...

... Zdroj: iStock.com

8 tipů, jak se nezbláznit, když se na vás valí starosti a výzvy

Také nesnášíte jednoduché rady pro duševní rovnováhu? Banální desatera slibující zázraky na počkání? Žebříček tipů pro posílení psychické stability od terapeutky Vikki Stark z Velké Británie je jiný případ. Inspiruje vás. 

1. Nevěřte ničemu mezi půlnocí a šestou hodinou ranní

Znáte to. Je noc, všude vládne klid a mír, jen vy civíte do stropu a slyšíte každé cvaknutí vteřinovky na budíku. Přestože zoufale toužíte usnout, mozek jako naschvál generuje nekonečné řetězce myšlenek. A nejsou to uklidňující představy, naopak. Ze tmy se vynořují temné úvahy: V práci chystají propouštění… Musím zaplatit povinné ručení! Kolegyně se na mě poslední dobou nějak divně dívají… A do toho se porouchala pračka… Stop! Vzpomeňte si na rčení „ráno moudřejší večera“ a nedopusťte, abyste se zamotala ve spirále negativních myšlenek. Za denního světla se nic nezdá tak černé!

2. Řešte jen problémy, které mají nějaké východisko

Dokonce i ty potíže, které jsou z vašeho pohledu opravdu drsné a se kterými si nevíte rady, se stanou všedními, když s nimi přestanete bojovat. Řešte problémy, které mají východisko, a nezaobírejte se věcmi, s nimiž nic nezmůžete. Pokud nemáte na vlastní dům, ale tísníte se v paneláku, váš šéf je arogantní pitomec anebo si prostě nerozumíte s tchyní, není moc pravděpodobné, že se to v brzké době změní. Uvidíte, že se budete cítit mnohem lépe, když přijmete fakt, že nemáte na vybranou.

3. Neberte se tak vážně

Zkuste se každý den zasmát sami sobě. To neznamená, abyste se shazovali před ostatními, jen udržujte potřebný nadhled ve vztahu k sobě. Jistě, váš život je veledůležitý, ale uvědomte si, že je mezi sedmi miliardami lidí na planetě… zkrátka jeden z mnoha. Dar sebeironie je vzácný – a svědčí o sebevědomí.

4. Prostě si to „odsedět“

Býváme vynervovaní z tolika věcí, které jsou mimo naši kontrolu. Přitom je to tak jednoduché – pokusit se zůstat nad věcí. Toto doporučení se týká například stresujících cest letadlem anebo rodinných akcí s příbuznými, které zrovna „nemusíme“. Uveďte se do režimu stand-by a najděte si příjemný detail, který vám pomůže přežít nepříjemné chvilky. Pohled z okna do zahrady, šálek dobré kávy, pohodlné sofa… Zvolna dýchejte a uvidíte, že je za chvíli po stresu.

5. První nápad je nejlepší

Když nad něčím dumáme příliš dlouho, pravděpodobně se vzdalujeme nejlepšímu řešení. Navíc čím déle nad něčím uvažujeme, tím větší máme tendenci podléhat cizím názorům. Jenomže jde o naše subjektivní rozhodnutí, se kterým má okolí společné máloco. Pamatujete na situaci, když jste byli malí? Vaše sestra chtěla jahodovou zmrzlinu, a vy tedy také, i když vám později nechutnala. Nenechte se zviklat a v důležitých rozhodnutích myslete na sebe. Důsledky vašeho rozhodnutí se budou týkat vás.

6. Izolace je nejlepším přítelem deprese

V boji s depresivními stavy a úzkostmi nejsme tak bezmocní, jak nám to v tu chvíli připadá. Jestli se vám zhoršila nálada a za žádnou cenu se vám nechce mezi lidi, udělejte opak. Donuťte se vyjít ven a obklopte se přáteli. I kdybyste měli jen mlčet, případně si stěžovat na svou současnou situaci, stojí to za to. Energie vašich blízkých vás občerství.

7. Život bez chyb není život

Máme tendenci si vyčítat každou chybu, selhání či nezvládnutý úkol. Ale umíte si představit někoho, kdo zvládá svůj život bez jediného zaškobrtnutí? Někoho, kdo nikdy nepotřeboval pomoc, nikdy nic nepokazil? Asi těžko. Máme právo chybovat. Přijměte své prohřešky, jsou stejně lidské jako vaše světlé stránky.

8. Vítejte změny

Obvykle se cítíme spokojení ve chvílích, kdy máme dokonale zmapovaný terén kolem sebe a zvolna upadáme do ničím nerušené rutiny. Jistě znáte situaci, kdy si přejete, abyste už měli náročný úkol, který vás čeká, za sebou. Jenomže skutečné obohacení přichází se změnami – i když se nám do nich tak strašně nechce. Uvědomte si, že situací, u kterých netušíme, co z nich vzejde, je v životě žalostně málo. A to jsou teprve ty pravé výzvy! Když to budete mít na paměti, žádná změna vás nezaskočí.

Článek vyšel ve speciálu časopisu Moje psychologie Váš nový život. Objednat si ho můžete i přes www.ikiosek.cz.

.
. | Zdroj: Archiv Mojí psychologie