Video placeholde

Tahle jídla si při nachlazení nedávejte. Bude vám ještě hůř

Na virózu má většina z nás své zaručené recepty: čaj s citronem a s medem, slepičí vývar nebo vitamínové bomby. A nejlépe si samozřejmě co nejdříve lehnout do postele. Pak jsou ale jídla, která vám nachlazení nebo chřipku mohou pěkně zkomplikovat a léčbu prodloužit. Která to jsou?

Alkohol a kofein

Možná si říkáte, že to je snad jasné. Na kafe většina z nás při nachlazení rozhodně chuť nemá a stejně tak asi nebude moc příležitostí, kdy si dát alkohol. Upřímně, čaje s nějakým životabudičem se občas vyskytují mezi dobře míněnými babskými radami, obojí – alkohol i kofein udělají vašemu nemocnému tělu spíše medvědí službu. Alkohol i kofein dehydratují tělo, což si v období horečky rozhodně nepřejete. Nedostatek tekutin navíc vede k vysychání sliznic a zahušťování hlenu, což může zhoršovat vaši rýmu nebo kašel. Alkohol navíc snižuje funkci imunitního systému.

Průmyslově zpracované potraviny

Možná máte po ruce nějaké konzervy nebo instantní polévky, pokud to jde, jezte čerstvé potraviny. Ty instantní obsahují zpravidla nadbytek soli, který také může způsobit dehydrataci. Stejně tak často obsahují nadbytek rafinovaných cukrů a ty zase zhoršují zánět. Samozřejmostí je nepít slazené nápoje, limonády nebo džusy. Možná máte pocit, že z džusů v krabici do sebe dostanete spoustu vitamínu C. To možná ano, mnohem větší službu vám ale udělá ovoce. Džusy jsou plné cukru.

Tučná a dráždivá jídla

Tučná jídla, smažená jídla, kořeněná jídla nebo hůře stravitelné celozrnné pokrmy – to vše může během virózy podráždit váš žaludek, a to si během nachlazení přejete jako poslední. Tady ale budete muset i trochu popřemýšlet, co nedělá dobře právě vám. Někomu neudělá dobře silný zázvorový čaj, jinému může podráždit žaludek příliš mnoho kyselého ovoce, například citrusů, které zase ale během nachlazení konzumujeme kvůli vitamínu C. Stejně individuálně lidé snášejí mléčné výrobky, někomu vyhovuje pít například teplé mléko s medem, jiní se po něm cítí zahleněni.

Některé druhy ovoce

„Ovoce sice obsahuje hodně potřebného vitaminu C, ale také je nabito cukry, které zhoršují zánět a doslova brzdí bílé krvinky v boji s infekcí,“ říká Alissa Rumseyová, mluvčí americké Akademie výživy a dietetiky. Vitamín C tak zkuste dodat spíše v zelenině, dejte si například okurku, hlávkový salát, dýni, kyselé zelí, cibuli nebo česnek. Z ovoce například banány nebo grapefruit.

A které potraviny vás rychle postaví na nohy? Čtěte zde.