Video placeholde

Pití vody prospívá pleti víc než hydratační krémy, tvrdí nová studie

Máte po ruce sklenku vody? Tak ji okamžitě vypijte. Kromě toho, že to ocení vaše tělo, tak uděláte radost své pleti. Protože pokud si myslíte, že používáním hydratačních krémů děláte pro vyhlazení vrásek a hydrataci pleti maximum, vyvedeme vás z omylu.

Vaše pleť potřebuje hydrataci. Nová studie českých lékařů uskutečněná pod vedením prof. Petra Arenbergera, přednosty Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady ovšem dokazuje, že pravidelným a dostatečným pitím vody se pleť vyhlazuje a zvláčňuje ještě lépe než při používání speciálních krémů. A nejlepší na tom je, že pití vody pomáhá nejen opticky, ale i prakticky – vyhladí vrásky a zpomalí stárnutí pleti.

„V případě hydratace pleti hraje zásadní roli voda dodávaná tělu pitným režimem. Jak ukázaly i výsledky naší studie, hydratační krémy mají pouze lokální účinek na povrchu pleti,“ vysvětluje prof. MUDr. Petr Arenberger. Buňky kožního povrchu jsou totiž chráněny vrstvou lipidů, která propouští vodu jen minimálně. "Díky tomu se nezačneme rozpouštět, když se ponoříme do bazénu – kolem spousta vody, ale hydratace celého těla včetně kůže je zanedbatelná," vysvětluje odborník.

Kožní buňky je tedy nutné zásobovat vodou zevnitř, tedy pitím. „Pokud je tělo dostatečně zásobováno vodou, pokožka se mnohem déle udrží mladistvě svěží a krásná. Při správném pitném režimu a dostatečném množství vody v kůži zbytečně nevznikají vrásky,“ dodává.

Když má kůže vody dost, je krásně hladká a vypnutá jako čerstvé jablíčko, když má vody málo, je povadlá a scvrklá jako staré jablíčko. Dehydratovaná kůže je navíc křehká, má oslabenou bariérovou funkci a její buňky neplní svoji normální úlohu. To vede k olupování, šupinatění, pocitu napětí a unavenému vzhledu, dochází k předčasnému stárnutí, zvyšuje se riziko alergických reakcí.

Krémy místo hydratace zvláčňují

Hydratační kosmetické přípravky mají v péči o zdraví a krásu pleti jiný význam. Jejich přínos spočívá v komplexním zvláčňování pleti, které dodávají lipidy. Krémy zjemňují rohovou vrstvu a zároveň podporují ochrannou funkci kůže před vnějším prostředím.

Více o stárnutí pleti a zdravém životním stylu si přečtěte na mojezdravi.cz.

Potřebujete se zbavit kruhů pod očima? Podívejte se na naše video.

Video placeholde

Nárazové pití vody tělu nepomůže

Vodu zevnitř je třeba dodávat kožním buňkám pravidelně. Při nárazovém pití většího množství vody tělo tuto vodu velmi rychle zase vyloučí (vymočí) a kožní buňky z ní téměř nic nemají. Zatímco při dlouhodobém pravidelném zásobování těla vodou si organizmus stihne uložit vodu do kůže, která pak tyto zásoby využívá. Projeví se to i na jejím vzhledu, a to už po několika dnech. Nejprve se naplní vodou horní a poté střední vrstva kůže, poté se povrch kůže vypne, vyhladí a působí mladistvěji.

Základem pitného režimu by měly být pitná voda a neslazené minerálky. „V horkých letních dnech, kdy tělo ztrácí s tekutinami i minerální látky, je potřebuje doplnit stejně jako tekutiny. K tomu se dobře hodí minerálky. Slabě a středně mineralizované vody jsou vhodnou součástí každodenního pitného režimu, pokud se v létě více potíme, více sportujeme a podobně, měly by přijít na řadu i minerálky silně mineralizované, které obsahují významnější množství minerálních látek,“ radí nutriční terapeutka Věra Boháčová, DiS., spolupracovnice AquaLife Institutu.

Doporučené denní množství je přitom pro každého jiné. Záleží na věku, váze i na počasí. Jedním z ukazatelů je žízeň, ale ta přichází až jako obranný mechanismus organismu. Pít bychom měli ještě před tím, než žízeň nastane.

Obecně se doporučuje vypít zhruba tolik tekutin, kolik se jich vymočí. Dobrým pomocníkem přitom je barva moči, která by měla být velmi světlá. Tmavá, koncentrovaná moč poukazuje na nedostatečný pitný režim. V případě, že nechodíte pravidelně močit, je jisté, že vaše tělo nemá dost vody.