My ty kila spolu shodíme

My ty kila spolu shodíme Zdroj: iStock.com

Sportujte se psem a hubněte. Jaké aktivity zvolit?

Hubnutí nemusí být jen dřina v posilovně nebo osamělý běh. Máte-li doma psího mazlíčka, zapojte ho do vašeho plánu. Proč? Budete mít parťáka, zdravý pohyb pod širým nebem a žádný stres z počítání spálených kalorií. Půjde to totiž samo. Jaké sporty se pro vás budou hodit?

Stejně jako vás, nedostatek pohybu ovlivňuje i vašeho psa, proto vaše sportovní spojení bude skýtat mnoho benefitů. Běh po zahradě nebo lehká procházka kolem bloku je také pohybem, ale ne takovým, který vám pomůže shodit vytoužená kila.

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak každodenní pohyb promítnout do společné zábavy, je společná delší chůze. Tím můžete začít, pro zlepšení kondice zkuste zvolit něco svižnějšího. Že budou výsledky vidět, dokládají výzkumy The Journal of Physical Activity & Health, které prokázaly, že majitelé psů pravděpodobněji dosáhnou svých kondičních cílů než ti, kteří psího společníka nemají. Zvládnou s přehledem splnit 150 minut chůze za týden, která je udržuje fit. Celkově pak poukazují na to, že vlastnictví psa podporuje zdraví a pohybová aktivita se ve volném čase zvyšuje o 69 procent.

Slavní sportovci

Ve zdravé kondici se udržuje prostřednictvím svých psích kamarádů i mnoho celebrit. Mezi jednu z nich se řadí herečka Eva Mendes, která se svým psem zvolila běh. Herec Ryan Gosling a jeho pes se věnují agility. Jessica Biel běhá rovnou s oběma psy. Amanda Seyfried volí spíše pomalejší procházky, stejně jako Kendall Jenner. Vysportované postavy těmto celebritám závidíme, tak proč nezkusit jejich metodu?

Co předem promyslet

Než se pustíte do společného sportování, zvažte věk, velikost a fyzickou nejen sebe, ale i pejska. „U některých věkových skupin, například u štěňat nebo psích seniorů, je doslova nevhodná přemíra pohybu. Naopak existují plemena, která ve středním věku bez sportu jen těžko vyčerpáte,“ vysvětluje Martin Kváš, odborník na výcvik a výživu psů značky Brit. Pokud si nejste výběrem sportu vzhledem ke svému mazlíčkovi jistí, můžete se zajít za odborníky značky Brit do poradny. Poté si vyberte si aktivitu, která bude bavit i vás. Stejně jako si plánujete hodiny ve fitku, naplánujte si do diáře i chvíle se psem. Zvolte vhodný čas i místo. A jelikož se jedná o sport, nepodceňujte ani vhodnou sportovní obuv a oblečení.

TIP NA VIDEO: Jaké plemeno psa se k vám hodí?

Chůze a běh

Pro začátek střídejte rychlou chůzi a běh, budete tak mít možnost se vzájemně sladit. Stačí deset minut jít, pět minut běžet a tento cyklus opakovat třikrát za sebou. Společně tak strávíte tři čtvrtě hodiny v příjemném tempu. Postupně poměr chůze a běhu otáčejte ve prospěch běhu. Takovou aktivitu můžete realizovat prakticky s každým plemenem, které má rádo pohyb, jen dle jeho velikosti a fyzické kondice vybírejte vhodný terén a délku trasy.

Cani-cross

Abyste kladli vyšší nároky na svou a psí kondici zároveň, vyzkoušejte cani-cross. Potřebujete k tomu jenom speciální vodítko, díky kterému budete mít psa uvázaného u pasu a uvolníte si tak ruce k tempování při pohybu. Základem je naučit psa tahat. To vám rádi vysvětlí a naučí odborníci věnující se canicrossu. Stačí zadat do Googlu a najít toho nejbližšího.

Bikejoring

Jestli jste si při vedení svého psa poněkud jistější, můžete vyzkoušet i bikejoring – tedy jízdu na kole se psem. Vašeho čtyřnohého kolegu samozřejmě čeká mnohem náročnější pohyb, proto dbejte na postupné přidávání délky trasy i na výběr náročnosti. Pokud si společně vybudujete dobrou kondici, bude vás pes dokonce „táhnout“ k větším výkonům. Hodit se vám bude pružinový adaptér na vodítko, jenž se umisťuje na řídítka kola. Varianty jsou i na koloběžce a běžkách. Při běhu i jízdě na kole nezapomínejte, že pejsek bude při aktivnějším životním stylu o to víc potřebovat výživu bohatou na bílkoviny, antioxidanty a podporu kloubů a chrupavek. Tato kritéria splňuje například holistické krmivo Brit Fresh, které obsahuje 40 % čerstvého masa. Tak jako se zaměříte na stravu svého psa, pracujte i na té své, která by měla obsahovat dostatek bílkovin, vlákniny, komplexních sacharidů a potraviny s nízkým obsahem tuku. Jedním z nejlepších zdrojů bílkovin je maso, vejce, mléčné výrobky a luštěniny. Sacharidy jsou ukryty v rýži, celozrnných potravinách, ovoci, zelenině.

Agility

Pokud máte v okolí psí hřiště, můžete se svým chlupáčem vyzkoušet agility, tedy překonávání překážek psa dle pokynů. Tento sport rozvíjí nejen agilitu (tedy aktivitu) psa, ale i poslušnost, vzájemné spojení a se správným pamlskem i společnou zábavu. Trénovat jednotlivé povely ale můžete i bez překážkové dráhy, stačí mít kapsu nabitou třeba Brit Training snacky, chuťově motivujícími a zároveň kaloricky vyváženými pamlsky, pro které váš čtyřnohý miláček svede doslova psí kusy. Po psím tréninku čeká ten váš. Vezměte si s sebou švihadlo a dejte si v parku deset minut skákání. Pokračujte ve výpadech vpřed a vzad a na posílení rukou a prsních svalů udělejte sérii kliků. Vyberte si pět cviků, kterým věnujte pět minut. Jako protažení si střihněte tři Pozdravy slunci. Třikrát týdně vám i pejskovi agility rozpohybuje metabolismus a budete dobře spalovat.

Další zajímavé články o zdravém životním stylu a mimo jiné i rozhovor s Andreou Kalousovou najdete v aktuálním čísle časopisu Dieta.

Nestíháte jít do trafiky? Kupte si aktuální vydání jednoduše na www.ikiosek.cz.

...
... | Zdroj: red