Záběr z filmu Titanik (1998)

Záběr z filmu Titanik (1998) Zdroj: Profimedia.cz

Jak konečně přestat řešit, co na to řeknou ostatní lidé?

Asi každá z nás někdy udělala nebo naopak neudělala něco s ohledem na to, co by tomu řekli ostatní. Chceme druhým vyhovět, nenaštvat je... A co skutečně potřebujeme my samy, je najednou na druhé koleji. Jak se z toho vymanit?

Názor okolí nás nedefinuje

Přiznejte si: Kolikrát už jste se přistihla, že jste se zachovala tak, jak to očekává vaše okolí? A upozadila to, jak to cítíte a chcete vy sama? Nebo že jste v určité situaci jednala tak, jak to vyhovovalo vašemu okolí, ale vaše skutečné potřeby jste vědomě potlačila, ve výsledku jste tratila a upřednostnila tak druhé před sebou samotnou. Že to není zdravý a správný přístup, je jasné. Ale jak z toho ven? Psycholog Jiří Valášek radí, že nejprve je důležité si uvědomit jednu stěžejní věc: „Neměříme se ani nejsme definovaní tím, jak na nás ostatní pohlížejí, co si o nás myslí. My sami víme nejlépe, kdo jsme,“ říká.

Tip na video: Jak být hned od začátku vztahu sám sebou?

Stereotyp není povinnost

Společnost obecně nás často tlačí směrem, kterým byste se třeba sama nevydala. Nutí nás zapadat do určitých škatulek – v nich jsme pro ostatní čitelnější, předvídatelnější, zařaditelnější. Tomuto škatulkování se říká stereotypizace. Odborná definice zní, že jde o proces, kdy dochází ke zjednodušené reprezentaci jistého lidského projevu, rysu či postoje. Možná i vy máte tendence zapadat do určitých stereotypních mechanismů. Uvědomte si, že je jen na vás, abyste se z nich vymanila. To, že od vás společnost očekává nějaké chování na základě vašeho věku, vzdělání či sociální třídy, ještě neznamená, že se tak musíte chovat. Sama byste měla mít možnost rozhodnout o svém charakteru a činech. Nenechte se okolím tlačit do stereotypů jen proto, že je to pro společnost pohodlnější a přehlednější.

Věřte si!

Abyste se přijala taková, jaká jste a nepodléhala tomu, co si o vás myslí okolí, a zda vyhovujete jeho představám, potřebujete zdravé sebevědomí. Abyste měla zdravé sebevědomí, potřebujete se přijmout taková, jaká jste. Zdá se to jako začarovaný kruh a člověk často neví, kde je konec a kde začátek. Pravda je taková, že to jde ruku v ruce a rozhodně to nezvládnete ze dne na den. Dosáhnout zdravého sebevědomí, být spokojená sama se sebou, věřit si, stát si za svým životem, být přesvědčená o smysluplnosti svého konání je každodenní práce. I tady ovšem platí přímá úměra, že čím dřív začnete na tom všem vědomě pracovat, tím dřív se doberete nějakého výsledku.

Jaká jste a jaká chcete být?

Říkáte si teď, že ale někdy sama přesně nevíte, jaká vlastně jste. Začněte o tom přemýšlet úplně jednoduše. Ptejte se: Jaká jsem? Jaká chci být? Korespondují moje představy a tužby s tím, jak žiju, co mě dělá šťastnou, co nespokojenou? Když si tohle ujasníte, můžete se zabývat i tím, jak vás vidí okolí. Pokud totiž bezpečně víte, kdo jste a co chcete, může být názor ostatních užitečný nástroj, který poslouží k určitému zjištění o sobě samé. Ale není žádoucí brát názor druhých jako jediný správný. „Zkuste někdy vyjmenovat svoje vlastnosti a popsat se. Pak se zamyslete, kolik z těchto definicí souvisí s tím, jakou zpětnou vazbu vám dává vaše okolí. Je až překvapivé, kolik našich,vlastností‘ nám mnohdy nesmyslně podsunuly názory druhých,“ radí psycholog Jiří Valášek.

Neberte to tak vážně!

Pokud nemáte nezdravě podléhat názorům ostatních, zkuste se začít vnímat bez příkras, ale s laskavostí. Smiřte se s tím, že nikdy nebudete tak vysoká, jaká jste chtěla být. Nebo že k postavě modelky budete mít vždycky nejspíš daleko. Naučte se přijímat i svoje povahové rysy. Připusťte, že jste občas třeba trochu hysterická, ale pořád jste především dobrý člověk. Některé věci vám trvají déle? Ale třeba je zase děláte pečlivě, ne? Uvědomte si, že nemusíte být ve všem perfektní, že se klidně někoho můžete zeptat na radu či požádat o pomoc. Nikdo vás nemůže nutit, abyste byla a žila podle jeho představ, pokud vy sama nebudete chtít. A hlavně, neberte všechno tak smrtelně vážně. Naučte se občas ze sebe udělat legraci a získejte nadhled. Uvidíte, že se vám pak bude mnohem lépe se sebou žít a názorům a hodnocení druhých se třeba s chutí zasmějete.

Další skvělé články najdete v novém vydání časopisu Moje psychologie. Kupte si ho v naší on-line trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

Moje psychologie 07/2021
Moje psychologie 07/2021 | Zdroj: Archiv Mojí psychologie