O čem si máme tak povídat?

O čem si máme tak povídat? Zdroj: istock.com

Umíte začít konverzaci a jen tak si povídat? Naučte se umění small talks

Čeká vás konference, schůzka, večírek, výlet s lidmi, které neznáte? Normálně byste se těšila, ale teď, co si s nimi budete povídat? Jak je oslovíte? O čem se bavit, abyste je neurazila? A tak si raději naplánujete zaryté mlčení. Což ale není zrovna dobré rozhodnutí. Raději se naučte ovládat umění small talks, krátké konverzace, a uvidíte, jak se vám svět otevře.

Někteří lidé to mají v krvi, jen tak přijít a začít se bavit s kýmkoliv o čemkoliv. Jak se říká nahodit udičku a už to jede. Tak jako můj bývalý kolega Rosťa. Když jsme čekali na jídlo u kasy, prohodil s prodavačkou pár vět a už si notovali a prodiskutovali kdejaká tenisová utkání. O chvíli později na zastávce podal paní spadlé rukavice, když tu slyším, že mluví o počasí v jižních Čechách, a to nemluvím o tom, když jsme jeli na psychologickou konferenci, div že u všech, co si k nám přisedli ke stolu, neznal i číslo jejich bot.

Já jsem byla v tomto směru ledovou královnou. U kasy sdělím jen „kartou, hotově, tašku nechci“ a na konferenci se maximálně představím. Já s neutrálním výrazem a Rosťa s úsměvem na tváři, bez špatné nálady, a to doslova vždy. Pokladní tajou, muži ochotně pomáhají, neviděla jsem, že by se na něj někdy někdo zlobil. Že by díky tomu, že se s každým vybavuje? Ano, potvrzují to i výzkumy. Krátké rozhovory s cizími lidmi, které nejspíš už nikdy neuvidíte, zanechávají lidi šťastnější. Cítit se šťastně, po tom toužíme všichni, tak co se to jednoduché a velmi přínosné umění small talks naučit.

1. Ukažte zájem o druhé

„Nechte druhou osobu mluvit víc, lidé milují, když o sobě mohou mluvit,“ radí koučka a mentorka Shana Lebowitz zabývající se duševním zdravím pro Greatis. Ukažte zájem, ten je klíčový. Usmějte se, pochvalte, projevte údiv a nezapomeňte na oční kontakt. Divila byste se, jak mocné je, když místo pouhého „děkuji“ použijete "děkuji vám" či "moc vám děkuji". Lidé tají, usmívají se, cítí se důležití.

2. Zeptejte se otevřenými otázkami

Místo toho, abyste pokládala otázky s jedinou možnou odpovědí, ano, či ne, které velmi často vedou ke konci konverzace, povzbuďte svého partnera k rozhovoru. "Obecně platí, že otevřené otázky vedou ke konverzačním cestám," doporučuje Shana. Například místo toho, abyste se zeptala pro vás neznámého člověka na party "Jste tady s rodinou?" můžete se zeptat "Jak jste se seznámil s hostitelem? Já ho znám z práce, je to kolega“.

Osvědčeným tipem je projevit neznalost. Pokud existuje nějaký předmět, o němž nic nevíte, buďte upřímní, požádejte o vysvětlení a devět z deseti lidí vás to naučí. Navíc se vracíte k centrální myšlence nechat lidi víc mluvit. Požádat ostatní lidi, aby vysvětlili, co věci znamenají, jak fungují, a přimějte je, aby mluvili nejméně dalších pár minut.

3. Sdílejte anekdoty, historky, zážitky

Například pokud váš komunikační partner říká, že strávil nějaký čas v jiné zemi, a vy také, sdílejte své zkušenosti. „Taky se vám zdálo, že vlaky v Barceloně…"

4. Použijte techniku FORM

Jedná se o speciální techniku, která vám pomůže rozjet jakoukoliv konverzaci.

Rodina (Family): Máte děti? Odkud je tvá rodina? Jak dlouho tady žiješ?

Zaměstnání (Occupation): Co děláte za práci? Co to je? Vždy jsi byl zedníkem, manažerem, tanečníkem…?

Zábava (Recreation): Co děláte pro zábavu? Kam chodíte běhat? Kde jste koupil to skvělé kolo?

Peníze (Money): Co se stalo s cenou nafty? Kdy zas zlevní? Slyšel jste o tom problému s hypotékami, bankami, akciemi…?

5. Čtěte o novinkách

"Ve dnech, které vedou ke společenským setkáváním, můžete věnovat pozornost novinkám včetně těch, které vás opravdu nezajímají," doporučuje Shana. Takže pokud by rozhovor náhle skončil, můžete ticho vyplnit: "Jo a slyšel jste o ..."

6. Zvyšte druhým sebevědomí

"Snažte se, aby se všichni, se kterými mluvíte, začali cítit lépe a zvyšovalo se jim sebevědomí," doporučuje personalista a osobní kouč Edahn Small. Ano, sem patří lichotky, projev úžasu, samozřejmě obdiv a vaše tvrzení, že vy byste to takhle rozhodně nedokázala.

7. Zkopírujte osvědčené konverzace

Poslouchejte hosty na talk-show, poslouchejte skutečné lidi. Zkuste si vzpomenout na druhy otázek, kterými se ptají, jak navazují na odpovědi druhé osoby, a dokonce i na to, jak využívají ticho. Máte velké šance se to naučit stejně.

8. Vylepšete otázku "Co děláte?"

V příspěvku na blogu v roce 2013 doporučuje nejprodávanější autorka motivačních knih, Gretchen Rubin, tuto otázku: "Co vás v současnosti nejvíc zaměstnává?" Jak Gretchen vysvětluje, taková otázka je užitečná, protože umožňuje lidem vybrat si své zaměření (práce, rodina, koníčky), je vhodnější než otázka: "Co děláte?“ Odpověď: „Jsem učitelka.“

9. Mluvte o něčem, co se vám právě stalo

"Kdykoli chci začít rozhovor s cizincem nebo s někým, koho neznám, začnu mluvit o něčem, co se mi stalo včera," vyjadřuje svou zkušenost stratég William Beteet . Lidé se buď přidají, co o tématu ví, nebo položí doplňující otázku. “Včera jsem ochutnal výborné červené víno.“ Může následovat: Kde?

10. Zjistěte, zda se i ostatní lidé cítí divně

Mnoho lidí si je nejistých a potýkají se s pocity studu, neznalosti a pochybnosti. Dokonce i lidé, kteří vypadají velmi sebejistě, se sami v sobě perou. Ukažte svým tvrzením, že v tom nejsou sami, uleví se jim a rozváže se jim jazyk ke konverzaci. "Ještě jsem tady nikdy nebyla, vůbec nevím, jestli… "