Moje rady jsou nad zlato. Tak poslouchejte!

Moje rady jsou nad zlato. Tak poslouchejte! Zdroj: iStock.com

Dokážete správně poradit, nebo jen ukazujete svou sílu?

Máte tendenci udělovat rady? Cítíte se pak sebejistě a potřebně? Není to nic neobvyklého, dávání rad je totiž jedním ze způsobů, jak si zvednout sebevědomí a pocit kontroly nad ostatními. Jak tedy s radami nakládat, aby pro vás i jiné měly ten správný účinek?

Jen si vzpomeňte, jak se cítíte, když radíte kolegovi v práci nebo kamarádce s komplikovaným vztahem. Nepřipadáte si tak trochu chytřejší, zkušnější nebo silnější? Vaše rady ovlivňují, vy získáváte moc... A nejste v tom sami. Rada může být způsobem, jak druhé posunout dál. Zároveň může být i nástrojem na posílení sebevědomí.

„Přesvědčení, že ovlivňujete chování někoho jiného, vás vede k tomu, že se cítíte silnější,“ říká M. Shaerer, autor knihy Poradenství: jemná cesta k moci. A netýká se to jen lidí, kteří touží po moci. Radami si zvyšují sebevědomí i ti, kteří se jinak klidně spokojí s místem podřízeného.

Rada, nebo kritika?

Zdá se, že radit ostatním je tedy situace win-win. Proč ale od někoho člověk rady přijme snadno, a někdo se ihned rozčílí, zatvrdí, zaujme negativní postoj a vy máte pocit, že žádná vaše dobře míněná informace k němu nemá šanci proniknout? Někteří lidé totiž místo rady ve smyslu konstruktivní zpětné vazby poskytnou svému příteli nebo spolupracovníkovi zdrcující kritiku. Používáte slova jako: měl bys, měls raději, musíš zkusit? Pak nejspíš vyvoláte na druhé straně nechuť dále naslouchat, negativní postoj a odmítnutí vaší rady.

Aby rada byla opravdu radou a vy jste se stávala ceněným a váženým člověkem, zkuste to jinak a použijte lépe zvolené fráze:

• Osobně bych...

• Kdybych to byla já, začala bych...

• Zkusila jsi mluvit s klientem, doktorem...

• Pravděpodobně bys měla udělat...

Dávat rady chce cit. Ať už jste v pozici šéfky, nebo kamarádky. Zkuste si pár dní všímat, kdo vám uděluje rady a jakým způsobem. Které se vám líbí? Které vnímáte pozitivně? Které vám vadí? Kdo jak reaguje na ty vaše? Cítí se pak lépe, nebo ještě hůř? A sama pak svůj způsob dávání rad vylepšete. Pomůžete se cítit lépe sobě i jiným.