Rajská omáčka s masovými koulemi
4 porce
Suroviny: 1 ks cibule, 2 ks mrkve, 1 ks menší petržele, 1,5 kg rajčat, slunečnicový olej, 3 ks bobkového listu, 2 ks skořice svitky, 500 ml hovězího vývaru, cukr krupice na dochucení, citronová šťáva na dochucení, sůl, těstoviny krátké k podávání
Masové koule: 450 g mletého masa – hovězí, 300 g mletého masa – vepřové, 1 ks cibule menší, 2 ks rohlíku, 100 ml mléka, 1 ks vejce, 1 lžíce tymiánu, sůl
Postup:
1. Cibuli oloupejte a pokrájejte nadrobno. Mrkev a petržel oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Rajčata spařte vroucí vodou, oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
2. V kastrolu zahřejte 1 lžíci oleje a cibuli s mrkví a petrželí orestujte. Přidejte rajčata, bobkové listy a skořici, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte do zhoustnutí. Vyndejte koření a tyčovým mixérem omáčku rozmixujte dohladka. Dochuťte ji cukrem, citronovou šťávou a solí.
3. Troubu rozehřejte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem. Mleté maso osolte, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Rohlíky nakrájejte na kostičky a zalijte mlékem. Nechte chvíli odstát, aby nasákly tekutinu, a přidejte k masu společně s vejcem a nasekanými lístky tymiánu. Vše důkladně propracujte, aby se suroviny dobře spojily, a vlhkýma rukama tvořte malé kuličky. Naskládejte je na plech a upečte, asi 20 minut.
4. Těstoviny uvařte v osolené vodě na skus. Sceďte je a podávejte v rajské omáčce s masovými koulemi.