interakcí s lidmi, kteří nás vyčerpávají) a duchovní odpočinek (jako modlitba nebo meditace). Zamyslete se tedy nad tím, jaké druhy odpočinku vám v životě chybí a poté si naplánujte „datum odpočinku“. Pokud například potřebujete více fyzického odpočinku, místo ranního běhu si zacvičte jógu. Pokud potřebujete více smyslového odpočinku, ztlumte světla, zavřete notebook a seďte nějaký čas v tichosti.

Spojte se s vnitřním dítětem

Vzpomeňte si, co vás jako dítě bavilo, a zamyslete se, jak toto potěšení do svého života opět vměstnat. „Pokud jste jako dítě rádi hráli fotbal, pořiďte si fotbalový míč a zahrajte si v parku," říká Lauren Donelson. „Jako dítě jsem ráda hrávala na klavír a během pandemie jsem zase začala. Moje vnitřní dítě to miluje,“ sdílí svou zkušenost odbornice. Tyto aktivity jsou palivem, které potřebujeme, abychom se ubránili syndromu vyhoření.

Promluvte si s terapeutem

„Mít někoho, kdo by se soustředil jen na vás a na to, co prožíváte, je velkou pomocí,“ říká terapeutka Samantha Elkrief. Proč své duševní zdraví nepodceňovat? Pokud se totiž syndrom vyhoření neléčí, může vést ke klinické depresi nebo k jiným patologickým stavům. Pokud máte potíže, zvažte schůzku s odborníkem. „Je normální, že se teď lidé cítí vyhořelí. Problémy s duševním zdravím je velmi důležité řešit, takže návštěva terapeuta může být skvělým způsobem, jak zvládnout pocity vyhoření," uzavírá Samantha Elkrief.