Luštěninové polévky

Luštěninové polévky Zdroj: iStock

Podzimní polévka, která zasytí i zahřeje. Vyzkoušejte květákovou s cizrnou!

Přichází období polévek! A abyste nejedli pořád jen oblíbenou dýňovou nebo klasický vývar, máme pro vás recept na výbornou květákovou polévku s cizrnou!

Květáková polévka s cizrnou

Suroviny: 1 ks květáku, 2 ks fenyklu, 3 ks mrkve, 1 ks kořenové petržele, 3 ks středně velkých brambor – typ B, 5 stroužků česneku, 1 plechovka cizrny, 4 lžíce olivového oleje, pepř mletý, 1 lžička mletého římského kmínu, 1 lžička mleté sladké papriky (můžete nahradit pálivou), 1 lžička koriandrového semínka, 1 špetka kurkumy, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička mletého fenyklového semínka, 1 lžička mletého zázvoru, mořská sůl, 1 l zeleninového vývaru, 250 ml smetany 12% a 1 hrst hladkolisté petrželky

Postup:

1. Troubu předehřejte na 200 °C. Všechnu zeleninu i česnek očistěte, nakrájejte na kusy velké přibližně 2 cm a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Přidejte i vařenou propláchnutou cizrnu, pokapejte olivovým olejem, posypejte kořením, solí, promíchejte a pečte dozlatova, přibližně 25 minut. Část pečeného květáku a cizrny si odložte stranou.

2. Vývar přiveďte k varu a přidejte do něj zbylou zeleninu z plechu. Jakmile bude zelenina měkká, rozmixujte polévku na jemný krém. Vmíchejte smetanu na zjemnění, prohřejte a polévku servírujte s odloženým květákem a cizrnou, posypanou petrželkou.

Další skvělé recepty (nejen na podzimní polévky) najdete na webu Recepty.cz!