Ingredience na 6 porcí:
400 g oloupané očištěné máslové dýně, 200 g oloupaného celeru, 75 g oloupené petržele, 60 g oloupané mrkve, 1 středně velká cibule, 50 g špeku nebo slaniny, větvička tymiánu, 6 šalvějových lístků, 3 bobkové listy, 2 lžičky cukru, 2 lžičky dijonské hořčice, čerstvě mletý pepř, sůl, cca 700 ml vývaru (podle požadované tekutosti omáčky), 100 ml šlehačky, citronová šťáva podle chuti, hovězí kulatá nebo loupaná plec, libovolné knedlíky k servírování
Postup:
1. Dýni oloupejte a nakrájejte na zhruba centimetrové kostičky. Stejně tak i ostatní zeleninu.
2. Maso osolte a nechte na pánvi zatáhnout ze všech stran, aby uvnitř zůstala všechna šťáva.
3. Mezitím nakrájejte slaninu a špek. Maso dejte stranou a orestujte slaninu se špekem, po chvíli přidejte všechnu zeleninu, tymián, šalvěj a bobkový list.
4. Osolte a přisypte cukr, aby zelenina mohla hezky zkaramelizovat. Přidejte lžičku hořčice, zalijte vývarem.
5. Do hrnce či pánve vložte maso a nechte dusit, dokud není měkké. Poté jej vyjměte, vytáhněte i všechno koření a zeleninovou směs rozmixujte dohladka.
6. Dosolte, doslaďte, dokyselte, popřípadě zřeďte vývarem a přidejte šlehačku.
Hotovo!