...

... Zdroj: istock.com

Domácí beauty salón: Vyrobte si masku na obličej a užijte si relax!

Právě teď je správný čas vsadit opět na osvědčené triky našich babiček, které neměly možnost vybírat si ze široké škály kosmetických produktů ani nechodily ke kosmetičkám. Otevřete si doma vlastní salón krásy a namíchejte si přírodní scrub nebo masku třeba po vzoru českých blogerek.

Abyste svou pleť rozzářila a dodala jí „šťávu“, která bezesporu po zimě chybí každé z nás, nepotřebujete k tomu nutně drahou masku od své oblíbené značky. Hravě si vystačíte se surovinami, které máte doma. Skvěle funguje například kokosový olej, bílý jogurt, vajíčka, jablka nebo třeba med.

Každá z těchto surovin umí své. Jedna hydratuje, druhá dokáže zklidnit podrážděnou pleť a další zase spolehlivě vyčistí pleť od nečistot. Příprava domácích masek vám zabere jen pár minut. Tak si najděte čas jen pro sebe, aplikujte masku, zapomeňte na všechny negativní myšlenky a chvilku jen tak relaxujte.

Tipy redakce:

Avokádová hydratační maska pro citlivou pleť

Vydlabejte avokádo a rozmačkejte ho pomocí vidličky na jemnou kašičku. Tu naneste v silné vrstvě na vyčištěnou pleť a deset minut nechte působit. Pak masku smyjte vlažnou vodou a na pokožku na závěr naneste květovou vodu pro osvěžení.

Jablečná čisticí maska pro mastnou pleť

Jablko nastrouhejte na jemném struhadle a přidejte do něj jednu lžičku bílého jogurtu, jednu lžičku medu, půl lžičky mleté skořice a jednu lžičku rozdrcených ovesných vloček. Vše důkladně promíchejte a směs naneste na vyčištěnou pleť a nechte alespoň deset minut působit. Tahle domácí maska má antiseptické účinky, čistí a stahuje póry a navíc pleť hydratuje a dodá jí vitamíny.

Bílková maska pro rozjasnění pleti

Smíchejte dva bílky s lžící medu a vyšlehejte sníh. Ten naneste na vyčištěnou pleť a nechte zhruba čtvrt hodiny působit. Pak masku důkladně smyjte vlažnou vodou a aplikujte hydratační krém. Pokud vám už třeba došel, nahraďte ho kokosovým olejem. Stačí jen tenoučká vrstva.

Banánová vyhlazující maska

Rozmačkejte vidličkou jeden zralý banán, přidejte k němu lžíci bílého jogurtu a lžíci olivového oleje. Směs důkladně promíchejte a naneste na vyčištěnou pleť. Nechte působit 15–20 minut a poté důkladně opláchněte vlažnou vodou. Na závěr můžete pleť natřít tenkou vrstvou kokosového oleje.

Tipy blogerek:

Přírodní scrub podle blogerky a fotografky Aki Votrubové

Z domácích masek nedám dopustit na přírodní scrub, který jsem se naučila dělat na Bali. Obsahuje pouze mletou skořici, mletý muškátový oříšek, med a můžete přidat také kávovou sedlinu. Tento peeling a masku v jednom stačí aplikovat jednou týdně na deset minut. Spolehlivě hydratuje, dodá pleti přirozený lesk a navíc také podporuje tvorbu kolagenu.

Jogurtová maska na zarudlou pleť podle BIO blogerky Lucie van Koten

Jogurtovou masku si míchám pokaždé, když potřebuji zklidnit zarudlou pleť, probiotika obsažená v jogurtu mi na to velice pomáhají. Zhruba tři polévkové lžíce jogurtu smíchám s lžící medu a nechávám působit zhruba 20 minut, než spláchnu. Zkoušela jsem přidávat podle různých babských rad i žloutek, ale mám pak pocit, že vůni syrového vejce ze sebe ještě dlouho cítím. Skvěle mi však funguje i varianta pouze jogurt a med!

Heřmánkový odvar na červené flíčky podle food blogerky Jarmily Červené

Mám hodně citlivou pleť, a proto si moc domácích experimentů nemůžu dovolit – téměř po všem se osypu. Na červené flíčky na obličeji (např. po odličování nebo čištění pleti) a celkové zklidnění mi dokonale pomáhá heřmánek. Hrst sušených květů (koupíte v lékárně nebo ve specializovaných čajových prodejnách) zalijte 250 ml horké vody a nechte pět minut vylouhovat, poté přeceďte. Namočte v odvaru žínku nebo ručník, zlehka vyždímejte a přiložte na obličej. Nechte působit několik minut a po vychladnutí opakujte. Je to příjemný relax, heřmánek pleť zklidní a pomůže rychleji zahojit drobné ranky nebo pupínky. Podobně příznivé účinky má také meduňka – sušená i čerstvá. Můžete ji kombinovat společně s heřmánkem, obojí funguje skvěle.