...

... Zdroj: iStock.com

Jak zhubnout 3 kg za týden a nepřibrat: Už jste slyšeli o Military diet?

Military diet je v současné době nejpopulárnější a nejvyhledávanější plán na redukci váhy. Díky ní můžete zhubnout tři až čtyři a půl kila týdně, záleží na rychlosti vašeho metabolismu. Co stojí za tímto dietním zázrakem? A může to vůbec fungovat, aby kila nebyla velice rychle zpět?

Military diet má vycházet ze stravování vojáků US Army, kteří měli díky ní dosáhnout ideální váhy. Obsahuje tříddenní stravovací plán, na který navazují čtyři dny běžného zdravého stravování. To se doporučuje opakovat v týdenních cyklech, dokud člověk nedosáhne ideální váhy.

Třídenní dietní plán jak zhubnout 3 kila za týden

První den

Snídaně

½ grapefuitu

1 plátek toastu

2 čajové lžičky burákového másla

1 šálek kávy nebo čaje (s kofeinem)

Oběd

½ šálku tuňáka

1 plátek toastu

1 šálek kávy nebo čaje (s kofeinem)

Večeře

85 gramů masa (jakéhokoliv)

1 šálek zelených fazolí

½ banánu

1 malé jablko

1 hrnek vanilkové zmrzliny

Druhý den

Snídaně

1 vejce

1 plátek toastu

½ banánu

Oběd

1 hrnek sýru cottage

1 natvrdo uvařené vejce

5 slaných krekrů

Večeře

2 párky

1 hrnek brokolice

½ hrnku mrkve

½ banánu

1/2 hrnku vanilkové zmrzliny

Třetí den

Snídaně

5 slaných krekrů

1 plátek cheddaru

1 malé jablko

Oběd

1 vejce (natvrdo nebo naměkko)

1 plátek toastu

Večeře

1 šálek tuňáka

½ banánu

1 hrnek vanilkové zmrzliny

Co pít:

Autoři doporučují obyčejnou vodu. Jediné sladidlo, které můžete, je stévie. Také bylinkového čaje můžete vypít, kolik chcete. Kávy také, ale bez mléka či smetany.

Následující čtyři dny nemusíte dodržovat žádná omezení, jen jediné: nepřekračujte 1 500 kalorií denně.

Co na to odborníci?

Pokud víte něco o zdravé stravě a hubnutí, asi tušíte, že nejde o příliš zdravý způsob shazování váhy. "Pokud jste zvyklý na běžný denní příjem dva až dva a půl tisíce kalorií, bude pro vás takový krok velice razantní," uvedla pro CNN výživová poradkyně Lisa Drayer. "Budete pravděpodobně unavení, podráždění, bez energie a budete hladovět."

Kde se vlastně tato dieta vzala? Autoři dietního plánu tvrdí, že byl navržen odborníky na výživu v americké armádě, aby se vojáci díky němu dostali do potřebné formy. Pravdou ovšem je, že v americké armádě nic takového neexistuje. "Za třicet let, co pracuji v armádě, jsem o ničem takovém neslyšela,“ uvedla pro Cnn.com Patricia Deuster, která mimo jiné pracovala na výživových standardech pro US Navy.

Také stránky, kde si můžete o dietě více přečíst, nejsou garantované žádným lékařem nebo odborným pracovištěm. I to je známkou toho, že nepůjde o žádný přelomový jídelníček. Je možné, že týden na váze uvidíte o tři kila méně, podobně jako u jiných diet. Bude to ale hlavně proto, že tělo ztratí vodu, nikoliv tuk. Navíc zmrzlina ani uzeniny nepatří mezi jídla, která většina výživových poradců považuje za zdravá a prospěšná.

„Každá rychlá a drastická dieta může možná pomoci shodit opticky kila na váze, svoje tělo ale vlastně podvádíte a nikdy neřešíte hlavní problém: proč máte vlastně nadváhu. Z dlouhodobého hlediska je mnohem lepší postupně upravit svůj jídelníček tak, aby kila šla dolů a člověk byl spokojený s tím, co každý den normálně jí,“ říká odbornice na výživu a garantka iniciativy Vím, co jím Karolína Hlavatá.

Military diet další z rychlých diet, která vám možná pomůže opticky něco rychle shodit. Nejspíš za to ale časem zaplatíte kily tuku navíc. Jediný zaručený způsob, jak zhubnout zdravě? Vyvážená a pravidelná strava a přiměřený pohyb. Více si přečtěte v našich článcích zaměřených na zdravé a účinné hubnutí.