Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: iStock.com

Proč jíme, i když nemáme hlad? Známe osm důvodů – přestaňte s nimi a zhubnete!

Určitě jste slyšeli vtip, že hlad je převlečená žízeň. Někdy tomu je ale skutečně tak. A je to také důvod, proč navštěvujeme opakovaně ledničku, a přitom jsme po vydatné večeři. Nejen nedostatek tekutin ovšem způsobuje tento falešný hlad. Známe mnohem více důvodů. Poznejte je i vy a nenechte se jimi nadále mást! Uvidíte, že se to brzy odrazí i na vaší váze.

Člověk by neměl jíst, až když má hlad, ale aby mu předešel, to je první pravidlo hubnutí. Potvrdí vám ho každý dietolog. Další roli hraje je samozřejmě chuť jídla, která nám přináší libé pocity, a proto ho vyhledáváme. Jenže při hubnutí musíme tuhle rovnici trochu upravit: Musíme mozek naprogramovat tak, aby nám chutnalo to, co jíme, nikoliv abychom jedli to, co nám na první dobrou chutná.

Lidé jedí proto, že mají hlad. A díky tomu tloustnou. Samozřejmě své k tomu přidá i nekvalitní strava a nesprávné stravovací návyky. Ale každý vám potvrdí: Pokud jíte pravidelně a energii doplníte ještě před tím, než se v břiše ozvou nepříjemné pocity, kila jdou dolů. Protože tělo nehladoví a nepotřebuje si každý kousíček potravy uložit v těle jako zásobu na chvíle, kdy přijde zase hlad. Ten navíc často ani není způsobený nedostatkem potravin. Přečtěte si osm nejčastějších důvodů falešného hladu a rady, jak se mu postavit.

1. Dehydratace

Ne nadarmo se říká, že hlad je převlečená žízeň. Nepomůže na ni ale pivo, ale sklenice vody. Počkejte dvacet minut a pokud i potom budete mít hlad, pátrejte dál.

2. Málo spánku

Opakuje se to v každém článku o hubnutí: Spěte, spěte, spěte. Laický rozum sice velí, že pokud méně spíme, tělo více pracuje a spaluje tuky. Naopak. Pokud spíte dlouhodobě málo, vaše tělo nestíhá regenerovat a nehubne. Navíc nedostatek spánku může zvýšit hladiny ghrelinu, hormonu, který stimuluje chuť k jídlu. Potřeba spánku je individuální, obecně se ale pohybuje kolem osmi hodin denně. Výrazně méně ale i více spánku tělu škodí.

Pokud vás trápí problémy se spánkem, podívejte se na naše video, kde vám poradíme, jak se lépe vyspat.

Video placeholde

3. Nedostatek bílkovin

Pokud vaše strava neobsahuje dostatečné množství bílkovin, jste unavení a máte brzy hlad. Potraviny, jako jsou například řecký jogurt, vejce a libové maso, vás udrží plnější déle.

4. Jste vystresovaní

Kdo by to neznal. Když se nám nedaří, jdeme si koupit čokoládu nebo zmrzlinu na nervy. Příkladem jsou americké filmy, kde hlavní hrdinka vždy po rozchodu s přítelem dlabe zmrzlinu z dvoulitrového kelímku polévkovou lžící.

Pokud jíte proto, abyste se uklidnili, jíte ze špatného důvodu. Zajděte si raději na jógu, meditujte, jděte do přírody, pusťte si hudbu. Jezte pro doplnění energie a ne pro lepší pocit následovaný vinou.

5. Jíte hodně zpracovaných sacharidů

Po bílém pečivu, sladkých buchtách nebo sušenkách máte brzy hlad, protože vám vystoupá rychle hladina cukru v krvi. Tělo se ji snaží odbourat a nastartuje mechanismy, které ji zase srazí až pod normál a to vám způsobí další pocit hladu a chutě.

Video placeholde

6. Jíte málo tuku

Některé redukční diety omezují tuk na minimum. Ale tuk je pro naše tělo nezbytný, dodává energii a rozpouští se v něm většina tělu potřebných vitamínů. Konzumujte ale ty zdravé – například v ořeších nebo v avokádu. Ty vás zasytí a neztloustnete.

7. Nejíte pravidelně

Jestliže přeskakujete svačiny, čeká vás večer vlčí hlad a přiberete hezky rychle. Snažte se, aby mezi jídly neuplynuly více než čtyři hodiny a nasnídejte se nejdéle do jedné hodiny po probuzení. Nevystresujte si tělo zbytečným hladem, který způsobí jen to, že se vám každá snědená potravina hned uloží na bocích.

8. Jíte příliš rychle

Znají to zejména maminky s malými dětmi. Jídlo do sebe musíte naházet dostatečně rychle, než se váš potomek probudí nebo začne brečet. Některým tenhle zlozvyk zůstane už napořád. Dalším peklem pro váš žaludek je rychlý oběd u počítače, kdy ani nevnímáte, co jíte.

Pokud se najíte příliš rychle, do vašeho mozku nestíhá doputovat signál ze žaludku, že už je plný, včas. To znamená, že jíte a jíte, i když už jste dávno sytí. Žvýkejte pomalu a udělejte si z každého jídla malý rituál, kdy nebudete spěchat a bude to jen váš čas pro sebe. Kromě pozitivního účinku na vaši váhu vám to pomůže i odbourávat stres.

Chcete vědět, co jíst, aby vám šlo hubnutí lépe? Více se dočtete na mojezdravi.cz.