Video placeholde

Netěšíte se na podzim a zimu? Zkuste to letos "hygge"!

Zdá se, že dánský koncept žití zvaný hygge zcela ovládl poslední rok. Všichni se chumlají do teplých dek, pijí kakao z šálků s jelenem a odhazují knihy od Marie Kondō, která nás učila uklízet si doma i v životě. To už teď nefrčí. Teď jsou v kurzu Dánové. Protože to, co pochází od nich, musí fungovat, jelikož Dánové jsou nejšťastnější národ na světě. Co je na hygge tak skvělé a opravdu stojí za to ho vyzkoušet? My máme za to, že částečně ano!

Slovo "hygge" (vyslov jako hü-ke) by se dalo přeložit jako pohoda, štěstí, klid nebo krásná chvíle. Je to vlastně umění, jak udělat život šťastným. Takových návodů na štěstí už ale člověk slyšel a četl mnoho. Proč zrovna hygge zažívá takový boom?

Proč hygge?

Možná proto, že skoro každá situace v životě se dá proměnit tak, aby byla hygge. Hezký příklad dala kolegyni Báře Šťastné na Šťastném blogu její kamarádka Patricia Drati Rønde, která se do Dánska přestěhovala se svým manželem. "Každý den vařím doma večeři a občas mi to leze na nervy. Otázka je, jak si z této činnosti vytvořit hygge?

Otevřu si láhev vína, pustím si nějakou příjemnou muziku, zapálím si v kuchyni svíčky, zavolám muže a dítě, ať mi jdou místo koukání na televizi dělat společnost. Během vaření se bavíme o tom, co kdo hezkého během dne zažil, dcera zároveň vaří na svém dřevěném sporáku panenkám, muž popíjí víno, občas mu dám něco nakrájet, smějeme se u toho a je nám dobře. Zní to jako z nějaké debilní reklamy, ale zkuste to někdy."

Neexistují hranice, může sem každý, v tom je krása života hygge.

To říká Hellen Russel, autorka jedné z nejznámějších knih o hygge The Year of Living Danishly – Uncovering the Secret of the World's Happiest Country.

Dalším důvodem, proč hygge tolik zabírá ve vyspělých zemích, bude určitě to, že nám dovolí zpomalit. Zkusit se alespoň na okamžik nehnat za úspěchem, kariérou, novými zážitky na poli zábavy a sportu. Nenutí nás k neustálému zlepšování se a naopak – nechá nás prostě jen tak někde v klidu - být.

Půjde to i bez horkého nápoje?

Pokud se člověk dívá na hygge inspiraci, nabude dojmu, že se neobejde bez věcí, jako jsou:

  • teplé ponožky

  • svíčky

  • huňaté deky

  • šálek teplého nápoje

  • krb

  • kniha

  • kocour

  • dekorace z dřevěného polínka

  • severské perníčky

A člověka hned napadá – a co má dělat v létě? To musí s hygge přestat, nebo trpět v teplých ponožkách?

Mám kamarádku, které svíčky spolehlivě rozjedou migrénu. A znám spoustu lidí, kteří jsou "hygge" i bez teplých ponožek. Jde o to najít tu věc, která dělá radost právě vám. Může to být vaření večeře s rodinou. Já dávám při vaření přednost poslouchání hudby, rádia nebo audioknížek. A jiná kamarádka s radostí vymění chundelatou deku za běhání a pokud jí k tomu trochu prší, je její hygge absolutní.

A tím se dostáváme k podstatné věci: U všech konceptů na štěstí a spokojený život je podstatná jedna zásadní věc. Člověk totiž sám musí přijít na to, co mu dělá radost. A pak si na ty věci najít čas. Což vůbec není jednoduché a chce to odvahu zkoušet nové i staré věci a také se umět zastavit. Možná jsou k tomu ty podzimní a zimní večery jako dělané. A k úspěchu nechť nám alespoň zpočátku dopomáhají teplé ponožky a šálky kakaa!

Další hygge inspiraci najdete v naší galerii.