Já umím hodně věcí a nejvíc dobře mluvit

Já umím hodně věcí a nejvíc dobře mluvit Zdroj: iStock.com

5 tipů, jak mluvit o slabých a silných stránkách u pohovoru

Při hledání nové práce absolvujete nejeden pohovor. Většina z nich probíhá podobně. Na otázky týkající se práce odpovídáte pohotově, chytře a fakticky. Než dojde řada na vás. V čem vynikáte a co vám naopak nejde. Sama to víte, jenže jak to říct, aby vám to neuškodilo?

Jste si jistá, že taková otázka přijde. „Co byste řekla, že je jedna z vašich slabostí?“ nebo „Jaká je vaše největší síla?“ Pro mnoho lidí tyto otázky bývají velmi stresující, a i když o svých slabostech a silách ví, nedokážou je správně formulovat, koktají, mluví chaoticky a nejasně. Bojí se, aby si zejména svými slabostmi neublížili.

Pro personalisty jsou tyto otázky při pohovoru důležité, ale nejsou jediným měřítkem toho, zda jste opravdu dobrý kandidát. „Během mnoha let jsem vedla spoustu pohovorů a kolikrát se stalo, že uchazeč o práci nedokázal na tyto otázky jasně odpovědět. Nicméně jen kvůli tomu jsem nikdy nikoho nevyřadila z vhodných kandidátů,“ říká kariérní koučka TheMuse Angela Smithová, zakladatelka firmy Loft Consulting, ale dodává: „To však neznamená, že tyto otázky vůbec nejsou důležité. Skrze ně se pokoušíme pochopit, jakými zaměstnanci byste byli a jak byste se v této roli udrželi. Jste upřímní? Máte sebevědomí? Budete řešit situace profesionálním a vyspělým způsobem? Chcete profesionálně růst? Umíte poskytovat a přijímat zpětnou vazbu? Jak mi na otázky o slabých a silných stránkách odpovíte, mi dává další pohled na všechny vaše dosavadní odpovědi.“

Patříte-li mezi ty, kteří u těchto otázek zrovna nebodují, nevěšte hlavu. S trochou přípravy si můžete osvojit umění správné prezentace svých silných stránek, aniž by to znělo promyšleně, a mluvit o vašich slabinách, aniž by to ohrozilo vaši kandidaturu.

1. Říkejte pravdu

Jednou z nejdůležitějších věcí je poctivost. Odpověď, která zní opravdově a autenticky, zapůsobí, zatímco odpověď, která zní všeobecně, vypočítavě, přehnaně nebo pokorně, vyvolá opak. Budoucí zaměstnavatel nechce najmout někoho, kdo nedokáže rozpoznat své kvality a není si vědom svých chyb. Chce člověka, který je schopen sebereflexe a ví, kdy a jak se poučit z chyb.

2. Řekněte příběh

Možná to zní jako klišé, ale příběhy táhnou. Místo vyjmenování kvalit – jsem systematická a komunikativní, uveďte konkrétní situace, kdy vám tato vlastnost pomohla něčeho pracovně dosáhnout. „Kdykoli můžete říct příklad ze skutečného života nebo konkrétní příklad, je to dobrý nápad. Pojmy se mnohem lépe chápou v reálném kontextu,“ doporučuje odbornice Angela Smithová. Mluvte o době, kdy vám vaše síla pomohla dosáhnout něčeho v profesionálním prostředí nebo kdy vás vaše slabost omezila, a jak jste se poučila. Například jste zvládla zachovat chladnou hlavu, když vám na poslední chvíli odřekl catering a vymyslela náhradní řešení. Tím, že budete sdílet skutečný příklad, vaše odpověď vynikne, bude znít promyšleně a poukáže i na další kvality, které máte.

3. Vybírejte vlastnosti dle situace

Že jste výborná kuchařka nebo že nejste sportovní typ, vašeho potencionálního zaměstnavatele v oblasti marketingu v počítačové firmě moc zajímat nebude. Proto se na pohovory nepřipravujte jak přes kopírák. Promyslete si, jaké konkrétní vlastnosti a dovednosti u dané pozice budou potřeba.

Když mluvíte o síle, měla by se poslední část vaší odpovědi spojit s jakoukoli dovedností nebo vlastností využitelnou ve společnosti a na pozici, o kterou se ucházíte. „Jsem týmová hráčka a umím se do týmů rychle zapojit. Vím, že u vás ve firmě často pracuje několik týmů na jednom projektu, proto si myslím, že mi nebude dělat problém se rychle seznamovat s prací ostatních a konzultovat s nimi své nápady a výsledky.“ Nebo naopak „Chvíli mi trvá, než se seznámím s novými lidmi, jsem spíše individualista, ale svou práci budu ráda sdílet s ostatními a budu se snažit zapojit do všech potřebných pracovních aktivit.“

4. Mluvte krátce

Na otázky týkající se slabých a silných stránek nemusíte věnovat polovinu rozhovoru. Můžete zvolit odpověď relativně krátkou a soustředit se na jednu nebo dvě silné nebo slabé stránky, v závislosti na tom, jak byla otázka položena. Nezacházejte do detailů. A zvolíte-li k prezentaci vašich vlastností příběh, i u něj buďte výstižná.

5. Nestresujte se

I když se chcete skvěle připravit a udělat maximum pro to, aby vaše odpovědi zapůsobily, snažte se příliš nestresovat. „Nepanikařte,“ říká Angela Smithová. „Neznamená to, že když v této oblasti budete odpovídat nejasně, nepříliš přesvědčivě, že jste absolutně odepsaní při šanci na přijetí. Je to jen jedna z dílčích částí pohovoru.“