Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

Jak zrychlit metabolismus, když je vám 20, 30, 40 nebo 50 let? Pokaždé jinak!

Řada žen to poznala na vlastní kůži a odborníci to potvrzují: Ve dvaceti jde hubnutí skoro samo, v padesáti se nadřete mnohem více. Svůj vliv na to má pochopitelně životní styl, ale také metabolismus, jehož rychlost se s věkem mění. Na co se tedy zaměřit ve dvaceti a na co v padesáti, abyste snáze shodila nadbytečná kila?

Když je vám 20

V tomto věku vás pomalé spalování trápit nebude. Dvě nebo tři kila jdou dolů skoro sama, váš nastartovaný metabolismus spaluje nejrychleji v celém životě. Pomyslného vrcholu v rychlosti spalování dosáhne každý trochu jindy, obecně se udává, že nejpozději kolem 25. roku. Do té doby také tělo buduje kosti. Poté už začne rychlost spalování klesat a mnozí si s nadcházející třicítkou uvědomují, že nemohou jíst úplně to samé jako před deseti lety, aby nepřibrali.

Naše rada proto zní: vybudujte si zdravé návyky, oceníte je i v pozdějším věku. Choďte sportovat, ideálně 5x týdně. To samé platí o jídle - teď sice klidně můžete jíst v fast foodech a na vaší postavě se to neprojeví, za pár let to tak určitě nebude. Začněte proto myslet na zdravé a vyvážené jídlo už teď.

Pokračování 2 / 4

Když je vám 30

Váš metabolismus je závislý na objemu vaší svalové hmoty. Čím více jí budete mít, tím rychleji budete spalovat. Po třicítce ovšem začíná svalové hmoty ubývat, udává se, že o tři až pět procent za deset let, pokud nejste aktivní. Právě proto je nejvhodnější doba s cvičením začít, pokud jste tak ještě neudělali, říká Caroline Apovianová, autorka knihy „The Age-Defying Diet: Outsmart Your Metabolism to Lose Weight“. „Čím více svalové hmoty budete mít, tím více energie bude vaše tělo spalovat, i když se zrovna nehýbete,“ vysvětluje. Pohyb si vyberte takový, který vás baví. Ideální je kombinovat vysoce intenzivní trénink s posilováním.

Velkým problémem bývá také nepravidelnost jídel a to, že si na něj nenajdete pořádně čas. Něco si koupíte cestou do práce a sníte v poklusu, oběd nestíháte nebo do sebe něco naházíte před monitorem... Tohle není dobré, protože tělo se ani pořádně nezasytí ani si pořádně neodpočine. Jezte tak, jak vám to vyhovuje, ale pravidelně. Přidejte do jídelníčku bílkoviny, zeleninu, železo a vitamin C.

Pokračování 3 / 4

Když je vám 40

Úbytek svalové hmoty pokračuje a metabolismus se ještě zpomaluje. Snadno kila nabíráme (tuk, samozřejmě), hůře shazujeme. Hormonální změny také mají za následek to, že se tu začíná ukládat i v břišních partiích.

Po čtyřícítce bude zřejmě potřeba snížit váš kalorický příjem, a to hlavně u těch, kteří prosedí většinu dne před počítačem. To by ale bylo lepší zkonzultovat s odborníkem, abyste neubrali moc a nedosáhli pak opaku. Určitě se ale vyplatí zmenšit porce, které se vám budou lépe trávit, a jíst pravidelně.

A pozor - rozhodně zapomeňte na drastické diety, i když máte pocit, že nic jiného vašemu tělu nepomůže. Není to pravda a v této době naopak můžete tělu mnohem více uškodit. Hladovění totiž metabolismus zpomaluje, a navíc jednostranné a rychlé diety vedou ke ztrátě svalů a to teď rozhodně nechcete! Cvičení je potřeba trochu změnit – je dobré se více zaměřit na posilování a budování svalové hmoty.

Pokračování 4 / 4

Když je vám 50

Průměrná žena prodělá podle výzkumu Mayo Clinic menopauzu v 51 letech. Během přechodu dochází ke snižování hladiny ženského hormonu estrogenu a k dalším hormonálním změnám, které ovlivňují celý organismus. Klasickým projevem tak bývá úbytek kostní a svalové hmoty a také nárůst hmotnosti.

V této fázi je opět klíčový trénink na posílení svalů. "Protože ale hrozí vyšší riziko zranění kostí, je důležité tomu trénink přizpůsobit," říká Caroline Apovian.

Další odbornice Caroline Cederquistová, autorka knihy The MD Factor Diet, dodává, že neméně důležité je sledovat podíl cukru ve stravě. "V určitém věku tělo ztrácí schopnost využívat glukózu - náš primární zdroj energie – tak efektivně," říká. "Pokud ji nevyužijí buňky pro svou činnost, tělo ji musí uložit do tukových zásob." Po padesátce se tedy zaměřte na příjem cukru a vyměňte ho raději za kvalitní sacharidy. Pokračujte v konzumaci bílkovin a zeleniny a zařaďte do jídelníčku jídla bohatá na fytoestrogeny. Ty by mohly zmírnit příznaky klimakteria. Patří mezi ně pohanka, jáhly, celozrnná rýže.

Co pomáhá ke zrychlení metabolismu, uvidíte také v našem videu:

Video placeholde