.

. Zdroj: iStock.com

Nebojte, nevyhodí vás: 6 tipů, jak zvládat úzkost v práci

Svírá se vám žaludek už v neděli odpoledne nebo když se blížíte k budově, kde pracujete? Poradíme vám, jak se osvobodit z klece úzkosti. 

Objevte spouštěče

Věnujte pozornost tomu, ve kterých situacích u vás nastupuje úzkost: je to ve chvíli, kdy máte otevřít e-mailovou schránku? Na schůzích se šéfem? Anebo ráno, když začínáte den u stolu zavaleného papíry? Zapisujte si, kdy se úzkost objevuje, a hledejte opakující se vzorec. Když budete předem znát své nejslabší momenty, můžete se na ně lépe připravit.

Vytvořte si podmínky

Naše tělo a mysl jsou úzce propojené a tím, že si zajistíme fyzický komfort, můžeme proti úzkosti udělat hodně. Znamená to zejména dostatečný spánek, dobrý pitný režim, pohyb na čerstvém vzduchu a méně kofeinu. Své může udělat i práce na přirozeném denním světle a pomocí sluchátek zase omezíte hlučnost. Ale to už závisí na povaze vaší práce.

Nebojte se, nevyhodí vás

Strach ze ztráty práce je součástí mnoha katastrofických scénářů, které se odehrávají v našich hlavách. V současné době je to ale málo pravděpodobné. Obavy, že byste přišli o práci kvůli jedné drobné chybě, jsou z říše vašich úzkostných fantasy.

Ptejte se a vyjednávejte

Trpíte-li úzkostí, pravděpodobně je pro vás těžké šéfovi sdělit, že musíte odejít o půl hodiny dřív vyzvednout dítě ze školy. Ale zároveň právě to ve vás vyvolává úzkost. Pokud seberete odvahu a řeknete, jak si potřebujete zorganizovat práci, abyste mohli podávat nejlepší výkony, rozhodně na to nikdo nebude nahlížet negativně. A vám zmizí z obzoru jeden z hlavních zdrojů vaší úzkosti.

Stanovte si mikro cíle

Postupovat po krůčcích a plnit jednotlivé dílčí cíle je při odbourávání úzkosti obzvlášť důležité. Tak, abyste nikdy neměli pocit, že vykračujete kilometr za hranice své komfortní zóny. Úkoly, které vás děsí, si rozdělte na dílčí činnosti: teď založím soubor; teď vytočím telefonní číslo.

Přijměte svou úzkost

Nenuťte se za každou cenu „myslet pozitivně“. Vaše úzkost je součástí vás samotných. Neodsuzujte se za své katastrofické scénáře a negativní myšlenky, zkuste je spíš neutrálně pozorovat a být sami k sobě laskaví a soucitní.

Další skvělé články najdete v srpnovém vydání časopisu Moje psychologie. Kupte si ho v naší online trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

.
. | Zdroj: Archiv Mojí psychologie