Poctivý boršč

2 min čtení

2 min čtení

Boršč je vydatná ukrajinská polévka, která by ve vašem podzimním menu neměla chybět. S kouskem pečiva ji můžete podávat jako syté hlavní jídlo, zároveň ale skvěle poslouží i jako předkrm, který strávníky naladí na další hřejivý chod. Jak ji uvařit?

Ingredience:

Na vývar: 1,5 kg hovězích žeber, hrudí a kostí, 3 l vody, 1 cibule, 1 mrkev, 1 kořenová petržel, 1 kousek celeru, 1 lžička soli, petrželová nať, celý pepř, nové koření a bobkový list

Další ingredience: připravený hovězí vývar a obrané maso, 3 červené řepy, 1 mrkev, 1 cibule, 1 kořenová petržel, 2 brambory, 200 g zelí, 2 stroužky česneku, 2 lžíce rajčatového protlaku, 200 ml zakysané smetany, 1 lžíce sádla, nať z červené řepy, listová petržel, čerstvý kopr, sůl, cukr, ocet a pepř

Na videorecept se podívejte zde:

Postup:

  1. Nejprve si připravte vývar a vařené hovězí maso. Do hrnce dejte vodu a všechno hovězí maso. Přiveďte k mírnému varu a nechte chvíli probublávat, dokud se na povrchu nevysráží většina nečistot. Seberte je lžící a dejte stranou.

  2. Přidejte všechny zbylé suroviny na vývar a nechte pomalu táhnout (okolo 90 °C) 2 až 3 hodiny. Mezitím si můžete udělat přípravu ostatních surovin – oloupejte řepu, nastrouhejte mrkev a petržel, oloupejte a nakrájejte brambory, nakrájejte cibuli a nakrouhejte zelí.

  3. Z hotového vývaru vyjměte zeleninu. Přidejte oloupanou řepu a uvařte doměkka (30–45 minut podle velikosti). Ke konci vývar sceďte. Maso oberte a nakrájejte na malé kousky. Řepu nastrouhejte.

  4. V hrnci rozehřejte sádlo. Přidejte cibuli a na mírnějším plameni nechte pomalu zesklovatět. Poté přidejte strouhanou mrkev a petržel. Osolte a společně orestujte mírně dozlatova.

  5. Přidejte protlak a prolisovaný česnek. Promíchejte a jen krátce orestujte. Hned poté přidejte strouhanou řepu, brambory, zelí, nakrájené stonky z natě a vše zalijte vývarem. Přiveďte k varu a povařte asi 30 minut.

  6. Na konci přidejte vařené hovězí maso a nasekanou řepnou nať a bylinky. Promíchejte a už jen nechte prohřát. Boršč pořádně dochuťte octem, solí a případně i cukrem a mletým pepřem podle chuti. Podávejte ho se zakysanou smetanou do misky a přidejte ještě extra dávku čerstvých bylinek.

Dobrou chuť!