Všechno bude dobrý

Všechno bude dobrý Zdroj: iStock.com

Návyky optimistů, které vám vrátí úsměv na tvář. Bude se hodit

Udržet si optimismus šlo v uplynulém roce mnohým z nás často velmi těžce. A ani ten nový rok nezačínáme nejveseleji. Připadá vám, že není proč se usmívat? Optimisté vám budou oponovat. Dle nich je důležité se správně dívat na sebe, své okolí i svět. Pojďme se naučit šťastným návykům.

Líbí se mi tvrzení Jasona Wachoba, spoluzakladatele a generálního ředitele webu pro zdravý život MindBodyGreen.com, který říká, že děti se rodí jako optimisté a až život je přivádí k pesimismu. „Hluboko uvnitř se ale většina z nás chce vrátit k optimismu svého dětství,“ dodává. Jestliže trávíte svůj život vedle dětí a vnímáte jejich pohled na svět, jistě mu dáte za pravdu. A jak děti stárnou, vidíte, že některé z nich si optimismus udržely a některé ne. Každé z nich si k podobným věcem vytváří svůj vlastní postoj. Kdo vyrostl z vás?

Jste-li tím, komu už úsměv na rtech mizí a vidina lepších zítřků je dle něj v nedohlednu, nemusíte věšet hlavu. Základ optimismu v sobě máte, dětství je toho důkazem. Tak se k němu pojďte zas přiblížit. Jde to! Potvrzuje to i odborník David Mezzapelle, autor knihy Nakažlivý optimismus (Amazon), který se tímto tématem zabýval pět let: „Někteří lidé jsou přirozeně optimističtější, ale také věřím, že někdo, kdo je negativní nebo pesimistický, může své ladění ovládat a vylepšovat ho.“ Navíc mimo jiné jeho studie také ukázala, že optimisté vydělávají více peněz než pesimisté a užívají si zdravotních přínosů, jako je méně nachlazení, snížené riziko kardiovaskulárních onemocnění a delší život. A to už jsou pozitivní vyhlídky, co myslíte? Změnu však nečekejte ze dne na den, všichni odborníci se shodují na tom, že optimismus je něco, co musíte každý den procvičovat. Ale po týdnu osvojení si nějakého šťastného návyku se svět může zdát lepší. Optimisté mají ve svých životech zvyky, které můžete i vy implementovat do svých, abyste se stali jedním z nich.

Optimisté jsou vděční

Nejen za velké dobro v jejich životě, ale i za nejmenší věci, co se jim dějí. Za to, že je krásný slunečný den, že jejich dítě s úsměvem snídá, za psa, který je probudí veselým kňučením, i ty malé věci se pro ně stávají zdrojem radosti.Možná máte pocit, že optimisté jsou lidé, kteří zavírají před nezdary a vším ošklivým, co se kolem nich děje, oči, ale není tomu tak, i v těchto nelibých věcech vidí přínos, najdou dobro v těžkostech, překážkách a neúspěších, protože to jsou situace, které jim dodávají sílu a odolnost: „Když optimisté narazí na problémy, nevypadají pro ně tak špatně, protože se naučili vždy najít na problému něco dobrého,“ říká David Mezzapelle. Jak vaši optimističtí přátelé vnímají současnou situaci omezení? Hroutí se doma do polštářů, nebo ji využívají k něčemu pozitivnímu?

Optimisté darují svůj čas a energii

Ať už pomáhají v nějaké charitativní organizaci, nebo jsou k dispozici své rodině, pomoc je aktivitou, která je jim velmi blízká. A právě pomoc je dobrým startem, jak být optimističtější. Altruismus vyvolává optimismus.

Optimisté se zajímají o ostatní

Když lidé slyší příběhy ostatních, kteří se nevzdávají a věří v dobro a v lepší zítřky, podporuje to jejich optimismus. Čím to je? Lidé jsou často nešťastní kvůli tomu, že si myslí, že jsou ve svých bojích sami. Že jen oni mají finanční problémy, potýkají se s rakovinou či je zradil přítel. A když najednou slyší, že někdo jiný prožívá to samé, ba že prožíval a vše se v dobré obrátilo, nemoc překonal, našel si novou práci či partnera, dává jim to naději. A ta je základem optimismu. Proto Jason Wachob podporuje čtení inspirativních příběhů, kdy lidé překonali či zvládli těžké chvíle, i když se to zdálo nemožné.

Optimisté se obklopují optimistickými lidmi

Vaše naladění ve velké míře souvisí s tím, s jakými lidmi trávíte čas. Každodenní přítomnost pesimistů ve vaší společnosti může hodně vyčerpávat. Negativní energie je silná a někdy je těžké se jí ubránit. Proto je lepší se inspirovat heslem vytvořeným bývalou americkou olympijskou gymnastkou Mary Lou Rettonovou: „Optimismus je magnetem štěstí. Když jste kolem lidí, kteří jsou pozitivní a optimističtí, ovlivňuje vás to.“

Optimisté neposlouchají negativce

„To, co ostatní lidé dělají nebo říkají, je odrazem jejich vlastní reality, ne vaší,“ říká David Mezzapelle a doplňuje: „Optimističtí lidé neberou názory ostatních příliš vážně, když nesouhlasí.“ Co z toho plyne? Neposlouchejte lidi, kteří vám říkají, že něco nejde, že toho nemůžete dosáhnout. Klidně s nimi nesouhlaste. Je to jejich realita, ne vaše.

Optimisté odpouštějí ostatním

I když je to kolikrát jednodušší říci než udělat, je to tak. Optimisté mají schopnost odpouštět. Zkrátka minulost je minulost. Nastavte v sobě mír, ať vám minulost nekazí současnost.

Optimisté se usmívají

Úsměv vytváří šťastné prostředí, které přitahuje ostatní, a štěstí, i v malých a krátkých dávkách, uvolňuje serotonin, hormon, který přispívá k pocitu pohody. A to není vše. Úsměv má také zdravotní výhody a dle studie z University of Kansas úsměv snižuje intenzitu stresové reakce organismu, bez ohledu na to, zda se člověk skutečně cítí šťastný.

Je to, co vidím na vaší tváři, úsměv?