Jedu si pro skvělou budoucnost

Jedu si pro skvělou budoucnost Zdroj: iStock.com

10 znamení, že váš život jde správným směrem. Ověřte si to!

Máte sny, cíle, nějakou představu o tom, jak chcete žít. Snažíte se jít cestou k jejich realizaci, ale pořádně nevíte, zda ty kroky, které podnikáte, mají efekt a opravdu vás posouvají k vaší vysněné budoucnosti. Tak si to ověřte.

Poznat, že jdete správnou cestou, můžete v první řadě podle svých pocitů. Musíte je nejen vnímat, ale i správně rozklíčovat. Vaše mysl vás totižumí ošálit a po změně volá nejen, když je to potřeba, ale i v případech nudy, nepohodlnosti nebo lenosti. Proto si při vnímání pocitů dejte trochu na čas a buďte k sobě upřímní. Položte si otázky typu: Chybí mi něco? Mohla bych pro to udělat něco víc? Potřebuju nakopnout?

Jak ale poznat, že se věci začínají hýbat k vašemu vysněnému cíli – lepší práce, fyzička, být hubenější, otěhotnět, napsat knihu, odejít od rodičů, našetřit na dovolenou za oceán nebo se probouzet šťastnější? Ayodeji Awosika, autor bestselleru o zdokonalování sama sebe Real Help: An Honest Guide to Self-Improvement, za znaky, jež vás vedou k zářné budoucnosti, považuje tyto.

1. Učíte se

Čtete vzdělávací knihy o hubnutí, zdravém životním stylu, funkčním tréninku, hormonální józe, zkrátka o tématu, jež je blízké vašemu cíli. Dle amerického miliardáře, investora a filantropa Warrena Buffetta děláte dobře. „Čím více se učíte, tím více se můžete potenciálně naučit.“ Možná nevíte, kam vás vaše učení zavede, ale děláte maximum pro získání znalostí a rozvoj dovedností. „Nevěděl jsem, zda mi čtení 75 knih za rok pomůže napsat své dvě knihy nebo založit další obchody, stát se lepším člověkem a přednášet před tisícovkou lidí, ale vím, že mé nepřímé učení mi pomohlo dosáhnout toho, co mám.“ Co z toho plyne? Stále se učte. Nebojte se, kam vás to zavede. Slibujeme, že to bude vždy skvělé.

2. Jste zvědaví a zajímá vás svět

Stále věříte v nové možnosti, které mají a mohou mít vliv na vaši budoucnost. To je důležité, protože rezignace na tyto okolnosti zabíjí budoucnost. Pokud se vám podařilo zachovat zvědavost, kterou jste měli jako dítě, a nenechali jste se převálcovat starostmi, honbou za penězi, objevujte, zkoušejte nové, vystupte ze stereotypu, a to dělejte teď a ne později.

3. Jste zdraví a usilujete o to být

Moc dobře víte, že bez zdraví nemůžete mít skutečný úspěch jakéhokoli druhu. Co stojí za milion, pokud nejste dostatečně zdraví, abyste si ho užili? Takže máte-li dost spánku, cvičíte, jíte zdravě a staráte se o to, aby se vašemu tělu dařilo, pochodujete na cestě k zářné budoucnosti. Jste-li zdraví, otvíráte si prostor pro to, aby se mohly dít věci. Můžete si jít zaběhat nebo jen na jógový víkend, připravit své tělo pro otěhotnění, uběhnout maraton, být víc šťastnější, najít si novou lásku.

4. Víte, co je vaše vášeň

Jistě, ještě nemáte svou vysněnou kariéru, kterou chcete, ale máte docela dobrou představu o tom, jak vypadá. Pokud jste našli něco, co vás baví – psaní, umění, kódování, opravy automobilů, online marketing, strojírenství – vyhráli jste polovinu bitvy. Protože vědět, co chcete, je ten nejlepší začátek pro budoucnost dle vašich představ. Využít svou vášeň na maximum už je ale jiná. Být tím nejlepším v tom, co děláte, trvá dokonce někdy i celá desetiletí, takže buďte v klidu a cestu nahoru si užívejte. Zažijete skoky ve znalostech a budete ohromeni tím, kolik jste se toho naučili, a zároveň si uvědomíte, kolik toho ještě nevíte.

5. Víte, jak postupovat podle pokynů

Jste tvrdohlaví, nebo si necháte poradit? Jestliže se ocitnete blízko lidí chytřejších než vy a skutečně je posloucháte, pak máte nakročeno správným směrem. Poslech a řízení se radami a pokyny jsou dovednosti, které mnoho lidí nemá. Neumí poslouchat, nenechají si poradit. Mít vedle sebe zkušenější průvodce, kteří kráčeli stejnou cestou, je výhra.

6. Znáte svou finanční situaci

Mít přehled o svých financí, příjmech, výdajích, zálohách a úsporách je dobré. Pokud víte, že na tom nejste moc dobře a tuto situaci ignorujete, jen si tím škodíte. Znalost je prvním krokem. Druhým je hledání způsobů, jak vydělat více nebo více ušetřit. Vyberte si první možnost a nechte si svou práci kvalitně ocenit.

7. Znáte se a cítíte se se svým já dobře

Díváte se do zrcadla a vidíte lidskou bytost, která není bez chyb, znáte je, ale přijímáte je a nehroutíte se z nich, dokonce je milujete. Zdravě sebevědomí lidé jsou různých tvarů, velikostí, odlišné minulosti. Není nic atraktivnějšího a úspěšnějšího než být sám sebou.

8. Neomlouváte se

Tím, že si budete stěžovat, omlouvat sebe nebo okolí, proč věci nejdou, ničeho nedosáhnete. Že nemůžete mít dobrou práci, protože máte malé děti, bydlíte dál od města, nemáte dostatečné vzdělání, jsou jen výmluvy. Není to strategie, ta vypadá jinak. Naopak, říkáte-li si, chci v létě tři měsíce cestovat, tak co pro to mohu udělat? Kolik musím vydělat? Kam zajít? Kolik našetřit? Jste připraveni.

9. Vidíte svět takový, jaký je

Vnímáte ho skutečně, ne moc pesimisticky ani v super růžových barvách. Uvědomujete si nepříjemnosti, které s životem a jednáním s ostatními lidmi přicházejí. Znáte nejen tyto pravdy, ale také se na ně připravujete. Neočekáváte to nejhorší od všech, nedíváte se na svět jako na neradostné místo plné nespravedlnosti. Jste-li realistou a snažíte se pracovat s tím, co je, cesta se vine k budoucnosti snů. Zažili jste neúspěch, ale nenechali jste se jím porazit. Místo toho jste dostatečně zralí, abyste si uvědomili příležitost v neúspěchu. Houževnatost může být nejdůležitější dovedností, pokud jde o dosažení úspěchu jakéhokoli druhu.

10. Obklopujete se dobrými lidmi

Uvědomujete si dopad okolí na váš vlastní život. Už netolerujete toxické lidi, kteří vás vysávají, hází klacky pod nohy a nevěří vám. Takové myšlení není sobecké. Je to váš život a lidé v něm ovlivňují jeho směr, tak v něm necháváte jen ty, kteří mu prospívají. A tak se obklopujete stejně smýšlejícími pozitivními lidmi, protože jste připraveni postoupit kupředu, místo abyste zůstali stát na místě.