...

... Zdroj: iStock.com

Končím v korporaci! Na co si dát pozor a na co se těšit na volné noze?

Práce na volné noze je jako tabulka luxusní čokolády. Vypadá lákavě, voní sladkým příslibem, ale má svá rizika. Když si totiž ukousnete příliš velké sousto nebo se pro ni rozhodnete v nesprávný čas, může vám být pěkně zle.

Portál navolnenoze.cz si na „volnonožce“ pořádně posvítil a inicioval jedinečný průzkum mezi 2300 českými freelancery. Vyplynula z něj řada zajímavostí. Třeba to, že 56 % lidí na volné noze u nás jsou vysokoškoláci, že roste počet těch, kteří ještě nedávno seděli v korporacích, ale teď své znalosti uplatňují na volné noze. Že vstupují do svého podnikání bez většího kapitálu a že stále cennější je kapitál nehmotný: jejich vědomosti, kontakty a dobré jméno.

Ukázalo se, že většina z dotázaných je na volné noze šťastná, že kladně vnímají svou finanční situaci i osobní svobodu. Obecně vyhrávaly pocitové výhody. Na povrch pak vyplynulo i mnoho nečekaných informací. Pro iniciátora průzkumu Roberta Vlacha, autora knihy Na volné noze, prý nejpřekvapivější odhalení bylo, že čeští freelanceři jen málo řeší své finanční rezervy nebo systematicky pracují s finančními a podnikatelskými plány. Dělá to jen sedmnáct procent dotázaných, a přitom jako jednu z nejzásadnějších nevýhod své situace mnozí uváděli výkyvy příjmů, fakt, že někdy je zakázek nad hlavu, a jindy nic!

O čem je třeba přemýšlet, než opustíte dosavadní zaměstnání? Tady je 5 hlavních pro i proti!

Pokračování 2 / 3

Na co se těšit?

...
... | Zdroj: iStock.com

1. JSTE SVOBODNÍ

V zaměstnání musíte dělat, co se od vás čeká. Spolupracovat s těmi, které vám přidělí. V čase, který se vám na to vymezí. A často také na přesně určené židli. Na volné noze jste svobodní – ve výběru práce, kterou přijmete, v rozhodnutí, kdy ji uděláte, i ve volbě toho, jestli práci uděláte sami, nebo s někým budete spolupracovat. Děláte, cokoli si zamanete.

2. DĚLÁTE, CO VÁS BAVÍ A JAK VÁS TO BAVÍ

Sami za sebe máte skvělou možnost si vymezit, co už určitě nikdy dělat nebudete – každá zakázka jsou sice potenciální peníze, ale jako freelancer máte ten luxus, že zakázky můžete za příznivých okolností třídit: Psát, co pro vás má smysl, být součástí projektů, s nimiž souzníte, pracovat na nich s větší invencí a odvahou, než by třeba dovolila korporace. Děláte si to zkrátka po svém. Klienty můžete propojovat: Když vás u jednoho napadne, že by bylo skvělé spojit jeho produkt s produktem dalšího klienta, můžete si vytvářet celou svou vlastní spolupracující síť a kochat se tím, že děláte jen to, co vás baví.

3. NIKDO VÁS NEKONTROLUJE

Klienti jsou přirozený hnací motor, fakt, že chcete mít dobré jméno, taky. Jiné kontrolní „orgány“ vyjma tradičních složenek a úředních šimlů nad vámi nevisí, nestresuje vás zakomplexovaný šéf, nikdo s vámi nejedná spatra.

4. MÁTE VÍC ČASU NA ŽIVOT

Tohle bylo asi to první, co jsem si uvědomila já, když jsem na volnou nohu před devíti lety odešla: Ta samá práce, kvůli které jsem musela sedávat v redakci celé dny, se dá doma v pracovně při troše sebekázně zvládnout za méně než polovinu času. A ten zbývající? To je to „víc času na život“. Na sebe. Na vaši rodinu.

5. ZNÁTE SVOU CENU

Jít na volnou nohu rozhodně znamená znát svou cenu, s tou jít na trh a nebát se ji obhájit. Začátky nejsou možná jednoduché, zvlášť pro nás ženy (mimochodem, ženy tvoří 40 % dotazových freelancerů ze zmíněného průzkumu!), ale na volné noze opravdu velmi rychle poznáte svou cenu, často zjistíte, že umíte víc, než jste si mysleli, a že si můžete říct víc, než jste dostávali v práci. A nakonec, že i víc vyděláváte. A to nejednomu zvedne sebevědomí (i životní úroveň).

Práce na volné noze pochopitelně přináší i nejistotu a rizika. Na co si dát pozor?

Pokračování 3 / 3

Na co si dát pozor?

...
... | Zdroj: iStock.com

1. PŘÍJMY NEJSOU STABILNÍ

Na začátku pracujete na kontaktech, dobrém jménu, první klienty nebo zákazníky chvíli trvá ulovit. Pak přijde okurková sezona nebo se objeví konkurence a donutí vás přehodnotit podnikatelskou strategii… Je mnoho věcí, které mají vliv na nestabilitu příjmů, kterou jako největší zápor uvedlo bezmála 66 % freelancerů účastnících se průzkumu.

2. PRACUJETE OD NEVIDÍM DO NEVIDÍM

Byly doby, kdy jsem si myslela, že být na volné noze znamená být k dispozici nonstop a také nonstop pracovat. Dneska nepoužívám ani synchronizaci mailu a chytrého telefonu, přísně si hlídám, abych nepsala po nocích jen proto, že bych mohla a měla chvíli čas. A na tom, aby byly volné víkendy pro rodinu, musí také mnoho lidí na volné noze opravdu cíleně pracovat. Být totiž doma a v práci na jednom místě vede ke stírání osobního a pracovního času. Naučit se to není jednoduché, mnozí podnikatelé válčí s nedostatkem času pro soukromí a zároveň s přepracovaností. A možná je to i jeden z důvodů, proč průzkum ukázal i to, že 60 % z dotazovaných podniká méně než 5 let. Mezi freelancery je vysoká „úmrtnost“, ne každý to dá. Třeba právě i proto, že nedostojí nutnosti vydělit si, kde začíná práce a kde čas pro blízké a sebe sama.

3. NIKDO TO ZA VÁS NEUDĚLÁ

Pokud nerozjedete malou firmu, ale jste skutečně jen vy sami… a nedej bože třeba onemocníte, nikdo to prostě za vás neudělá. S mnoha klienty se dá pochopitelně vyjednávat o termínech, něco posunout, ale ne vždy, ne všechno. A když úplně vysadíte – třeba právě z důvodu nemoci, nikdo vám ani „nemocenskou“ nezaplatí. Jen pokud si platíte drahá pojištění.

4. JDETE NA TRH JEN SE SVOU KŮŽÍ

Fungovat na doporučení? To je sen. Ale pár let si na něj počkáte (pokud se vůbec dočkáte). Do té doby je třeba jít s kůží na trh, aktivně oslovovat klienty, zákazníky, zvládnout trochu toho PR, marketingu, ovládnout sociální sítě, mít skvělý web, učit se prodávat své dovednosti, produkty, umět si stát za svým, najít vůbec to, čím budete jiní a poutaví… A když uděláte chybu? I ta bude vidět a půjde s vámi. Neschováte se za žádnou velkou firmu.

5. NIC NENÍ JISTÉ

Na volné noze se také všechno a často mění. Zákony, klienti. Poptávka po určitých dovednostech může být jeden den taková, druhý den maková. Je třeba být v obraze, co se trhu týče, sledovat technologie, informace, pořád se učit, snažit se být dál než ti kolem. A nezbláznit se z toho. Zachovat chladnou hlavu, nenechat se semlít nejistotou ani změnami, být hráč – i to patří k volné noze.

Článek vyšel v časopisu Moje psychologie.