Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie
.
Snímek Moneyball je natočen podle skutečného příběhu Billyho Beaneho (Brad Pitt) – bývalého nadějného hráče baseballu s vyhlídkami na oslnivou kariéru, který se poté, co nedokázal splnit očekávání jako sportovec, se svou soutěživou povahou raději zaměřil na administrativní stránku baseballu. Skvělý film vhodný i pro ty, kteří jinak sportu neholdují.
.
.
13
Fotogalerie

Filmy podle skutečných událostí: Ty nejlepší, které musí vidět každý

Filmy natočené na motivy skutečných událostí bývají intenzivním filmovým zážitkem. Když si uvědomíte, že konkrétní scéna není jen dílem mysli kreativního scenáristy, nezbavíte se husí kůže. Které takové snímky jsou podle nás nejlepší?

Oppenheimer (2023)

Kdo první zkonstruuje atomovou bombu? USA, nebo Německo? Mrazivý Oppenheimer vizionářského režiséra Christophera Nolana mapuje tajný americký projekt Manhattan, v jehož čele stál astrofyzik Robert Oppenheimer. Jeho úkol zněl jasně – vytvořit zbraň, která může zachránit svět před nacistickou hrozbou, ale stejně tak jej celý zničit.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Kód Enigmy (2014)

Snímek Kód Enigmy vypráví příběh matematického génia Alana Turinga (Benedict Cumberbatch), kterému se podařilo prolomit kód německého šifrovacího stroje Enigma. Zachránil tak tisíce lidských životů a také zkrátil 2. světovou válku. Snímek je k vidění na Netflixu.

.
. | Zdroj: Photo © StudioCanal

Teorie všeho (2014)

Film Teorie všeho vypráví neuvěřitelný životní příběh nezapomenutelného génia Stephena Hawkinga. Příběh filmu začíná v roce 1963, kdy má teprve jednadvacetiletý student kosmologie (Eddie Redmayne) před sebou opravdu skvělou budoucnost. Jenže po jednom nešikovném pádu mu doktoři diagnostikují neléčitelné postupné ochrnutí nervového systému. Snímek se hodně zaměřuje na Hawkingův vztah s první manželkou Jane (Felicity Jones).

.
. | Zdroj: Photo © Focus Features

Moneyball (2011)

Snímek Moneyball je natočen podle skutečného příběhu Billyho Beaneho (Brad Pitt) – bývalého nadějného hráče baseballu s vyhlídkami na oslnivou kariéru, který se poté, co nedokázal splnit očekávání jako sportovec, se svou soutěživou povahou raději zaměřil na administrativní stránku baseballu. Skvělý film vhodný i pro ty, kteří jinak sportu neholdují. Podívat se na něj můžete na Netflixu.

Snímek Moneyball je natočen podle skutečného příběhu Billyho Beaneho (Brad Pitt) – bývalého nadějného hráče baseballu s vyhlídkami na oslnivou kariéru, který se poté, co nedokázal splnit očekávání jako sportovec, se svou soutěživou povahou raději zaměřil na administrativní stránku baseballu. Skvělý film vhodný i pro ty, kteří jinak sportu neholdují.
Snímek Moneyball je natočen podle skutečného příběhu Billyho Beaneho (Brad Pitt) – bývalého nadějného hráče baseballu s vyhlídkami na oslnivou kariéru, který se poté, co nedokázal splnit očekávání jako sportovec, se svou soutěživou povahou raději zaměřil na administrativní stránku baseballu. Skvělý film vhodný i pro ty, kteří jinak sportu neholdují. | Zdroj: Columbia Pictures

30 minut do půlnoci (2012)

Děj snímku 30 minut do půlnoci se skvělou Jessicou Chastain v hlavní roli v průběhu deseti let sleduje vyšetřování, které vedlo k vystopování Usámy bin Ládina. Kathryn Bigelow za svůj počin získala Oscara za režii jako vůbec první žena v historii.

Děj snímku 30 minut do půlnoci vychází ze skutečných událostí a v průběhu deseti let sleduje vyšetřování, které vedlo k vystopování Usámy bin Ládina. Výborná Jessica Chastain, výborný film.
Děj snímku 30 minut do půlnoci vychází ze skutečných událostí a v průběhu deseti let sleduje vyšetřování, které vedlo k vystopování Usámy bin Ládina. Výborná Jessica Chastain, výborný film. | Zdroj: Columbia Pictures

Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny (2016)

Hlavním hrdinou filmuHacksaw Ridge: Zrození hrdiny je třiadvacetiletý Američan Desmond Doss (Andrew Garfield). Děj se odehrává krátce po japonském útoku na Pearl Harbor. Mladý Desmond se přihlásí do služby a stane se zdravotníkem. V březnu začíná bitva o Okinawu a Desmondova rota má za úkol dobýt vysoký útes. Vojáci se ovšem dostávají pod palbu nepřítele. Desmond vybavený jen lékárničkou se odmítne ukrýt a vydává se zachraňovat raněné kamarády. K vidění na Netflixu.

.
. | Zdroj: archiv firem

Chyť mě, když to dokážeš (2002)

Film Chyť mě, když to dokážeš líčí neuvěřitelný příběh jednoho z nejvychytralejších podvodníků světa. Frank W. Abagnale (Leonardo DiCaprio) si už v šestnácti letech uměl vyrobit falešné doklady. Později dokázal proniknout do řad zkušených pilotů, aniž složil zkoušky, fungoval jako právník díky falešnému diplomu a nějaký čas působil i jako dětský doktor. Pátrala po něm policie zhruba třiceti různých zemí, největší noční můrou byl však pro agenta FBI Carla Hanrattyho (Tom Hanks). K dispozici na Netflixu.

.
. | Zdroj: Photo © 2002 Dreamworks Pictures

Schindlerův seznam (1993)

Schindlerův seznam je nemilosrdné drama o holocaustu. Hlavní postavou je Oskar Schindler (Liam Neeson), německý obchodník, svůdník a nacista, který v sobě dokáže najít lepšího člověka a rozhodne se pomáhat těm, kterým už zdánlivě není pomoci… Snímek Stevena Spielberga byl oceněn sedmi Oscary. Slavné drama je k vidění na Netflixu.

.
. | Zdroj: Photo © 1993 Universal Pictures

12 let v řetězech

Oscarový snímek12 let v řetězech pojednává o Solomonovi Northupovi (Chiwetel Ejiofor), který měl všechno; rodinu, práci houslisty, majetek a svobodu. Přesto skončil jako otrok spoutaný v řetězech, který každý den musel dřít na plantáži. Vidět ho můžete na Netflixu.

.
. | Zdroj: Photo © Fox Searchlight Pictures

127 hodin (2010)

Film 127 hodin vypráví skutečný příběh šestadvacetiletého Arona Ralstona (James Franco), který se vydal na dobrodružný víkend strávený lezením po odlehlých skalách národního parku Canyonlands v Utahu. Tam se propadl do dvacet metrů hluboké propasti, kde se mu navíc zaklínila ruka pod obrovským kamenem.

.
. | Zdroj: Photo © Fox Searchlight Pictures 2.

Rivalové (2013)

Nikiho Laudu není třeba představovat – jeho mrazivý životní příběh je známý po celém světě. Snímek Rivalové ovšem vypráví nejen tuto story. Pojednává o dvou pilotech Formule 1, kteří jsou rivalové nejen za volantem, ale i v osobním životě. Niki Lauda (Daniel Brühl) a James Hunt (Chris Hemsworth) touží oba po vítězství, ale titul mistra světa může získat jen jeden. K vidění na Netflixu.

.
. | Zdroj: Photo © Universal Pictures

Erin Brockovich (2000)

Oscarem oceněná Julia Roberts jako Erin Brockovich, žena, která navzdory nepřízni osudu pomohla vyhrát soudní spor s energetickou společností, která musí více než 600 poškozeným vyplatit nejvyšší odškodnění v dějinách Spojených států. Skvělé a inspirativní drama, které se dá vidět opakovaně. Zajímavostí je, že skutečná Erin se ve filmu mihne v miniroličce servírky jménem Julia.

Oscarem oceněná Julia Roberts jako Erin Brockovich, žena, která navzdory nepřízni osudu pomohla vyhrát soudní spor, s energetickou společností, která musí více než 600 poškozeným vyplatit nejvyšší odškodnění v dějinách Spojených států. Skvělé a inspirativní drama, které se dá vidět opakovaně.
Oscarem oceněná Julia Roberts jako Erin Brockovich, žena, která navzdory nepřízni osudu pomohla vyhrát soudní spor, s energetickou společností, která musí více než 600 poškozeným vyplatit nejvyšší odškodnění v dějinách Spojených států. Skvělé a inspirativní drama, které se dá vidět opakovaně. | Zdroj: Universal Pictures

Apollo 13 (1995)

V dubnu 1970 odstartovala posádka ve složení Jim Lovell (Tom Hanks), Fred Haise (Bill Paxton) a Jack Swigert (Kevin Bacon) k Měsíci. První den letu Apolla 13proběhl hladce, ale 13. dubna se v řídícím středisku ozvalo legendární Houstone, máme problém…

.
. | Zdroj: Photo © 1995 Universal Pictures