Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

Dress code průvodce: Jak se obléknout, když na pozvánce stojí black tie nebo smart casual?

Stejně, jako je při slavnostní příležitosti třeba vědět, jak se chovat u stolu nebo jak správně podat ruku, měli byste si osvojit i umění dress code. Ačkoliv pravidla oblékání jsou dnes už podstatně pružnější, pojmy jako black tie nebo semi formal nejsou přežitek. Nevhodným oblečením můžete urazit ostatní hosty, ale především hostitele. V čem vyrazit na společenskou událost, když na pozvánce stojí dress code: black tie nebo třeba business casual?

Dress code většinou zahrnuje některý z těchto druhů:

TIP NA VIDEO: Které šaty vládnou roku 2023?

Video placeholde

Black tie

Jak už samotný název napovídá, černá barva v tomto případě hraje hlavní roli. Muži musí obléknout tradiční černý smoking, nikoliv jen černý oblek, s bílou košilí a černým motýlkem. Pamatujte také, že nepadnoucí oblečení je bráno jako nevhodné. Ženy to mají o něco málo jednodušší. Ideální je večerní toaleta v černé barvě, ale povolena je také temně modrá, vínová či tmavě fialová. Samozřejmostí jsou boty s uzavřenou špičkou, punčochy a drobné psaníčko.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Creative black tie

Jak napovídá slovo creative, jedná se o nápaditější a rozmanitou podobu klasického black tie. Cílem je se odlišit, vypadat zajímavě a ukázat, že ani poměrně přísný dress code nemusí být nudný. Hlavní úkol zní: nesplynout s davem, ale zachovat si eleganci a vkus.

Kaia Gerber a Austin Butler.
Kaia Gerber a Austin Butler. | Zdroj: Profimedia.cz

Semi formal

Pokud se chystáte na večírek, jehož pořadatel vyžaduje dress code semi formal, záleží hodně na tom, v kolik hodin se daná akce koná. Roli při výběru oblečení hraje také místo konání či roční období. Na akci v odpoledních hodinách mohou muži volit světlejší barvy, místo obleku mohou vsadit na kombinaci společenských kalhot a blejzru. Večer je všechno jinak: tam se naopak vyžaduje tmavý oblek s tradiční barvou košile. U žen jsou na odpoledne vhodné pouzdrové šaty jakékoliv barvy, po 18. hodině to pak chce malé černé, klasické koktejlky nebo elegantní kalhotový kostým.

Chrissy Teigen a John Legend.
Chrissy Teigen a John Legend. | Zdroj: Profimedia.cz

Business casual

Tento dress code je často vyžadován i na pracovní schůzky nebo denně do zaměstnání. Pánové mohou vyměnit košile za polo trička, oblekové kalhoty zase za plátěné chinos a klasické sako za sportovní. Kravatu i motýlek mohou klidně nechat doma. Pro ženy jsou ideální pouzdrové šaty nebo sukně i společenské kalhoty. Ideálním vrškem je padnoucí halenka nebo trochu formálnější košile. V každém případě jsou nutností lodičky.

Victoria a David Beckhamovi.
Victoria a David Beckhamovi. | Zdroj: Profimedia.cz

Smart casual

Stojí-li na pozvánce "smart casual", čelíte vy i váš partner velké výzvě. Nesmíte totiž být příliš formální, ale ani příliš ležérní. Ideální je zlatá střední cesta. Pánové mohou zvolit oblek a místo košile obléknout tričko s potiskem, které sladí s barevnými ponožkami. Ženy mohou vsadit například na dívčí sukni v áčkovém stylu nebo na kalhoty culottes se zakasanou halenkou a sandálky na podpatku.

Natalia Dyer a Charlie Heaton.
Natalia Dyer a Charlie Heaton. | Zdroj: Profimedia.cz

Cocktail

Nejčastěji se tento typ dress code požaduje na firemní večírky, honosnější oslavy narozenin nebo odpolední svatební zábavu. Muži obléknou oblek, který mohou klasicky sladit s košilí a polobotkami nebo se trochu odvázat a zkombinovat ho s barevným tričkem a teniskami. Ženy mohou vsadit na elegantní a neotřelý pánský styl, takže kalhotový kostým a lodičky jsou skvělou volbou. Stejně tak dress code splníte v koktejlových šatech, ale i v sukni a halence.

Amal a George Clooney.
Amal a George Clooney. | Zdroj: Profimedia.cz

Casual

Tento typ dress code je velmi uvolněný, a také proto i oblíbený. V podstatě si můžete obléknout to, co běžně nosíte ve volném čase. Ať už jsou to džíny, tričko, tenisky, sukně nebo oblíbené šaty. Přesto však existují pravidla. Otevřené boty jsou v létě povolené, ale na žabky zapomeňte. Ty patří na pláž. A co se týče extrémně krátkých sukní a šortek, ty raději také nechte na letní dovolenou.

.
. | Zdroj: profimedia.cz