Teď to tam všechno napíšu

Teď to tam všechno napíšu Zdroj: istock.com

Co napsat do životopisu, když nemáte zkušenosti, ale tu práci byste chtěla

Konečně jste narazila na pracovní pozici, o které už dlouho sníte. Jen je tu jeden problém. Moc zkušeností v tomto oboru zatím nemáte. Ale je to váš sen, chcete to zkusit. Ať už se jedná o změnu kariéry nebo o nové zaměstnání po škole, tápete, co máte do životopisu napsat. Nesmutněte, existuje pár možností, které vám pomohou se prezentovat v nejlepším možném světle.

Jste čerstvou absolventkou s nulovou praxí? Ach jo, povzdychnete si. Ty nejlepší pozice budou beznadějně obsazeny někým jiným. Možná jste se rozhodla změnit obor, jenže – sice máte vystudovanou češtinu a zeměpis, ale nikdy jste neučila. Máte strach, že vaše šance jsou nulové? Nebojte! Vy máte totiž jednu obrovou devízu, které si jsou vědomi i personalisté. Odhodlání a chuť pracovat a učit se nové věci. A my poradíme, co napsat do životopisu!

Chytře využijte vaše dovednosti

Většina životopisů začíná vzděláním a příslušnou praxí. A tady je problém. Nastává čas využít tedy toho, co umíte. Že nic v příslušném oboru neumíte? Jen se zamyslete. Možná jste neučila, protože jste byla personalistka, ale určitě jste vedla nějaká školení, zaučovala nové zaměstnance… „Říká se tomu přenosné schopnosti, ze kterých se vyvinou potřebné dovednosti,“ vysvětluje Lily Zhangová, která pracuje jako specialistka v oblasti profesního rozvoje studentů od vysokoškoláků až po doktorandy a učí je, jak dosáhnout svých profesních aspirací.

Jako personalistka určitě disponujete dovedností jako umění komunikovat, předávat informace, empatie a další. Věnujte svým dovednostem speciální část životopisu. Blíže se rozepište už v motivačním dopise. Jste-li čerstvou absolventkou, své dovednosti využijte ze všech svých i mimoškolních aktivit, například ze sportu, umělecké činnosti – kreativní myšlení, zaměření na detail. Popřemýšlejte o tom, co umíte, a napište to.

Související a blízké projekty

Cokoliv jste na škole dělala, jakéhokoli projektu jste se účastnila, zmiňte to. Bude vidět, že jste aktivní člověk, že se zapojujete a máte zájem. Nezapomínejte ani na mimoškolní či oborové aktivity a projekty. Pomáhala jste organizovat nějakou dobročinnou akci? Doučovala jste při škole? Překládala jste? Vše zmiňte.

A zejména to, co se i okrajově dotýká vaší nové vysněné práce. Jedním ze způsobů, jak to udělat, je vytvořit v životopise sekci "Projekty". Zde byste o své projektové práci psala stejným způsobem, jako kde jste pracovala. Naformátujte ji podobně, abyste pomohla náboráři pochopit, že i toto je cenná zkušenost, kterou by měl posoudit při zvažování vaší kandidatury na pozici, o kterou máte zájem.

Vyšperkujte motivační dopis

Není povinný, ale když ho napíšete, nic jím nezkazíte, ba naopak, v případě, že nemáte moc zkušeností. Tady je dobrý motivační dopis to nejdůležitější. Jak vysvětluje odborník na kariéru Ryan Kahn: „Najděte způsob, jak propojit vaše vášně a životní zkušenosti s oblastí a pozicí, ve které chcete pracovat, a pak vysvětlete, co to pro vás bude znamenat, až budete přijata. Průvodní dopis je perfektní příležitostí k propojení bodů mezi potřebami společnosti a dovednostmi, které jste vytvořila v celé své kariéře.“ Buďte zde konkrétní. Vysvětlete, proč vaše minulé zkušenosti budou přínosné v nové oblasti kariéry.

Tohle přesně zaměstnavatelé chtějí. Hledání nové kariéry je těžká práce, zejména proto, že mnoho pracovních míst začíná na dvou nebo třech letech zkušeností. Trik k překonání této skutečnosti je skutečně vypíchnout ty detaily, jako jsou příslušné dovednosti a související vedlejší projekty, a vymanit se z "pravidel", která vám brání v tom, abyste je začlenila do svého životopisu. Přidejte skvělý průvodní dopis a s kombinací sítí a trochou štěstí brzy zaujmete řadu personalistů.