Video placeholde

Nemůžete na to přestat myslet? Šest dobrých rad, jak se konečně hnout z místa

Pořád dokola o tom přemýšlíte. Co se stalo, co bude. Situaci už jste rozebrali ze všech možných úhlů, ale pořád vám nedá spát a nejste daleko od bizarních řešení. Stojíte na místě a nevíte, co dál. Naučte se zastavit svou mysl a konečně věci řešit.

„Udělala jsem na ně dojem, nebo ne? Nemluvila jsem příliš dlouho? Mám šanci, aby mě přijali? To jsem říkat neměla. Určitě přišli na pohovor lepší.” A mohli bychom pokračovat. Situaci hodnotíte zprava a zleva, nejprve pozitivně, pak se ale začínají vkrádat výčitky a trýznění. Ať se jedná o pracovní pohovor, rande, seznámení se s novými lidmi, schůzku s klientem, rozhodnutí o čemkoliv, nemůžete se zbavit neustálého přemýšlení o dané věci. Máte v hlavě různé scénáře, co se může stát. Zároveň detailně pitváte, co už se stalo. A hodně se vyčerpáváte.

TIP NA VIDEO: Jak na stres?

Ten pocit zná asi každý. Když je pro vás nějaká situace kritická nebo důležitá, jen těžko se dokážete soustředit na něco jiného. Nic se ovšem nesmí přehánět. Přílišné přemýšlení vaší psychice nepřidává. Studie zabývající se myšlením ukázaly, že nadměrné přemýšlení zvyšuje úroveň stresu, snižuje kreativitu, zatemňuje úsudek a zbavuje člověka schopnosti rozhodovat se.

Možná jste právě dostali odpověď na to, proč vám nic nejde. Nedokážete dopsat e-mail ani vymyslet pořádnou větu, o soustředění nemluvě. Je čas zastavit ten šílený kolotoč. Existují způsoby, jak toho docílit rychle, avšak některé situace budou vyžadovat delší práci. Jak přestat neustále přemýšlet o tom samém?

Pokračování 2 / 7

Vyměňte negativní myšlení za pozitivní

Omar Itani, tvůrce týdenního zpravodaje The Optimist, se ve svých článcích přílišnému přemýšlení věnuje a jedním z hlavních kroků, které dle něj musíte udělat, je změnit to, co si myslíte. „Vždycky jsem říkal: Nikdy nemůžu přijít včas. Nejsem ranní ptáče. No hádejte co? Nikdy jsem nebyl na schůzkách včas a vždy jsem byl ráno nevrlý. Byl jsem tím, co jsem si o sobě myslel”. Je to přesně tak. To, co si opakovaně říkáte a myslíte, je to, čemu nakonec skutečně uvěříte a čím se stanete.

Všechno, co děláme a prožíváme, vychází z naší identity a základní sady přesvědčení. Otázkou tedy je, zda vás příběh, který si v hlavě opakujete, posiluje, nebo vás naopak brzdí. Jakmile se přistihnete, že o sobě mluvíte negativně, vyměňte to za pozitivní. Místo „Jsem hloupá, že jsem tak mluvila,” si řekněte „Mluvila jsem k věci a věřím, že to, co jsem řekla, mi pomůže.” Nahraďte své negativní příběhy pozitivními a posilujícími myšlenkami: „Jsem zodpovědná za své emoce, myslím jasně a rozhoduji”.

Pokračování 3 / 7

Opusťte minulost

Přílišné přemýšlení se často týká minulosti. Jenže minulost nelze změnit, a tak vám otázka „Co kdyby?“ moc nepomůže, spíš vás okrádá o energii a prožívání přítomného okamžiku. Co ovlivnit můžete, to jsou reakce, významy a úhly pohledu, které z minulosti získáte. „Když přijmete minulost takovou, jaká byla, ulevíte si od její tíhy. Poté osvobodíte svou mysl od břemen, chyb nebo zášti minulosti, které vám brání v akci v přítomnosti,” doporučuje Omar Itani. Naučit se opouštět minulost je něco, na čem musíme neustále pracovat, protože všichni máme silnou tendenci se k ní neustále vracet.

Pokračování 4 / 7

Zastavte se a vnímejte přítomnost

Tady si musíte říct „Stop! Už o tom nechci přemýšlet” a začít se věnovat tomu, co děláte teď a kde jste. Dýchejte. Soustřeďte se na vůně a vjemy. Můžete se z toho také vypsat; výzkumy ukazují, že zvyk psát to, co cítíme, nám pomáhá s metakognitivním myšlením neboli uvědoměním si svých vlastních myšlenek.

Být přítomný není snadné. Vyžaduje to praxi. Ale kdykoliv si všimnete, že vaše mysl přemítá o minulosti nebo chvátá do budoucnosti, zkuste ji vrátit zpět do přítomnosti. „Na minulosti nezáleží. Budoucnost je mimo můj dosah. Jediné, co mám pod kontrolou, je tento okamžik. Přestanu tedy myslet na minulost nebo budoucnost. Budu myslet jen na tady a teď,” doporučuje cvičit mysl Omar Itani. „Tato praxe bude ze začátku obtížná, ale jako u všeho v pravý čas začne transformovat váš život a bude přirozenější.”

TIP NA VIDEO: Mysl a spojení posílí jóga. I ve dvou

Video placeholde

Pokračování 5 / 7

Zaměřte se na to, co můžete ovládat

Koučka Amy Morin doporučuje jednoduché cvičení: „Když se vám zdá, že si děláte starosti, věnujte chvilku zkoumání věcí, které máte pod kontrolou. Nejprve si uvědomte, co máte na srdci. Pak udělejte krok zpět a rozšiřte svou perspektivu. Zeptejte se sami sebe: „Co mohu ovládat?”

S tím souhlasí i stratég a autor knihy Překážka je cesta Ryan Holiday: „Soustředění se výhradně na to, co je v našich silách, naši sílu zvětšuje a posiluje. Pokud máte finanční potíže a přemýšlíte o tom, jak budete platit účty, nepomůže vám to. Lepší je zaměřit se místo toho na své výdaje a zamyslet se nad tím, jak je můžete snížit, kde můžete ušetřit. Poté se zeptejte „Jaké další zdroje příjmů mohu vytvořit?” Takto přesunete svoji pozornost z toho, co nemůžete ovládat, na to, co můžete,” navrhuje řešení, místo přílišného přemýšlení začít jednat.

Pokračování 6 / 7

Zatočte se svými strachy

Velmi často v naší mysli vyvstávají iracionální strachy. Bojíme se, co by si ostatní mohli myslet, bojíme se udělat chybu, bojíme se, že nejsme dost dobří na to, abychom uspěli. A život v tomto strachu nás vede k nerozhodnosti. Filozof Seneca kdysi řekl: „Trpíme častěji v představách než ve skutečnosti.” A to si jistě všichni potvrdíme. „Jednou z nejlepších strategií, jak porazit strach, je jednoduše jednat. Okamžik, kdy začnete jednat, je okamžik, kdy vyhrajete bitvu se svým přehnaným přemýšlením,” říká Napoleon Hill, autor knihy Mysli a zbohatni, a doplňuje jedno trefné a účinné doporučení: „Strach lze účinně vyléčit nuceným opakováním odvahy.”

Pokračování 7 / 7

Své problémy sdílejte

Expert na efektivní jednání a life kouč Tony Robbine říká, že energie proudí tam, kam jde pozornost. Proto chcete-li přestat přehnaně přemýšlet, musíte řešit problémy, které právě máte. Když se cítíte zahlceni povinnostmi, udělejte si čas na to, abyste si všechny své myšlenky roztřídili v hlavě, ale poté přesuňte pozornost na řešení. „Problémy a myšlenky jsou jako plevel vytvářející stres a úzkost. Poté, co si je napíšete nebo je sdělíte příteli, je na čase přemýšlet o jejich řešeních,” uvádí Robbine způsob, jak se od přemýšlení přenést k řešení.

Způsobuje vám vaše práce stres? O.K., dobře. Jaké změny nyní můžete provést, abyste ho omezili? Způsobuje vám vaše životní stagnace úzkost? O. K., dobře. Jaké kroky můžete podniknout, abyste si ujasnili svoje cíle? Otevřenost a upřímnost ohledně myšlenek a jejich sdílení s někým, komu důvěřujete, může nabídnout novou perspektivu. Každý se někdy prostě potřebuje „vyventilovat“, ale jak to učiníte, hned se pusťte do změny situace. Míň přemýšlet, víc jednat.