.

. Zdroj: iStock.com

Jak zrychlit metabolismus: Pár tipů, které vám pomohou zhubnout

Možná se často podivujete nad tím, kde je nějaká spravedlnost: Vaše sestra si dá čtyři ovocné knedlíky k obědu a nosí velikost 34, zatímco vy se trápíte a ještě se škrtíte ve čtyřiačtyřicítce. Na vině bude jako jedna z věcí pravděpodobně váš pomalejší metabolismus. Za ten může částečně genetika, ovšem nepropadejte panice, pořád je tu poměrně dost velký prostor na to, jak ho zrychlit. Těchto pár tipů vám pomůže k efektivnějšímu spalování i lepší postavě!

Ráno

Dejte si dobrou snídani

Vyvážená snídaně je prostě základ. Pokud se totiž nenajíte do hodiny po probuzení, tělo najede na krizový hladový režim a začne si následně každou dodanou kalorii šetřit na horší časy. Výživoví poradci nám to ostatně opakují dokola: Hladovění vede ke zpomalování metabolismu a přibývání na váze. Takže, jak ráno? Kvalitní bílkovina (jogurt, skyr, tvarohová pomazánka, šunka, omeleta), kvalitní sacharid s dostatkem vlákniny (neslazené cornflakes, vločky, tmavé pečivo) a ovoce nebo zelenina. Množství záleží na vaší výšce, váze a režimu.

Dejte si kávu

Podle studie publikované v časopise Physiology & Behavior mají lidé, kteří pijí klasickou kávu, o 16 % rychlejší metabolismus než ti, kteří dávají přednost nápojům bez kofeinu.

Nezapomeňte na svačinu

Mezi jednotlivými jídly byste neměli mít větší pauzu než 3 hodiny. Vždycky se musíte najíst dřív, než dostanete hlad, právě proto, aby tělo nemělo potřebu ukládat si zásoby. Řecký jogurt a ovoce, avokádový toast, pomazánka z čočky, to jsou jídla, která nedovolí vašemu metabolismu zahálet. Více tipů na zdravé svačinky najdete zde.

V poledne

K obědu si dejte kvalitní bílkovinu a vlákninu

Bílkoviny nepotřebují jen lidé, kteří aktivně pracují na své muskulatuře, případně naše děti, které „jsou ve vývinu“. Bílkoviny by měly tvořit podstatnou část jídelníčku všech. Zjednodušeně řečeno – kolik vážíte kilogramů, tolik gramů bílkovin byste měli sníst nejméně a za den. Čili 60 kg = nejméně 60 gramů bílkovin. Běžný jogurt má v balení tak pět gramů, vejce přibližně 5 gramů bílkovin, hrnek mléka asi také tak, tak kde je najít? Rybí maso, drůbež, šunka, řecký jogurt, cottage cheese, všechny tyhle bílkoviny nejen zasytí, ale na jejich trávení potřebujete také více energie.

Nezapomeňte na vlákninu. Na trávení tělo také spotřebuje mnohem více energie a to dokáže metabolismus nakopnout. Mezi nejvýznamnější zdroje vlákniny patří celozrnné pečivo, zelenina, ovesné vločky, čočka a luštěniny.

Dejte si zelený čaj

Stejně tak jako nápoje s kofeinem také zelený čaj zrychluje metabolismus. "Zelený čaj je ta nejzásadnější věc pro zrychlení metabolismu,“ říká Tammy Lakatos Shames, autorka publikace „Fire Up Your Metabolism: 9 Proven Principles for Burning Fat and Losing Weight Forever“. Dva až čtyři šálky zeleného čaje denně vám podle studií pomohou spálit až 50 kalorií denně, což máme za rok dvě kila. Na to, že nemusíte hnout ani prstem, je to dobrý tip, že?

Po cestě domů

Vybírejte čerstvé potraviny

Nemusíte zrovna prolézat farmářské trhy a vyžadovat pouze biokvalitu. Průmyslově zpracované potraviny v sobě ale obsahují řadu látek, které mají prokazatelný vliv na zpomalení metabolismu. Raději než ovocný jogurt zvolte bílý a ovoce. Raději než sirup pijte vodu s citronem. Mimochodem, také dostatek tekutin je jednou z věcí, která metabolismus zrychluje.

Co pálí, je dobré

Určitě jste slyšeli o účincích chilli papriček. Ty obsahují takzvaný kapsaicin, který nejen přirozeně spaluje tuky, ale také nastartuje metabolismus. Podle studie uveřejněné v časopise Journal of Nutritional Science and Vitaminology jedna čajová lžička zelených nebo červených chilli papriček denně umí zrychlit spalování až o 23 procent. Přidávejte je do salátů, těstovin, kam to jen půjde. Vyplatí se to.

Hlídejte si železo

Ženy ztrácejí železo každý měsíc, když menstruují. Železo pomáhá při okysličování svalů, okysličené svaly lépe pracují, a tělo tak více spaluje. Nezapomeňte tedy na listovou zeleninu, jako je zelí, brokolice, zelené fazole a špenát.

Hýbejte se

Pochopitelně jedním z nejefektivnějších nástrojů, jak nastartovat metabolismus a získat energii, je cvičení. A pozor, tady neplatí, že čím intenzívnější, tím lepší. Za prvé – každému vyhovuje něco jiného, za druhé, nejrůznější studie ukazují, že výhodnější je intenzitu cvičení střídat. Určitě se vyplatí cvičit v dopoledních hodinách, protože pohyb zvýší spalování až o čtvrtinu po následujících 12 hodin. A ještě jedna věc – ve dnech, kdy necvičíte, jděte třeba kousek cesty z práce domů pěšky. I to se počítá!

Večer

Dostatečně spěte

Je to tak: Nedostatek spánku způsobuje nejen řadu zdravotních potíží, je ale přímo odpovědný i za fungování metabolismu. Protože unavené tělo si říká o více jídla a také touží po sladkém, současně s tím si každou kalorii uschová na horší časy. A jaká doba spánku je ideální? Je to u každého různé, odborníci se ale shodují, že pod 6 hodin denně je to málo a více než 9 hodin je zase moc.