Nejlepší bramborový salát: Tipy na tradiční i odlehčené verze
Možná se mu celý rok úspěšně vyhýbáte, ale od toho je tu Štědrý večer, aby si ho člověk náležitě a bez výčitek užil. Řeč je o bramborovém salátu. A pokud je ten klasický na vás moc těžký, můžete vyzkoušet i teplé nebo odlehčené varianty s celerem, jablky či ředkvičkami.
Nejlepší volbou pro přípravu salátu jsou pevné a dostatečně lojovité brambory. Pokud je uvaříte ve vodě s trochou octa, neztmavnou a nerozvaří se. Druhou možností je nevařit úplně doměkka, ale nechat brambory dojít v páře.
TIP NA VIDEO: Bramborový salát bez majonézy? Připravte si ho na vídeňský způsob.
Nejrychlejší verze
Ingredience: 2 kg brambor, 2 cibule, 2 sterilované okurky, sekaná petrželka, šálek vody, 4 lžíce octa, 8 lžic sádla, špetka cukru, pepř, lžička plnotučné hořčice, sůl
Postup:Salátové brambory vaříme přibližně 25 minut v horké osolené vodě. Poté vodu slijeme a brambory necháme pod pokličkou dojít. Ještě teplé je oloupeme a pokrájíme na kolečka, nudličky nebo drobné kostičky. Cibulku a kyselé okurky nasekáme nadrobno a přidáme je k bramborám. Ze sádla, octa, hořčice, soli, vody, pepře a cukru připravíme zálivku a opatrně ji vmícháme do salátu. Vše posypeme nasekanou petrželí.
Klasika s kořenovou zeleninou
Ingredience: 10 dkg petržele a celeru, 40 dkg brambor, 25 dkg cibule, 3 sterilované okurky, 20 dkg hrášku, majonéza, plnotučná hořčice, 2 vejce uvařená natvrdo, olej, sůl, pepř, zelená petrželka na ozdobení
Postup: Zeleninu uvaříme v osolené vodě na skus a rozkrájíme na menší kousky spolu s okurkami. Přidáme nasekanou cibulku a vejce natvrdo. Nakonec do salátu nakrájíme uvařené brambory. V malé mističce smícháme kvalitní olej, hořčici a majonézu. Zálivku vmícháme do zeleninové směsi s bramborami a dle potřeby dochutíme. Hotový salát překryjeme potravinovou fólií a necháme uležet přes noc na chladném místě. Při servírování kopečky bramborového salátu ozdobíme petrželkou.
Bramborový salát s kousky celeru
Ingredience: 1 kg brambor, 1 kg celeru (může být řapíkatý), 2 vejce uvařená natvrdo, ocet, olej, sůl, pepř, sekaná pažitka nebo petrželka
Postup: Brambory a celer uvaříme odděleně v osolené vodě. Oloupeme je a pokrájíme na plátky. Vejce nasekáme nadrobno a přidáme k bramborám a celeru. Připravíme zálivku a jemně ji vmícháme. Na závěr salát ozdobíme sekanou pažitkou nebo petrželí. TIP: Tento salát výborně chutná i s kousky čerstvých jablek.
Teplý bramborový salát
Ingredience: 1,5 kg brambor, 15 dkg cibule, 10 dkg sádla, 125 ml vody, sůl, ocet, kostka cukru, lžička sladké papriky, petrželová nať
Postup: Vodu, sádlo a cibuli povaříme a podle chuti dosolíme, opepříme nebo okyselíme. Marináda by měla být dostatečně kyselá a slaná. Přidáme lžičku sladké papriky. Uvařené brambory oloupeme, rozkrájíme na plátky nebo kostky a vložíme do mísy. Jednotlivé vrstvy zaléváme teplou marinádou a zlehka zasypeme pokrájenou petrželkou. Salát podáváme teplý.
Bramborový salát s jablky
Ingredience: 1 kg brambor uvařených ve slupce, 150 g sterilovaných okurek, 50 g cibule, 150 g mrkve, 150 g petržele, 100 g celeru, 100 g hrášku, 50 g petrželky, větší jablko, 3 lžíce zakysané smetany, 3 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce bílého jogurtu, 2 lžíce light majonézy, 100 ml nálevu z okurek, 25 ml rostlinného oleje, sůl a pepř na dochucení
Postup: Kořenovou zeleninu povaříme v osolené vodě a pokrájíme na menší kousky spolu s bramborami, jablkem a okurkami. Přidáme syrovou cibulku nasekanou nadrobno. V malé mističce smícháme lák z okurek, kvalitní olej, hořčici, zakysanou smetanu, jogurt a light majonézu. Zálivku lehce spojíme se zeleninou, bramborami a hráškem. Vše dochutíme solí a pepřem. Salát překryjeme fólií na potraviny a necháme uležet na chladném místě.
Odlehčený s ředkvičkami
Ingredience: 0,5 kg brambor, 3 až 4 svazky ředkviček, 1 hlávka salátu, pažitka, 3 až 4 lžíce oleje, sůl a pepř
Postup: Brambory uvaříme a rozkrájíme na malé kostky. Zlehka ochutíme solí, pepřem, přidáme olej a důkladně promícháme. Vše necháme aspoň hodinu odležet. Před podáváním přidáme ještě listy čerstvého salátu pokrájené na proužky a ředkvičky. Salát na talíři ozdobíme sekanou pažitkou nebo koprem. TIP: Olej můžeme nahradit zakysanou smetanou.