....

.... Zdroj: iStock.com

5 událostí v životě, které buď upevní, nebo zničí vztah

V dobrém i ve zlém, říká se při svatbě a v tu chvíli to možná většina párů vnímá jako frázi. Což je vlastně v pořádku, kdo by si chtěl kazit svatební den vyhlídkami na budoucí krize? Každopádně, nejen věci na první pohled tragické, ale i ty očekávané a překrásné životní události dokáží buď upevnit, nebo totálně zničit váš vztah. Které to jsou a jak v nich obstát?

1. Narození dítěte

Tohle je zrovna jeden z okamžiků, po kterém většina párů touží a těší se na něj. O to větší možná bývá rozčarování z vlastních pocitů, že ne vše je tak láskyplné, jak to vypadalo předem. Ano, když se váš život smrskne jen na krátký odpočinek mezi kojením a haldou špinavých plen, těžko hledat sílu pro romantiku či pochopení pro druhého.

Odborníci se shodují: O všem spolu s partnerem mluvte. O nedostatku spánku, o svých negativních pocitech, o sexu i o svých obavách. Totéž pochopitelně platí i pro muže. Miminko je prostě zatěžkávací zkouška vztahu. Více si přečtěte zde.

Pokračování 2 / 5

2. Neplodnost

Vypadá to, že si člověk nevybere – když má dítě, tak je to síla, ovšem když ho nemá, a moc si ho přeje, není to o mnoho lepší. Po marném snažení o početí totiž také přichází krize. Partneři se mohou začít navzájem obviňovat z toho, že se druhý dostatečně nesnaží nebo to neprožívá. Nebo to může být naopak a partner může trpět pocitem nedostatečnosti a toho, že selhává. I tady je každá rada drahá, každopádně pomůže neobviňovat sebe ani druhého z nastalé situace a soustředit se na společný cíl: stát se rodiči. A prozkoumat nejrůznější další možnosti.

Pokračování 3 / 5

Toto je naopak situace, která vypadá na první pohled jako jasný konec vztahu. Ale nutně to tak být nemusí. Pokud budete přemýšlet ve stylu "jeden viník, který se musí kát, a druhý hrdina, který mu odpustí", budete nejspíš ti, jejichž vztah nevydrží. Pokud ovšem připustíte, že situace se nevzala jaksi sama od sebe, ale schylovalo se k ní delší dobu, a tím pádem mohou mít svůj podíl oba, máte podle odborníků větší šanci na obnovení a posílení vašeho vztahu. Kdy má cenu odpustit nevěru? Více informací čtěte v našem článku:

Pokračování 4 / 5

4. Nemoc

V tomto případě je na první pohled jasné, že zatěžkávací zkouškou si projde nejen ten, který onemocní, ale i jeho okolí. Může to být dočasná neschopnost po nehodě nebo operaci, která jednoho paralyzuje, učiní zcela závislým na druhém a přinese pocity neschopnosti nebo zbytečnosti. Může to být nemoc jednoho z rodičů, o kterého se váš partner začne starat, což pochopitelně znamená méně času, energie i peněz na vás.

Jednoduchá rada na to, jak se vyrovnat s těžkou nemocí v rodině, pochopitelně neexistuje. Snad jen taková, že i v tomto případě je potřeba o svých pocitech mluvit, a to nejen s partnerem, ale v ideálním případě i s odborníkem.

Pokračování 5 / 5

5. Finanční krize

Ztráta zaměstnání jednoho z partnerů je také další nepříjemná věc, kterou ovšem můžete ustát se ctí. I finanční krize často s pohodou páru pořádně zamává. Podle posledních výzkumů se ukazuje, že hádky kvůli penězům jsou ve vztazích mnohem častější než kvůli sexu nebo dětem. Klíčem k úspěšnému překonání takového špatného období je opět nehledat viníka a o společném hospodaření se radit – jak spolu, tak případně s odborníkem.

Svatbu teprve plánujete? Zajímají vás nejnovější svatební trendy z přehlídek, tipy na nejkrásnější šaty, účesy, kytice, chcete inspiraci na nejromantičtější místa, kde se vdávat a kdy a co je potřeba zařídit? To vše a mnohem více inspirace a užitečných informací najdete v našem speciálu Dokonalá svatba. Naplánujte si s námi vaši svatbu snů!