Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

Vyvážený jídelníček vzniká už v obchodě: 6 tipů, jak nakupovat zdravě a výhodně

„Ještě dojím zbytky a od pondělí začnu jíst zdravě!“ Je vám tato věta povědomá? V tom případě je tento článek přesně pro vás. Základem zdravého stravování je totiž už samotný nákup. Pokud doma zdravé potraviny chybí, náš jídelníček to ovlivní. S našimi tipy se můžete vydat s klidem do obchodu pro vše potřebné a ani se nemusíte bát, že u pokladny necháte celou výplatu.

Připravte si seznam

Při větších nákupech je seznam povinnost. Když si položky na seznamu alespoň zhruba seřadíte podle kategorií tak, jak je ve vašem oblíbeném obchodě mají u sebe, ušetříte spoustu času i nechtěných výdajů za sušenky. A když už je řeč o výdajích, je dobré nelpět vždy jen na konkrétních jídlech, která jste chtěli připravovat. Snadno se může stát, že třeba místo kuřecích prsou bude v akci vepřová panenka a vyplatí se vám plány změnit. 

TIP NA VIDEO: Které potraviny před vařením omýt a které rozhodně ne?

Nakupte podle sezóny a slev

Ani zdravý jídelníček nemusí udělat díru do rozpočtu. Vybírejte podle akčních nabídek a například některé druhy zeleniny a ovoce nakupujte podle jejich sezóny, kdy bývají nejlevnější. Vyrazit na nákup se seznamem je jistota, ale zároveň můžete výrazně ušetřit, když na něj zapíšete jen to nejnutnější a složení příštího oběda vymyslíte až v obchodě – podle aktuální nabídky. Já většinou mířím nejdříve k oddělení masa a k zelenině. Jde o nejdražší položky a také ty, které tvoří základ hlavních jídel. Pak už k nim stačí nakombinovat a dokoupit menší komponenty.

Nebuďte v zajetí regálů

Snažte se držet co nejvíc na okraji regálového bludiště. Oddělení v obchodě, která nás v rámci zdravého stravování nejvíc zajímají, bývají totiž obvykle umístěná po jeho obvodu. Je to ovoce a zelenina, mléčné výrobky a vejce, čerstvé maso a pečivo. Z „hlouběji“ umístěných regálů jděte opravdu jenom k těm, ve kterých něco potřebujete. Jakmile se začnete jen tak nazdařbůh potulovat v útrobách supermarketu, mnohem snáz zaplníte košík nezdravými zbytečnostmi. Čas od času také může ve vašem oblíbeném obchodě proběhnout reorganizace – ukázalo se totiž, že to krátkodobě dokáže zvýšit tržby právě kvůli tomu, že při hledání bloudíme a narazíme na více věcí, které koupíme.

(Ne)viditelné nástrahy

Je také možné, že v úrovni očí najdete právě ty produkty, které chce prodejce nejvíce prodat. Sehněte se i k níže položeným policím, možná tam bude podobný produkt za lepší cenu. Dále vás mohou lákat různé bannery a nápisy, u pokladny pak další spousta „nezbytností“. I proto je dobré chodit nakupovat s plánem a hlavně s plným (nebo alespoň ne úplně prázdným) žaludkem. Dokážete se pak soustředit přesně na svůj cíl a neházet položky bezmyšlenkovitě do košíku. 

Nechci slevu zadarmo

Pozor, zajímá nás cena za jednotku! Například u masa nebo sýrů za kilo nebo 100 g. Například zlevněný sýr může stát 35 Kč za 100 g, ale nezlevněný bude při 60 Kč za 200 g stále levnější. Záleží pak také na tom, kolik čeho zvládnete včas spotřebovat. Snížená cena totiž může být spojená i s nižší trvanlivostí. Pokud to tak není a jde o výhodnou nabídku potravin, které určitě využijete, vyplatí se nakoupit i do zásoby. 

Čtěte etikety

Číst etikety má smysl. Podle složení totiž poznáte kvalitu výrobku a také se nenecháte snadno napálit. Kvalitu neurčuje jen cena, a tak se může snadno stát, že v obchodě narazíte na produkty, u kterých budou chtít za totožné složení zcela odlišnou cenu. Postupem času už budete vědět, že tvaroh od nekomerčního výrobce má více proteinů než tvaroh známého mlékárenského závodu za dvojnásobnou cenu. Dalším údajem, který je dobré na etiketě kontrolovat, je označení trvanlivosti. Díky tomu můžete snížit vyhazování potravin na minimum, protože si snadno uvědomíte, že pokud máte výrobek spotřebovat do týdne, nemá smysl jich kupovat více, než stihnete zkonzumovat.

Článek vyšel v časopisu Dieta. Starší i aktuální čísla Diety si můžete koupit v on-line trafice iKiosek.cz.

Dieta 11/22.
Dieta 11/22. | Zdroj: Anna Kovačič