Práce neuteče, život ano

Práce neuteče, život ano Zdroj: iStock.com

Co se stane s vaším tělem, když si nedopřejete dovolenou?

Svou práci máte rádi, nebo jí máte nad hlavu, nebo možná žijete ve strachu, že o ni přijdete. Důvodů, proč si člověk nebere dovolenou, je řada. Jenže samá práce a žádná zábava vám uškodí víc, než si myslíte. Proč je důležité si dopřávat pravidelně out of office?

Kolik dovolené si za rok dopřejete? A kdy jste si ji vzali naposledy? Možná ji už máte za sebou, ale stejně jste jedním okem sledovali e-maily a párkrát otevřeli počítač. Díky pokroku v technologii jsme dosažitelní kdykoliv a kdekoliv, což může třeba i zachraňovat životy. Má to ale i nevýhody, třeba tu, že hranice mezi naším osobním životem a tím pracovním se rozmazává, a to zejména pokud pracujete sami na sebe. Odpoutat se od zaměstnání se stává téměř nemožným. S myšlenkou, že tvrdou a důslednou prací dosáhnete pozitivních pracovních výsledků, tvrdě pracujete, odkládáte volno, co to jde. To je ale zásadní chyba!

Tip na video: Inspirujte se dovolenou v Chorvatsku!

Video placeholde

Nežijete produktivně

Dovolená je pro všechny, a zejména pro ty, kteří si chtějí uchovat zdraví, duševní pohodu a produktivitu. V roce 1996 nechal americký výrobce nábytku Steelcase nainstalovat do haly svého sídla na Manhattanu skleněnou vitrínu, v níž byla kolonie rezavých mravenců. Cílem bylo ukázat, jak mravenci žijí proto, aby pracovali, a pracují proto, aby žili. Firma chtěla touto analogií předvést, že práce je sice důležitá, ale stejně tak záleží i na osobním životě jedince.

V jedné známé počítačové firmě, kde pracují moji přátelé, dohlíží na jejich odpočinek virtuální robot. Jakmile si dlouhou dobu nevyberete dovolenou, přijde vám notifikace, že je čas na volno. A chodí tak dlouho, dokud si nedopřejete pracovní odpočinek. Chytré. Touto drobnou službou dělají pro své zaměstnance moc. Hlídají jejich zdraví, produktivitu a celkovou životní spokojenost. Odměna? Spokojení zaměstnanci plní energie. Příměr, že potřebujete dobít baterky, není jen prázdnou frází. Studie ukazují, že jestliže pracujete víc jak padesát hodin týdně, produktivita začíná klesat. Dlouhá práce bez přestávky vede k podrážděnosti, špatnému rozhodování, špatné komunikaci a vztahům.

Ničíte se stresem

Zakladatelka webových stránek Huffington Post Arianna Huffington kdysi řekla: „Kéž bych se mohla vrátit a říct svému mnohem mladšímu já: Arianno, budeš-li schopná věnovat se nejen tvrdé práci, ale i schopnosti uvolnit se, dobíjet si energii a rekreovat se, tvůj výkon se opravdu zvýší.“ Jak jste na tom s emočním odpoutáním se od práce vy? Neustálá práce i pod malým tlakem zvyšuje míru stresového zatížení.

Trvalé výzvy vedou k přetrvávajícímu stresu, který nezmizí, ani když jdete domů. „Být ve stresu vám brání v přímém myšlení a ztěžuje vaši analýzu a akci v práci. Když si vezmete dovolenou, okamžitě stres ve svém životě snížíte,“ vysvětlují autorky knihy Hlavně v pohodě Liz Fosslien a Mollie West Duffy a zároveň poukazují na to, co dokáží udělat stresory s vaším tělem: „Tělo na stres reaguje snahou vrátit se do normálu. Aby se do svalů rychle dostaly výživné látky a kyslík, prudce nám vyletí nahoru krevní tlak, srdeční tep i dýchání. A při tom se současně zpomalují procesy, které jsou krátkodobě méně důležité, jako je například trávení, růst a reprodukce.“ Tady je možná odpověď na vaše zdánlivé potravinové alergie nebo nemožnost otěhotnět.

Tip na video: Kolik hodin denně by měl člověk spát?

Video placeholde

Ztrácíte paměť a kreativitu

Vědecké výzkumy ukazují, že lidská mysl maximalizuje učení v klidových hodinách. Veškeré učení je tedy podmíněno dostatečnými přestávkami. Mozek funguje tak, že absorbuje a zaznamenává informace během pracovního dne. Potom, abyste tyto informace mohli efektivně využívat, váš mozek potřebuje ke zpracování volno, aby mohl vytvořit smysluplná spojení s jinými poznatky, které už zná, a vyvodit z těchto spojení kreativní nápady.

Jen si vzpomeňte na svá studia. Když jste se připravovali na zkoušku či test, bylo zapotřebí nechat látku takzvaně sednout. Strávit celou noc až těsně před zkouškou učením přineslo v hlavě akorát zmatek. Chybělo jí volno, aby si vše propojila. Proto, chcete-li se efektivně učit, nové poznatky si pamatovat a hýřit nápady, dopřejte si každou noc dostatečný spánek, aby se váš mozek zotavil. Nechte hlavu odpočinout od neustálých pracovních výzev. Brzy zjistíte, že vaše nejlepší postřehy a nejkreativnější nápady vycházejí z vašeho podvědomí, když jste na dovolené nebo odpočíváte. V té době vás vždy něco chytrého napadne.

A jak začlenit efektivně pracovní přestávky?

Liz Fosslien a Mollie West Duffy doporučují dopřát si za rok hned několik delších dovolených a opravdu se odpojit. V běžném pracovním procesu si vymezit alespoň jeden večer v týdnu volno. „Plánovat si volný čas i během pracovního týdne je stejně důležité, jako brát si dovolenou a často je mnohem snazší začít volno vnímat.“

Pro oddech a nabrání sil dobře poslouží drobné přestávky. I pět minut, kdy odejdete od pracovního stolu, vám umožní uvolnit se a tedy i udržovat soustředěnou pozornost. Denní odpojení se od práce vám zajistí rituál; takový, který vám vytvoří jasný předěl mezi prací a osobním životem. Může to být cesta domů pěšky, krátká meditace, venčení psa, poslech hudby či nějaká sportovní aktivita. Je jen na vás, jakou náplň času zvolíte, hlavně to nesmí být práce.