Halušky s brynzou a slaninou

Halušky s brynzou a slaninou Zdroj: recepty.cz

Slovenské halušky s brynzou a slaninou. Zkuste je podle našeho receptu!

Mezi tradiční pokrmy našich slovenských sousedů rozhodně patří halušky s brynzou a slaninou. Uvařte si je o víkendu podle našeho receptu. 

Halušky s brynzou a slaninou

Suroviny: 500 g brambor typu C, 330 g hladké a hrubé mouky napůl, 100 ml smetany 30%, 250 g bryndzy, 100 g špeku, 100 g slaniny, 1 ks cibule, petrželka na ozdobu

Postup:

1. Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přebytečnou vodu slijte. Postupně přimíchávejte hladkou mouku s hrubou, dokud nevznikne polotuhé těsto, sítem na halušky by nemělo protékat snadno. Těsto protlačte přes síto do vroucí neosolené vody, jídlo bohatě dochutí brynza. Halušky jsou hotové poté, co vyplavou na povrch. Vyjměte je děrovanou naběračkou, všechnu vodu nevylévejte.

2. Smetanu zahřejte v kastrolku a vmíchejte do ní brynzu, případně pár lžic vody, ve které se vařily halušky. Nakonec vmíchejte halušky.

3. Špek i slaninu nakrájejte na malé kostičky. Na pánvi nejprve orestujte špek, poté přidejte slaninu a všechno restujte dozlatova. Cibuli nakrájejte nadrobno, kousek na proužky a v rendlíku ji orestujte do světle hněda.

4. Halušky na talíři posypte slaninou, ozdobte cibulí a nasekanou petrželkou. Kombinace brynza, smetana a slanina je nejoblíbenější. Ale halušky jsou skvělé i se zelím a slaninou.

Další skvělé recepty najdete na webu Recepty.cz!