...

... Zdroj: red

Štěstí bez léků: Deset tipů, jak se nadopovat radostí

Hormon serotonin máme každý z nás v sobě, někdo méně a jiný více. Vybrali jsme pro vás tipy podložené nejnovějšími výzkumy, jak zvýšit jeho hladinu v těle, cítit se lépe a vygumovat takový ten útlum, který vám brání prožít letošní prázdniny naplno.

Hýbejte se tak, aby vás to bavilo

Serotonin se vylučuje při cvičení, které vás baví. Horší je to při cvičení, na které jste musela jet přes půlku města, které vás otravuje a které berete jen tak, že plníte další úkol. Nikdo po vás nechce sportovní supervýkony. Pro produkci serotoninu se počítá třeba i procházka. Podle psychiatra Martina Anderse stačí i dvacetiminutová fyzická aktivita za den. Ideálně v dopoledních hodinách, kdy vás světlo zvenku stimuluje.

Poznejte, co dělá radost právě vám

Vypněte z hlavy obecné návody plné vonných svíček a nákupů kosmetiky. Co vám doopravdy dělá radost? Snídat v kavárně? Číst si? Tancovat v obýváku na hity z osmdesátek? Listovat kuchařkami a snít o tom, co jednou uvaříte? Nemusí to být bůhvíco a nemusí to být materiální věci, ale mělo by to být něco, co těší vás a jenom vás.

Malé věci pro každý den

Můžete se jednou za rok vydat na masáž, ale lepší přístup k sebelásce je nacházet radost a štěstí v co nejvíce momentech dnech. A tak hledejte, co si zaslouží velké zlepšení za malé peníze a dá se dělat denně. Co třeba oblíbené mýdlo na umyvadle? Opravdu kvalitní pepř na váš každodenní salát? Nežehlit, ale nechat si vyžehlit, jako největší akt #selflove?

Digitální detox, který tolik nebolí

Málokdo z nás si může dovolit, a tím spíš i doopravdy chce, vyhodit mobilní telefon nebo žít kompletně bez sociálních sítí. Ale digitální detox se dá dělat i rozumně. My v Dietě vám navrhujeme vyzkoušet třeba toto: Udělejte si doma jedno místo na nabíjení mobilních zařízení. Žádné nabíječky u postele. Projděte si během měsíce všechny aplikace a zaměřte se na to, co vám skutečně přinášejí. Pokud nic, nekompromisně je smažte. Sledujte jedno zpravodajství a nenechte se vystresovat záplavou hrůzy z každého webu – buď si objednejte do e-mailu nějaký kvalitní newsletter, nebo si ponechte jen jednu appku, případně navštěvujte jeden zpravodajský server.

Choďte spát trochu dříve

Víte, že by to chtělo sedm nebo osm hodin spánku denně. Ale pokud to nejde, zkuste jít do postele aspoň o chvilku dřív, ať se k tomu ideálnímu počtu hodin trochu přiblížíte. A jak to udělat? Dejte si na ulehnutí do postele pevný deadline, podobně jako na odevzdání důležité práce. Třeba si ho nastavte jako budík na mobilu. Neexistuje jiná možnost, jak toho naspat víc, než chodit si dřív lehnout. Vstávat později nefunguje, protože už teď pravděpodobně vstáváte v tu nejpozdější hodinu, která je pro vás přijatelná.

Proberte se přáteli

I rodina, přátelé, kamarádi a známí chtějí občas trochu revizi. S kým je vám dobře, kdo vám přináší radost a pozitivní pocity a čí přítomnost vás naopak vyčerpává a frustruje? První skupinu vyhledávejte, kontakty s druhou omezujte na minimum.

Ruční práce

Je nám jasné, že vy na tom mobilu pracujete. My taky! Ale… zkuste místo něj vzít do ruky aspoň na chvíli třeba pastelky nebo pletací jehlice. Proč? Jak zjistila studie publikovaná v časopise Art Therapy, pouhých pětačtyřicet minut jakékoli tvůrčí práce snižuje hladinu kortizolu a tím pomáhá k uvolňování dopaminu a serotoninu.

Smějte se

Najděte si cokoliv, co vás rozesměje, a pokud to nemáte, smějte se jen tak. Ačkoli si myslíme, že naše mysl je šéf, který říká našemu obličeji, jak se má tvářit, podle psychologů je to naopak a naše pocity jsou ovlivňovány výrazem naší tváře. Facial feedback je strategie, při které si připadáte jako bláznivý Američan. Nasaďte úsměv a pojďte to vyzkoušet. Zřejmě se vám bude zdát, že každý pozná, že váš úsměv je falešný. Ale opak je pravdou – vaše okolí to tak většinou nevnímá. A když úsměv nějakou chvíli vydržíte (u každého je ta chvíle individuální), mysl se přizpůsobí a obličej také. Pak už se budete smát doopravdy. Vyzkoušeno – funguje!

Jezte vědomě

Že se máte stravovat zdravě a vyváženě, to není žádná novinka. Stejně podstatné je ale i to, jak jíte. Zkuste takzvané vědomé jedení – udělejte si na jídlo klid, nedívejte se při něm na monitor, nescrollujte mobil, neposlouchejte hudbu… Soustřeďte se na to, co máte na talíři. A užijte si to!

Mějte svůj koutek

Existuje miliarda tipů, jak čelit stresu. Ale nás v Dietě teď baví hlavně následující dva. Víte, že nejvíc nás stresují věci, kterými se bičujeme sami? Takové to „zítra zvládnu další lekci toho a toho, udělám to a ono, pozítří vyřeším tamto“. Co se stane, když to neuděláte? Nejspíš nic. Tak na sebe buďte hodní. A druhý recept? Ke snížení hladiny stresu hodně pomůže, když si najdete nějaké útočiště, myšleno buď obrazně, nebo fakticky. Pokud budete mít nějaké svoje místo, kam se můžete uchýlit do klidu a do samoty a kde nebudete bombardováni podněty z vnějšího světa, je to perfektní. (A pokud tam nedosáhne signál mobilu, bude to ještě lepší. Nebo mobil prostě vypněte.) Zalezte si tam vždycky, když budete chtít relaxovat, zamyslet se nad věcmi a nedělat ukvapená rozhodnutí ohledně svého života.

Pět bleskových 5 tipů, které oživí vaše štěstí hned teď

Soustřeďte se na to, co máte, ne na to, co nemáte.

Sněte o věcech, které jsou uskutečnitelné v horizontu roku, maximálně dvou. Je to dobrá prevence, aby vám život neprotekl mezi prsty čekáním na „až“.

Zkuste říkat věci, jak je skutečně cítíte, ne jak si myslíte, že by je druzí chtěli slyšet.

Když do vašeho života přijde výzva, hledejte spíš důvody, proč se jí zhostit, než důvody, proč by to nemělo jít.

Děkujte. Za které tři věci jste dneska vděční?

Další zajímavé čtení o zdravém životním stylu najdete v aktuálním vydání časopisu Dieta. Čeká vás rozhovor s Darou Rolins, hodnocení diet, které jsou aktuálně „in“, nebo tipy na maličkosti, které vás udělají šťastnými.

Nestíháte jít do trafiky? Kupte si aktuální vydání nebo e-magazín jednoduše na www.ikiosek.cz.