Video placeholde

Čeká vás on-line pohovor? Jak se připravit a co nepodcenit?

Zaměstnance zanechal covid na home office a ty, kdo hledají práci, posadil před on-line pohovor. Starosti, jestli nekřížíte nohy, hoďte za hlavu, při on-line pohovoru se prezentujte trochu jinak. Jak ho zvládnout a na co si dát pozor?

Z důvodu pandemie se vyprázdnila většina českých kanceláří a do on-line prostředí se přesunuly také pracovní pohovory. Forma, která se využívala jen pro nábor nových tváří z cizích zemí, se stala běžnou skutečností v mnoha firmách. Strach z toho, že kvůli ranní dopravní špičce dorazíte pozdě, je passé, teď spíš budete řešit, aby vám nevypadla wifi. S on-line prostředím přichází nové stresory, ale také možnosti, díky kterým se snadno a lépe můžete prezentovat. Jestliže plánujete hledat novou práci, on-line pohovoru se v budoucnu nejspíš nevyhnete, neboť dnes probíhají pohovory formou videohovoru zcela běžně.

TIP NA VIDEO: Rychlé ranní líčení do práce či pohovor.

Video placeholde

Z ankety mezi posluchači březnového webináře Boost, pořádaného Welcome to the Jungle, například vyplynulo, že 59 % z nich se on-line pohovoru již v minulosti zúčastnilo a přes 30 % z nich se na něj chystá. Změnu v náborech potvrzuje i Michala Soukupová, ze společnosti Tp Consulting. „Co se týče náboru ve firmách, tak je to nyní trochu odlišné od předchozích let. Nejprve proběhnou on-line pohovory, 1 až 2 výběrová řízení, a pokud kandidát uspěje, je na řadě osobní pohovor přímo ve společnosti. Porady a ostatní aktivity jsou téměř všude on-line formou. Oddělení jsou různě rozdělená na skupiny. Tak, aby se pracovníci nepotkávali, pokud to situace umožňuje,“ vysvětluje současnou situaci Michala Soukupová. A u on-line pohovorů nejspíš zůstane i do budoucna. Sebeprezentace kvalit vás tedy zřejmě přes webkameru nemine, proto je dobré zvolit správnou strategii přípravy. Máte mít z virtuálního setkání strach?

Ovládněte techniku i sebe

Klíčem k úspěšnému pohovoru je zdravé sebevědomí. Přílišnou nervozitu odbouráte jedině tehdy, když se poctivě připravíte. On-line pohovory se v mnohém od těch klasických neliší. Hlavní výzvou je technická příprava. „Pandemie posunula dobu směrem dopředu, a přestože nám chybí osobní kontakt, moderní technologie nám umožňují plnohodnotný pohovor. On-line pohovory navíc mají tu výhodu, že kandidátům ušetří spoustu času, který by jinak strávili na cestě do firem,“ řekla na webináři Kristýna Červená, recruitment team leader z technologického startupu Wrike. Důležité je nezanedbat technickou přípravu a pořádně zkontrolovat sílu připojení. Pokud máte více zařízení (například počítač, tablet, chytrý telefon atd.), vyberte si to, které vám nejlépe vyhovuje – a zařízení s nejspolehlivější technologií. Pro většinu bude nejlepší počítač. Pokud je to nutné, investujte do nákupu nebo výpůjčky nejlepší technologie, která se při pohovoru použije. Ale kromě techniky nezapomeňte připravit i sebe.

„Pokud nemáte zkušenosti s on-line schůzkami, zkuste si spojení nanečisto, budete tak mít jistotu, že je všechno v pořádku,“ radí Michaela Madová z Coca-Coly. Pokud můžete, nahrajte si svůj tréninkový pohovor, abyste si jej mohli sami přehrát. Pokud ho nemůžete zaznamenat, požádejte přítele, kolegu nebo člena rodiny o co nejvíce zpětné vazby – zejména o to, jak vypadáte a zníte. A co bývá podle personalistů jedním z prvních problémů, kterým už můžete odrazovat? Vypnutá kamera nebo případně její špatné nasměrování. Nikdo se vám nechce dívat na bradu. Kamera by měla být ve výši očí, aby rozhovor působil autenticky.

První dojem jde udělat i on-line!

I když videopohovor vyžaduje technickou přípravu a kontrolu zařízení, které budete používat, nesmíte zapomenout ani na přípravu na samotný průběh pohovoru. „První dojem neuděláte technickou přípravou, ale tím, jak na personalisty celkově zapůsobíte,“ zdůrazňuje Jan Klusoň ze společnosti Welcome to the Jungle. „Čas, který byste jinak strávili cestou, využijte k tomu, abyste měli všechno dopředu nachystané. Vyhnete se tak panice z toho, že nestíháte. Posledních pár minut před začátkem pohovoru si dopřejte klid a naposledy si projděte své poznámky. Zbavíte se tak stresu,“ radí Klusoň. Stejně tak je dobré mít připravený záložní plán, pokud se v den pohovoru něco pokazí.

Podle Jana Klusoně by si každý uchazeč o společnosti a o nabízeném pracovním místě měl předem zjistit co nejvíce informací. Základem je připravit se na nejtypičtější otázky pokládané na pohovorech. Přestože nemůžete předvídat, jak pohovor bude probíhat, s některými otázkami jednoduše můžete počítat. Už se vám někdy stalo, abyste se na pohovoru nemuseli představit? „Může se stát, že na některou z položených otázek nebudete znát odpověď, vsaďte na upřímnost a přiznejte, že nevíte. Bude to vypadat lépe, než kdybyste vařili z vody,“ radí Klusoň.

Postarejte se o život v pozadí

Mezi specifické výzvy on-line pohovorů patří kromě technických požadavků také vhodná volba prostředí. Ideálně byste se měli zavřít do tichého pokoje, kde vás nikdo nebude rušit. Pokud nemáte možnost najít opravdu klidné prostředí, nestresujte se. Stačí, když na začátku pohovoru na potenciální problémy náboráře upozorníte a svou situaci vysvětlíte. „Všichni máme vzhledem k aktuální situaci pochopení a už jsme si zvykli na to, že občas někomu během hovoru začne na pozadí brečet dítě, přijede mu kurýr s dlouho očekávanou zásilkou nebo mu před kameru na stůl skočí kočka,“ říká Michaela Madová z Coca-Coly.

Neočekávaným událostem se můžete vyhnout díky nastavení virtuálního pozadí a sluchátkům, které rušivé elementy eliminují. Pracovní místo si připravte tak, aby vás nic nerozptylovalo. I na kameře půjde vidět, pokud si budete po dobu pohovoru nervózně hrát s telefonem. Ani výběr správného místa, kde budete zoomovat, nepodceňujte. Ideálním scénářem pro místo vašeho pohovoru je odlehlá místnost, ve které můžete vypnout rozptýlení (a zvuky), ovládat osvětlení a mít za sebou neutrální pozadí. Měli byste také najít místo, kde vás bude vidět na kameru přibližně od pasu nahoru.

30 minut před pohovorem

Vyzkoušejte veškeré vybavení a doupravte vzhled. I když jste vidět od pasu nahoru, oblékněte se celí a profesionálně. Co když se vyskytne nečekaný problém během callu a budete se muset zvednout? Nikdo nechce vidět vaše pyžamové kalhoty. Oblékněte se podle dress kodu firmy, kde chcete pracovat. Ideální je business casual. Jestliže jste už i vhodně oblečení, nezapomeňte v počítači vypnout všechny programy a aplikace, které by mohly pohovor narušit. To samé udělejte i s telefonem, kde ztlumte vyzvánění.

Když se posadíte před kameru, připomeňte si, že se projevujete i neverbálně. „Usilujte o oční kontakt a usmívejte se ve vhodnou dobu. Držte správné držení těla a dokonce se trochu nakloňte. Mohlo by vás zlákat podívat se na monitor nebo na sebe, ale zaměřte se na navázání očního kontaktu s tazatelem prostřednictvím kamery. Poté mluvte konverzačně, stejně jako ve skutečné situaci při pohovoru,“ doporučuje Dr. Randall S. Hansene, expert na kariérní poradenství a zakladatel společnosti Quintessential Careers a přidává pár rad: „Na rozdíl od jiných situací při pohovoru můžete mít před sebou (mimo kameru) poznámky, které vám připomínají kritické problémy, na které chcete upozornit, ale nepoužívejte je příliš, jinak budete na kameře vypadat divně. Když odpovídáte na otázky tazatele, přikývněte, ale v případě slabého spojení si chvilku počkejte, než odpovíte, abyste nakonec neztratili kontakt s tazatelem.“ A teď už váš pohovor může začít. Hlavu vzhůru a dobrý signál!