Dezert na víkend pro celou rodinu: Vyzkoušejte naše hraběnčiny řezy s jablky!
Také vás na podzim, jak se říká, honí mlsná, mnohem více než během léta? Nebuďte na sebe přísná a čas od času si trochu zahřešte. Co říkáte na křehké hraběnčiny řezy? Vyzkoušejte je podle našeho receptu.
Hraběnčiny řezy
Suroviny: 4 ks vajec, 450 g polohrubé mouky, 300 g cukru krupice, 0,5 balíčku prášku do pečiva, 200 g másla, 1 kg jablek, 1 hrst mletých vlašských ořechů, 3 lžičky mleté skořice, moučkový cukr na posypání
Postup:
1. Oddělte bílky od žloutků. Mouku smíchejte s polovinou cukru a práškem do pečiva, přidejte žloutky a pokrájené studené máslo. Rukama rychle vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a uložte alespoň na hodinu do ledničky.
2. Oddělte asi 2/3 těsta a na struhadle ho nahrubo nastrouhejte na plech vyložený pečicím papírem. Jablka umyjte a nahrubo je nastrouhejte na těsto. Posypte skořicí a nasekanými ořechy.
3. Z bílků ušlehejte polotuhý sníh, přidejte zbylý cukr a šlehejte dotuha. Sníh rozetřete na jablka a na něj nastrouhejte zbylé těsto.
4. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C, asi 45 minut. Nechte vychladnout a krájejte na čtverce. Před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem.