.

. Zdroj: Profimedia.cz

Chcete si vytříbit styl? (Ne)řešte módu jako Skandinávky!

Ve stylu Skandinávců chceme v poslední době bydlet, jíst i žít. Stačí vzpomenout na celosvětové fenomény hygge či lagom. Tak proč se Skandinávií neinspirovat také v oblékání?

Jednoduché, praktické, velmi pohodlné, ale zároveň absolutně šik. Lekce odívání od severských žen vám prospěje nejen k vytříbenějšímu outfitu, ale také díky ní protřídíte skříně.

Skandinávci jsou známí svým smyslem pro funkčnost, úspornost, ale zároveň velmi cool design. Osekají to nepotřebné až k samé podstatě věci: Vzpomeňte si třeba na jejich nábytek (pěkný, ale nijak okázalý vzhled, vše si navíc smontujete sami) i kuchyň (pouze sezonní ingredience, maximální využití zbytků).

Ono pověstné hygge, což by se dalo volně přeložit jako útulno, či lagom alias štěstí můžete pociťovat i při oblékání. Zdaleka to ovšem neznamená, že nosíte pouze monochromatické kombinace a výhradně bílé košile. Základním pravidlem je ale investovat dlouhodobě do kousků, které můžete nosit celá léta. Na rozdíl od parádivých Italek a nadpozemsky elegantních Francouzek působí Skandinávky jako ženy, které si nepotrpí na okázalost. Kombinují ryze ženské a mužské prvky šatníku, do kanceláře si klidně oblečou vznešeně vypadající maxi šaty, které „shodí“ teniskami. Mimochodem, právě Švédkám, Dánkám, Norkám a Finkám můžeme poděkovat za celosvětovou, několik let trvající mánii, která spočívá v kombinaci sportovních bot a elegantního oblečení.

Street style v Kodani
Street style v Kodani | Zdroj: Profimedia.cz

Motto Skandinávek je: klasika, pohodlí a být v módě nad věcí. Umět vnímat, že náš vzhled není na nás tím nejdůležitějším. Příjemný den můžeme mít nikoli v umolousané mikině, nebo naopak k smrti nepohodlných lodičkách na jehle, ale díky kašmírovému svetru a bílým teniskám.

Ty ale nemusejí pocházet z luxusních módních domů – ostatně, na okázalé ukazování bohatství si v severských zemích nepotrpí. Místo všech proslulých monogramů mají Skandinávky k dispozici velký výběr lokálních značek, do kterých se zamiloval také zbytek světa.

Víte, že Švédsko, Dánsko, Norsko a Finsko jsou známé jako šetřivé národy? Také proto si zdejší dámy (i pánové) investice do svého šatníku plánují v dlouhodobém horizontu. Za základní kousek, který jim má sloužit léta, zaplatí klidně závratný obnos, anebo se podívají, zda nenajdou kašmírový kabát či koženou bundu v second handu.

Zmapujte si, co nosíte nejčastěji, například džíny, bílou košili, koženou bundu – a v takovém případě se nebojte hledat opravdu prvotřídní kvalitu. Trendy výstřelky, teď letí například obrovské náušnice nebo kabelky z proutí, můžete nakoupit ve výprodejích v řetězcích.

Pernille Teisbaek
Pernille Teisbaek | Zdroj: Profimedia.cz

Když jsem déle pobývala v Izraeli, místní módemanky přímo milovaly skandinávský styl. Šlo nejen o pohodlné a nadčasové kombinace, ale i o to, že rozdílné teploty během ročních období umožňovaly projevit kreativitu ve vrstvení. Což v Tel Avivu, kde je nejčastěji počasí na tílko a žabky, úplně nešlo.

Skandinávky si na ukrutnou zimu nechtějí stěžovat, místo toho se vybaví oversized šálami, ručně pletenými svetry a barevnými kulichy. Severský přístup, který spočívá v tom, že vezmete to, co máte k dispozici, a snažíte se maximálně si situaci zpříjemnit a zefektivnit, je velmi inspirativní nejen v módě.

Článek vyšel v dubnovém čísle časopisu Moje psychologie. Aktuálně je na stáncích červencové číslo s Aňou Geislerovou na titulce. Objednat si ho můžete i přes www.ikiosek.cz.

.
. | Zdroj: Archiv Mojí psychologie