Vánoce přesně podle mě

Vánoce přesně podle mě Zdroj: iStock.com

10 aktivit, co dělat, když jste na Vánoce sami. Nudit se nebudete

I když se říká, že by na Vánoce neměl být nikdo sám, je spousta lidí, kterým být single na vánoční svátky vyhovuje. Ať už mají důvody jakékoliv, vždy si tento čas mohou zpříjemnit pěkně podle sebe, konečně si odpočinout a věnovat se sobě. Jak si volno užít? Co zajímavého podniknout? Máme pár tipů.

Být sám neznamená být osamělý. A to ani na Vánoce. Řada lidí svátky tráví jen sami se sebou díky své práci, pobytu v cizí zemi, letos kvůli pandemickým podmínkám nebo zkrátka proto, že chtějí. Znám jich hned několik a ani jeden netrpí depresí, že nesedí u stolu s deseti lidmi a nemohou diskutovat o tom, zda se letos ten bramborový salát povedl, a předvádět se v novém svetru. I tak jsou jejich Vánoce nabité a rozhodně se nenudí. Ani odborníci nevidí nic špatného na single Vánocích. Jste-li tedy tím, kdo na vánoční stůl bude servírovat pouze jeden talíř a druhý pro neočekávaného hosta, můžete se inspirovat našimi tipy, co o svátcích podniknout, a užít si také spoustu radosti.

Začněte klasikou. Ponořte se do knihy

Když si vezmete knihu, ať už to bude vánoční příběh, nebo detektivka, můžete se ponořit do úplně jiného světa, který neznáte. Nemáte doma nic ke čtení? Díky e-knihám či audioknihám, které můžete stáhnout hned, budete mít vždy co číst. Je libo romantiku, nebo něco motivačního? Jen si připravte svou vánoční knihu.

Užijte si všechny ty koncerty, seriály či přednášky, na které nebyl čas

Nestihli jste koncert vaší oblíbené kapely? Nemáte dost volna pro to, abyste zvládli sjet svůj oblíbený seriál či zajít na filmové novinky? Teď ten čas máte a můžete se obklopit svými oblíbenými hrdiny, jsou to také lidé, jen pro tentokrát budou ve vaší televizi. A buďte s nimi klidně celý den. Oblékněte si ten nejměkčí svetr, huňaté ponožky a užívejte si pohodu. Nebo si klidně ponechte celý den pyžamo. Komu to vadí? Nikomu.

Co se trochu zapotit?

I když bude vaše oblíbené fitko nejspíš zavřené, na běh může být chladno a deštivo, máte i další možnosti. Konečně nemusíte ráno do pracovního procesu, a tak je čas na dopolední sport, který vás nabije endorfiny na celý den. Klidně si ho můžete střihnout každé ráno. On-line najdete lekce čehokoli, ať už vaší oblíbené jógy, pilates, zumby nebo posilování. Co zkusit něco nového? Tanec? Prvky sebeobrany?

Navštivte kostel

I když jste ateisté a na modlení vás moc neužije, návštěva kostela může být zajímavou zkušeností. Vyberte si nějaký ve vašem okolí. Klid tohoto místa vás na chvíli oprostí od starostí a vy si můžete zklidnit mysl. Poděkovat za to, co máte, a myslet i na ty, kteří tu nejsou. Řada kostelů má otevřeno i na Štědrý den, a tak proč nestrávit chvíle v duchovním pojetí?

Připomeňte si nebo si vytvořte nové vzpomínky

Vánoční svátky jsou také částečně o prožívání vzpomínek. A i když nemůžete být s lidmi, s nimiž jste je vytvořili, můžete je prožívat. Dr. Jeremy Nobel, zakladatel projektu UnLonely Project, který řeší zdravotní problémy osamělosti a sociální izolace, doporučuje sestavit si staré fotografie z dovolené do koláže, na papír či digitálně. Nebo si zkusit do deníku zapsat své vzpomínky. Další strategií je dle odborníka procházka a pořizování nových fotografií, které vám vracejí pocity z milovaných okamžiků. Zajděte na místa, kde jste s rodinou či přáteli něco prožívali, a vyfoťte si je znova nebo se on-line spojte z daného místa s rodinou a připomeňte si společné okamžiky. Sdílejte s nimi i vytvořenou koláž z fotek, budete se cítit propojeni, i když nejste spolu.

Zkrášlujte se

Platforma Pinterest zaznamenala v roce 2020 nárůst vyhledávání meditace o 44 %, nárůst hledání vděčnosti o 60 % a pozitivity o 42 %, což znamená, že existují tuny lidí, kteří touží i v tomto svátkovém období pečovat jen o sebe. Chcete-li svůj domov proměnit v lázně, dopřejte si domácí masky a koupele, umíchejte si domácí peeling na rty, masku na vlasy či vyzkoušejte všechny možné druhy líčení. Jen si užívejte klidnou zkrášlující péči o sebe.

Poslouchejte své oblíbené skladby bez koled

Hudba je vědecky ověřeným způsobem, jak si zlepšit náladu, a to díky uvolňování neurotransmitterů, jako jsou dopamin (který reguluje potěšení) a serotoniny (které přispívají k pohodě a štěstí). Zkuste si vytvořit svůj vlastní soundtrack „na slavnostní den“ nebo si vyhledejte seznam veselých a šťastných písní a poslouchejte je, kdykoliv chcete. Klidně od rána.

Udělejte si jídlo, které jste milovali jako děti

Co jste milovali? Krupičkovou kaši, nebo lívance s mákem? Kromě vánoční klasiky si na další dny naplánujte jídla, která vás emočně zasáhla. Když vám dojde inspirace z dětství, co takhle jídla ze svých oblíbených cestovatelských destinací? Pravou italskou pizzu, francouzský crème brûlée, nebo slovenské halušky?

Dělejte pohodové aktivity

Ani přes ten nejkrásnější vánoční stromeček, báječný vaječný koňak a pohádky není sváteční pohoda vždy zaručena, a proto je dobré mít po ruce nějaké aktivity zvyšující náladu. Možná je to pro vás pletení, skládání puzzle nebo malování, což je známý odbourávač stresu. Můžete vytáhnout antistresové omalovánky, inspirovat se různými aktivitami na emocionální pohodu na Pinterestu a něco tvořit. Jednoduše vyhledejte #pinterestwellbeing a vybírejte to, co vám zvedne náladu.

Zahrajte si on-line hru

„Použití technologií k propojení se s ostatními nám může poskytnout psychologickou iluzi, že jsme s někým jiným, i když jsme fyzicky od sebe,“ říká Donghee Yvette Wohn, odborná asistentka informačních systémů v New Jersey Institute of Technology (NJIT). Tento pocit lze vyvolat, aniž byste se museli dívat na druhou osobu, například hraním on-line hry s někým jiným. Mrkněte na Animal Crossing, Mario Kart nebo dokonce něco jednoduchého jako Words with Friends.

Změňte své mentální nastavení

I když jste zrovna na Vánoce sami kvůli různým okolnostem, jindy sami nejste. Jsou tu lidé, kteří se o vás zajímají a touží po čase s vámi a po vaší pozornosti. Neustále si to opakujte, když vás přepadnou negativní myšlenky. Pravdou je, že vůbec nevadí, že jste na Vánoce sami. Není na tom nic špatného. Věřte, že se máte někdy lépe i než tam, kde je dům přeplněný lidmi.