Nejlepší podzimní polévka? Zkuste recept na dýňovou! | Ženy.cz
 


Královna podzimních polévek: Jak na nejlepší dýňovku?

11. září 2021 • 06:00
Podzimní dýňová polévka • Foto: iStock.cz

Máte už podzimní náladu? Pojďte ji ještě umocnit a připravte si skvělou dýňovou polévku podle kuchařky a foodbloggerky Koko. Jinou už nebudete chtít jíst!

Ingredience na 4–6 porcí:

600 g upečené oloupané máslové dýně (tzn. 1 menší máslová dýně, oloupaná a upečená), 450 ml kuřecího vývaru, 250 ml vody, 100 ml smetany s 31 % tuku, sušený tymián, sůl, pepř, olivový olej, loupaná dýňová semínka, další smetana či olivový olej k servírování

Postup:

1. Rozpůlenou dýni nejprve vydlabejte – zbavíte se tak všech semínek a lepkavé hmoty. Pak ji oloupejte škrabkou na brambory, odstraňte stopku a nakrájejte na centimetrové plátky.

2. Dýňové plátky přemístěte na plech s pečicím papírem tak, aby byly naskládané vedle sebe jen v jedné vrstvě. Pokapejte olivovým olejem a rozetřete ho po povrchu dýně pomocí mašlovačky. Přidejte tymián, pepř a sůl.

3. Vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte, dokud dýně nezměkne. Potrvá to zhruba 45 minut.

4. Plech vyndejte ven a upečenou dýni rovnou přemístěte do mixéru. Přidejte vývar – ideálně zeleninový nebo kuřecí. Pokud je opravdu poctivý, klidně ho nařeďte vodou. Vše rozmixujte dohladka, dokud nevznikne sametový krém.

5. Každý preferuje trochu jinou tekutost, začněte tedy raději hustší polévkou, ředit můžete vždycky. Krém bude potřebovat ještě 5 minut provařit. Pak případně dolaďte hustotu.

6. Přidejte tučnou šlehačku. Ochutnejte a podle potřeby dosolte, případně zakápněte citronovou šťávou.

7. Vedle na suché pánvi nechte opražit loupaná dýňová semínka. Pozor, ať je nespálíte. Když začnou vonět a křupat, jsou hotová.

8. Polévku v talíři můžete ještě ozdobit trochou šlehačky nebo kapkou dýňového či olivového oleje.

Dobrou chuť!

Autor: redakce Ženy.cz
Jdi na homepage Zpět na začátek

Horoskopy