Běžkování posílí celé tělo

Běžkování posílí celé tělo Zdroj: iStock.com

Nejlepší spalovač kalorií? Běžkování, které má jen samá zdravotní pozitiva

Sníh je tady a my si můžeme užívat zimních sportů. Třeba běžkování. Možná jste na těchto lyžích stála před x lety či je vyměnila za krásně zrolbované sjezdovky, ale teď nastal čas běžky zas oprášit. Proč? Protože s naší postavou dokážou divy.

Na kole to nejde, běh je komplikovanější a fitka zavřená. I přesto můžeme zůstat aktivní a využít bohaté sněhové nadílky. Běžkování je jeden z nejlepších kardio sportů, který nám úžasně tvaruje postavu a během kterého spalujeme velké množství kalorií. Nesmíme zapomínat ani na psychiku, neboť perfektně vyčistí hlavu. Jaké výhody běžkování skýtá?

Procvičuje celé tělo

Běžkování kombinuje cvičení dolní i horní části těla a současně pracuje jak s „tahem“, tak s „tlakem“ svalů v každé oblasti. „Cvičení spočívá v tom, že k pohybu v terénu používáme vlastní lokomoce. I svaly, které se nezdají být používány, se aktivně podílejí na vyvážení a koordinaci celého těla. Navíc je to aktivita s nízkým dopadem. Plynulý klouzavý pohyb a postupné pohyby znamenají, že nevyvíjí velký tlak na naše klouby. Díky tomu je skvělou formou cvičení pro udržení zdraví s nízkým rizikem zranění,“ vyzdvihuje výhody běžkování fitness trenérka a koučka zdravého životního stylu Amy Schlinger z New Yorku. Běžkování posílí a prověří všechny svaly na těle.

Spaluje hodně kalorií

Při vysoké intenzitě běžkování zaujímá první místo v grafech, které zobrazují spalování kalorií. „Spalujeme více kalorií než při jakékoli jiné formě cvičení nebo sportu, a to až 1 122 kalorií za hodinu,“ vysvětluje Wayne Westcott, Ph.D., CSCS, profesor na Quincy College. Zapojujeme totiž celé ruce, nohy, záda a břicho, což například při jízdě na kole ne. „Běžkaři jsou sportovci s nejvyšší hodnotou VO2 max neboli maximální rychlostí spotřeby kyslíku měřenou během cvičení,“ říká Westcott. „Ještě vyšší než maratonští běžci.“ Takže ať máme jakýkoliv dietní či sportovní plán na snížení váhy, běžkování je aktivitou, která nám s hubnutím pomůže.

Zlepšuje kardiovaskulární zdraví

Běh na lyžích je vynikajícím aerobním tréninkem, a protože žádná svalová skupina není přetížená, můžeme v aktivitě vydržet dlouhé hodiny. Udržování zvýšené srdeční frekvence během cvičení může posílit a zlepšit schopnost našeho srdce účinně a efektivně pumpovat krev.

Vyšší úroveň fyzické zdatnosti

Dle výzkumů jsou běžkaři zhruba o 40 procent zdatnější než fyzicky zdatní jednotlivci, což naznačuje, že celotělové cvičení, které provádíme při běžkách, je velmi efektivní.

Podporuje socializaci

Běžkování se mohou učit už malé děti, a proto je ideální pro skupiny přátel i celé rodiny. Není náročné na výbavu ani na finance. A nezdatní lyžaři se ho nebojí tak jako sjezdového lyžování.

Pomáhá zmírnit stres

Únik z města do divočiny borovicového lesa nám poskytne čas na terapeutické přemýšlení. Mír a klid, které přicházejí se sněžením a sněhem kolem nás, jsou uvolňující, pomáhají nám přestat se stresovat a poskytují nám pocit klidu. Domů se vracíme psychicky svěží. Navíc v zimě máme tendenci přijímat mnohem méně vitaminu D a při běžkování si ho dopřejeme víc než dost. A to chceme, neboť výzkumy prokázaly, že vitamin D je vhodný pro prevenci nemocí, zlepšení nálady a růst a vývoj kostí a zubů. A proto vzhůru na běžky a nastavit tvář slunci.

Zlepšuje vytrvalost

Zapomeňme na energetické nápoje. Vytrvalostní sporty na dlouhé vzdálenosti, jako je běh na lyžích, nám pomohou zlepšit aerobní kondici i bez nich. Zimním tréninkem na běžkách se i připravujeme na naše oblíbené letní sporty, a to tak, že naše svaly budou lépe připraveny na zvládnutí kyseliny mléčné, kterou produkují při tréninku.

Kam na běžky?

Jak je vidět, běžkování je aktivita, která nám jen prospívá. A vzhledem k příznivé sněžné situaci se dá běžkovat i v blízkosti vlastního domova či jen trochu popojet. Je na vás, jestli vyrazíte do hor, nebo prozkoumáte na běžkách své okolí. My vám přinášíme pár tipů, kde se vám bude také parádně běžkovat.

Všechny hory

Ve vyšších polohách je v zimě sněhová nadílka většinou zaručena. Nejenom sjezdové lyžování si můžete užít v Orlických horách, na Králickém Sněžníku v okolí střediska Dolní Morava. Dobré podmínky bývají také v Železných horách a v oblasti Žďárských vrchů. Sněhovou nadílku a krásné výhledy si užijete na trati, která začíná v Dolní Moravě u chaty Slaměnka, vydejte se na okružní jízdu po upravených tratích na druhou stranu hřebene a zpět do výchozího bodu.

Na Suchý vrch

Jednodenní výlet, kdy si přímo z vlaku obujete běžky a vyrazíte v krásně upravené stopě vzhůru k vrcholu Suchého vrchu, jedné z dominant Pardubického kraje. A pokud budete mít náladu, můžete si prohlédnout i dělostřeleckou tvrz Bouda nebo vystoupat na vrchol rozhledny na Suchém vrchu. Cestu zpátky pak můžete zvolit podle svých sil – přejedete celý hřeben Bukovohorské hornatiny až do Štítů nebo ze hřebene sjedete dříve např. do Čenkovic nebo do Jablonného nad Orlicí.

Českomoravské pomezí na lyžích

Na běžky můžete vyrazit v okolí měst, která sama o sobě stojí za návštěvu. Kolem Svitav je čtveřice okruhů, ať už kratší v okolí Vodárenského lesa či naopak náročnější, směřující na Javornický hřeben s atraktivními výhledy do krajiny. Stoupání si užijete i na trase z Moravské Třebové na Hřebeč a do okolí Kamenné Horky. Upravené tratě naleznete i v okolí Litomyšle. Vydejte se například do lesoparku Černá hora nebo směrem na Kozlov. Pozadu nezůstává ani Polička, brána do Žďárských vrchů, kde si můžete užít na běžkách i na sjezdovkách.

Běžkování kolem Hradce Králové

Na Hradecku byste jen těžko hledali kopec vhodný ke sjezdovému lyžování. Zato běžkaři si tu na své přijdou určitě! Královéhradecké městské lesy jsou zcela jistě místem, kam se lze vypravit za aktivním odpočinkem. Hustá síť cyklotras se v zimě mění na běžecké stopy a rovinatý ráz krajiny umožňuje běžkařům všech výkonnostních skupin užít si relaxace na zdravém vzduchu. Vydat se můžete například po jižním břehu rybníka Biřička až na Peckovku k rybníku Cikán. Nebo od kempu Stříbrný rybník zamiřte k lesnímu hřbitovu až ke Zděné boudě. Za pozornost stojí i trasa z Hoděšovic na Nový Hradec. A pokud byste místo běžeckých lyží raději nazuli brusle, můžete se v případě příznivých podmínek sklouznout na některém z přírodních ledových kluzišť.

Hlinsko

Kilometry upravených běžkařských tratí jsou narýsované ve sněhu také kolem Hlinska. Můžete vyjet na krátký výlet, ale sněhová stopa vás může provázet i celý den, z Hlinska můžete dojet až na Novoměstsko. Výhodou je, že tyto trasy nejsou tak frekventované jako trasy kolem velkých horských středisek.