...

... Zdroj: iStock.com

Partner mě podvedl: Kdy má cenu odpustit nevěru?

Nevěra bolí. A stejně, možná mnohem více, bolí i to, co přichází potom. Dilema, jestli odpustit a jít dál, nebo vztah skončit. Protože ani jedno není jednoduché. A o žádné variantě se nedá říct, že je ta správná. Správné je to, co bude fungovat. Existují kroky, které naznačí, že vztah má cenu a že máte šanci toto selhání překonat. Kdy má smysl, abyste to spolu ještě zkusili?

1. Upřímná omluva

Odpuštění není možné, když se ten, kdo se provinil, neomluví. Jednoduchá slova „Je mi to líto“ můžou znamenat hodně pro obnovení dobrého vztahu. "Když tahle slovíčka nezazní, nikdy nemůžete skutečně a opravdově odpustit. Omluva je účinnější, je-li konkrétní. Pokud vám byl váš partner nevěrný, měl by říct, čeho lituje," vysvětluje psycholožka Jennifer Thomasová.

Jakmile jsme konkrétní, sdělujeme tím tomu druhého, že chápeme, jak moc jsme mu ublížili. Po omluvě nesmí následovat žádné „ale“. Když se vám nevěrník omluví, ale hned svalí vinu na vás, mění se omluva v útok a útok nikdy nevede k odpuštění a smíření.

2. Přijetí zodpovědnosti a slib, že avantýra skončila

Je to jasné. Pokud chcete ve vztahu pokračovat, musíte si být jistá, že váš partner přijal zodpovědnost za své činy a že s tou druhou ženu definitivně ukončil vztah. To znamená, že ji nebude za žádných okolností kontaktovat a nebude říkat, že jsou „jen kamarádi“. Proč jinak byste mu měla odpustit?

Neexistuje žádná šance na uzdravení, pokud se váš partner zdráhá svoji aférku ukončit. Omluva předpokládá, že viník převezme odpovědnost za své jednání. Jedním z nejdůležitějších faktorů úspěchu obnovení vztahu je ochota uznat chybu. Co radí vztahoví kouči dále?

3. Otevřená kniha

Další důležitou podmínkou je zacházení se soukromím. Je to sporné, ale podle některých odborníků na vztahy nevěrník kvůli nevěře minimálně na čas ztrácí právo na svoje soukromí.

"Partner by měl být jako otevřená kniha, a měl by vám umožnit, abyste si prohlídla jeho mobilní telefon, tablet a emailovou korespondenci. Zní to dost drsně, ale když vám partner tuto možnost nedá, vaše nedůvěra nikdy nezmizí," tvrdí psycholožka Jennifer Thomasová. Nicméně, podle nás je tohle doporučení hodně sporné.

4. Snažte se napravit škody

I když mnohé psychologické příručky a odborníci radí, abyste udělala tlustou čáru a už nikdy partnerovi jeho nevěru nepřipomínala, tak docela pravda to není. Je nutné, abyste i po omluvě viděla a cítila, že má váš partner snahu napravit to, co pokazil, a že nepolevuje v úsilí o obnovení důvěry.

"Chlap, který vás podvedl, by vás měl i nadále ujišťovat, že mu je to líto a že uznává utrpení, které vám způsobil. Když to neudělá, budete se neustále cítit ve své bolesti osamocená a jen těžko to sama zvládnete. Obnova vztahu a důvěry je záležitost obou stran," říká psycholožka Dostálová. Stačí, aby čas od času řekl: Vím, že jsem ti ublížil, a rád bych ti nějak vynahradil bolest, kterou jsem ti způsobil. Poradíš mi, jak bych to mohl udělat?

5. Upřímné zhodnocení vašeho vztahu

Pokud k nevěře došlo v důsledku toho, že v manželství nebylo všechno v pořádku, měli byste pracovat na odhalení toho, co v něm skutečně nefungovalo. Dokonce i když nejste ta, která podváděla, zeptejte se sama sebe, jestli tento vztah splnil vaše potřeby a jestli vůbec stojí za záchranu. To vás bude stát hodně času, bolesti a trpělivosti. Proč se ale trápit, když možná vztah nemá smysl obnovit? Nebo naopak: Ano, váš vztah stojí za to, abyste se pokusili ho zlepšit.

6. Vytvoření časové osy

Teď se možná cítíte jako hora neštěstí a připadá vám, že už nikdy nebudete šťastná. Nastavte si nějaké časové limity. Pokud si jste zcela jistá, že ve vztahu chcete pokračovat, dopřejte si aspoň rok a pak vše znova přehodnoťte. Zjistit, že vám je váš partner nevěrný, bylo hrozné a vyvolalo to ve vás emocionální trauma. Nikdo nečeká, že se za pár měsíců oklepete a zapomenete na to, že ten, koho jste milovala, vás podrazil.

7. Upřímné posouzení schopnosti odpustit

Musíte být upřímná také sama k sobě. Opravdu se přes nevěru vašeho partnera dokážete přenést? Ne každý může. Někdo odpustí snadno, jiný hůře a někdo nedokáže odpustit nikdy. Jste typ člověka, ve kterém dlouho vře zášť a bolest? Jedno byste ale měla vědět. Pokud nedokážete odpustit a jít dál a neustále svého partnera bombardujete výčitkami, nezůstávejte v manželství jen proto, abyste ho mučila.

8. Realistická očekávání

Pokud čekáte, že se jednou ráno probudíte a nikdy už se vám nebude honit v hlavě manželova aféra, musíme vás zklamat. Ať už jste nevěru vyřešili jakkoli, změnila váš vztah, a to navždy. Dokonce i páry, které překonaly zradu, budou občas přemýšlet o tom, co se stalo. Můžete odpustit, ale nezapomenete. Odpuštění neodstraňuje vzpomínku na nevěru. Odpustit a zapomenout, to se ale jen říká. Ve skutečnosti nikdy nezapomeneme. I když i to může být dobrá věc. Připomíná vám to, že váš vztah je drahocenný a že jste pro jeho záchranu udělali maximum.

Kdy nevěra nemusí být zabijákem vztahu prozradí i terapeut Honza Vojtko v následujícím videu.