...

... Zdroj: istock.com

Friluftsliv je nové hygge. O čem je norský recept na fyzické i psychické zdraví?

Mimořádně účinným způsobem, jak si udržet zdraví, kondici i pozitivní stav mysli, je trávit co nejvíce času venku. V létě je to samozřejmost, jak to ale udělat uprostřed zimy? Seznamte se s "friluftsliv", norským receptem na pohodu i zdraví.

Důvodů, proč zůstávat venku bez ohledu na počasí nebo roční období, je mnoho. Čerstvý vzduch je pro zdravé tělo zcela nezbytný stejně jako sluneční paprsky, které nám zajišťují zásobu vitaminu D. Během pobytu venku je menší pravděpodobnost, že onemocníte, navíc pobyt na vzduchu automaticky posiluje schopnost organismu bránit se nežádoucím virům a bakteriím.

Jistě také dobře víte, jak se liší pocit po dni stráveném na gauči u seriálů nebo poté, co jste celý den byli aktivní, chodili po horách, byli si zaběhat a podobně. Pokud si zvyknete chodit pravidelně ven, budete automaticky lépe naladěni a také spokojenější sami se sebou.

Asi nemusíme dodávat, že druhá varianta je přívětivější i k vaší postavě a fyzické kondici. Vzpomeňte si na energii, kterou máte zcela přirozeně v létě. Jistě, v té době je příjemné teplo, spousta slunce, dny jsou delší. Ale také jste mnohem častěji venku. Ani o tom nemusíte zvlášť přemýšlet a všechno, co děláte, chcete raději dělat na čerstvém vzduchu. Díky tomu se cítíte plni života, nevíte, co je únava, a negativních myšlenek máte mnohem méně.

Být venku je nové hygge

Snažte se o podobný přístup napříč celým rokem. V Norsku by vám řekli, že je to jednoduché, že stačí mít jen dobrou bundu a teplé ponožky. Mají pro to dokonce speciální slovo – friluftsliv. Zapamatujte si ho, jistě se o něm bude brzy mluvit podobně jako před lety o hygge. Označuje životní styl, který se odehrává venku.

Nejde o cílený sport a trénink, je to prostě čas, který trávíte venku. Odpočíváte, čerpáte energii. Aby vás to bavilo, chodíte na dlouhé procházky, rybaříte, čtete si venku v křesle s horkým čajem. Norové si potrpí na houpací sítě, v nichž klidně i v této době spokojeně venku spí. Ideální je provozovat friluftsliv v přírodě, ale ve Skandinávii tak žijí i ve městě. Vzpomínám si na své zimní výlety do Osla či Stockholmu. Vždy mě fascinovalo, že i v minus deseti fungují venkovní zahrádky. Sezení je pokryto kožichem, občas někde stojí „hřib“ sloužící jako topení. Britský deník Guardian navíc uvádí, že od letošního března, tedy od příchodu koronaviru, Norové žijící velkou část svých životů venku ještě zvýšili dobu, kterou tráví na čerstvém vzduchu. V průměru se prý vydávají do přírody minimálně třikrát týdně. Jak jste na tom vy?

Jak přežít zimu

Je třeba férově říct, že ve Skandinávii jsou k takovému životnímu stylu vedeni odmalička. V rámci vyučování chodí ven poznávat krajinu, učí se rozdělat oheň i chránit přírodu. Ve školách se dokonce učí, jak se oblékat do zimy. Skandinávci obecně jsou mistry funkčního oblečení, umějí dokonale vrstvit. Proč si vzít jednu tlustou bundu, když můžete mít tři tenčí, které ale umožňují přizpůsobit se jakémukoli počasí. Mantrou obyvatel těchto zemí je, že neexistuje špatné počasí, jen nevhodné oblečení.

Při jeho výběru myslete i na materiály. Tenká péřovka může sloužit jako svrchní i jako mezivrstva. Skvělá je merino vlna, protože dokáže reagovat na vnější teplotu a podle toho vás hřeje v zimě a chladí v horku. Navíc zahřívá, když je mokrá, a tak jde o perfektní textilii základních vrstev, které máte přímo na holém těle – můžete se v ní zpotit a stejně zůstanete v teple. A naštěstí existuje také pohyb. Jakmile vám začne být trochu chladno, zahřejte se právě jím. Přidejte do kroku, oběhněte rybník, dejte si pár dřepů nebo kliků. To vás kdykoli zaručeně rozproudí a nabudí.

Jak se zabavit

V zimě už není tak snadné vzít si třeba časopis a sednout si s ním kdekoli na slunci jako v létě. Sluneční paprsky tolik nehřejí, a tak je potřeba čas strávený venku dobře plánovat. Ideální je hodně chodit, abyste byli neustále v pohybu. Nicméně i na túru si můžete do batohu přibalit knížku a posadit se s ní na chvíli na pařez na slunci. Nikam nespěcháte, tohle není závod o co nejvíce kilometrů, tohle je váš nový životní styl.

Chcete-li jej posunout ještě dál, můžete v batohu nosit klidně i počítač a psát či vyřizovat e-maily uprostřed lesa. Vím, o čem mluvím, sama jsem v přírodě napsala už desítky textů. Chce to co nejlehčí počítač a data v mobilu, inspirace přijde v takovém prostředí okamžitě. Vybavte se také termoskou s horkým čajem a raději i jídlem.

Je totiž dobré počítat s tím, že v Česku spousta horských chat či stánků s občerstvením mimo sezonu obvykle nefunguje. Obzvlášť v současné době.

Kam jít na výlet

Vypravte se třeba do Krkonoš. Ubytujte se v krásném novém Grand Hotelu Hradec v Peci pod Sněžkou. Odtud vede řada turistických stezek, dojít můžete do Obřího dolu, romantického Modrého dolu, na známou Luční boudu a klidně až na Sněžku.

Stejně tak si můžete užít Šumavu. Tady můžeme doporučit skvělý Wellness Hotel Chalupa, který je v samém srdci Šumavy, v obci Prášily. Odtud se můžete vydat podél řeky Křemelná, na Poledník, k Prášilskému jezeru, k jezeru Laka nebo prozkoumejte zaniklé šumavské obce, které kdysi obývali slavní místní skláři. Tahle místa mají opravdu dokonalou atmosféru.

Pak jsou tu také aktivity, k nimž nepotřebujete turistické trasy. Můžete například vyrazit na ryby, pouštět draka, sáňkovat. Nebo pozorovat ptáky a učit se jejich jména podle atlasu. A když budete mít štěstí a napadne dost sněhu, nazujte běžky a vyrazte i tam, kam se po svých během zimy dostanete jen těžko.

Více zajímavostí o zdravm životním stylu najdete v časopise Dieta. V aktuálním čísle vás čeká rozhovor Dianou Kobzanovou, tipy, na skvělý spánek a velký hubnoucí manuál pro letošní rok! Nestíháte zajít do trafiky? Objednejte si časopis v našem iKiosku. Poštovné je zdarma!

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz