Týden po dovolené a já se cítím báječně

Týden po dovolené a já se cítím báječně Zdroj: iStock.com

Prodlužte si náladu z dovolené: Jak si udržet radost, klid a pohodu co nejdéle?

Na horách, na pláži, pod stanem, na dovolené je vám báječně. Když to dobře dopadne, nezažíváte žádný stres, naopak si uvědomujete celodenní úsměv na rtech a vaše uvolněné tělo. A pokaždé si chcete ten pocit zachovat co nejdéle po návratu domů. Schválně, za jak dlouho se přistihnete, že jste opět zamračená, nestíhající a toužící po dovolené? Musí to tak vždycky být? Ne, když budete znát naše tipy!

Většině lidí trvá po dovolené týden, než spadne do starých kolejích a po tom optimistickém náhledu na svět a pocitu pohody není ani památky. Ano, volno vám pomohlo na chvíli vypnout, nabrat síly, ale to je asi tak vše. Tyto podovolenkové pocity zažívá většina z nás, což potvrzují i holandské studie publikované v magazínu zaměřeném na studie o kvalitě života (JARQL).

Přitom dovolená vám může přinést mnohem více než sedm dní odpočinku. „Dovolená může snížit stres a zlepšit život v dlouhodobém horizontu, pokud si dovolíte správně relaxovat. Mnozí lidé se totiž během cestování dokážou podívat na svůj život z jiného pohledu. Mohou si tak udělat jasnější představu o tom, jak žijí a jak opravdu chtějí žít svůj život," říká Bryan Robinson, Ph.D., autor knihy Chained to the Desk– Průvodce pro workoholiky, jejich partnery a děti.

Možná jste zažila totéž. Při snění na lehátku u moře se vám přehrává váš život, vybavujete si, jak se denně snažíte splnit všechny položky na vašem To Do listu a vlastně nic nestíháte. Ukáže se vám žena, která milovala divadlo a kulturu, která teď však na nic nemá čas. A chcete to změnit. Nebo naopak vidíte, jak je váš život skvělý a není potřeba neustále lamentovat.

Abyste si ale tyto věci na dovolené uvědomila a abyste je následně mohla do svého života vpustit, je potřeba uvědomit si následující:

Ujistěte se, že opravdu relaxujete

Jediní rekreanti, dle holandské studie, kteří zaznamenali vyšší míru štěstí i po návratu, byli ti, kteří na dovolené prohlásili, že se cítili „velmi uvolnění“. Pokud cestujete s malými dětmi, vystřídejte se v jejich hlídání s partnerem nebo přáteli. Využijte nabídky speciálních aktivit třeba i na půl dne, abyste opravdu měli čas na odpočinek.

Vyberte dovolenou, která vyhovuje vašemu osobnímu stylu

Přemýšlejte o tom, co máte ráda, ne o tom, co byste měla dělat. Někteří lidé milují vzrušení, jiní milují poznávání a někteří jen lenošení na pláži. Pokud vám dovolená úplně nesedí, spíš si stres zvýšíte. Jsou partneři, kteří jezdí na pár dní na dovolenou sami. Nebojte se toto téma otevřít, nejen doma, ale třeba i s rodinami přátel, se kterými jezdíte ze setrvačnosti a spíš vás to děsí. Dovolenou, čas vašeho odpočinku a nabíječe energie, si pořádně promyslete.

Nezapomeňte na pohyb

I když se těšíte, že nebudete dělat nic, aktivita vám dodá endorfiny a ty zas skvělé pocity. „Střídejte svůj čas mezi aktivitami a odpočinkem,“ říká Bryan Robinson. Není nic lepšího než relax poté, co jste si dali pořádně do těla na výletě nebo ve vodě.

Berte si několik mini dovolených

Vzhledem k tomu, že zmíněná holandská studie ukázala, že se lidem zlepšuje nálada i během plánování a "těšení se", rozvrhněte si dovolenou v průběhu roku. Pár prodloužených víkendů a můžete výrazně zvýšit své celkové štěstí, než když máte jen jeden výlet a pak zas až "za rok".

Před odjezdem delegujte práci

Řekněme si upřímně: Úplné odpojení od kanceláře může být pro některé lidi mnohem víc stresující, než když vědí, co se děje. Pokud patříte k těm, kteří mají rádi věci pod kontrolou, dejte si před dovolenou práci a jasně řekněte kolegům, kdo za co bude odpovědný. Na dovolené si pak vyhraďte čas, který věnujete kontrole pracovních věcí – řekněme jednu hodinu denně – a ten nepřekračujte.

Dopřejte si čas na přípravu i zapojení

„Nepracujte až do chvíle těsně před odjezdem a ani se do kanceláře nevracejte hned po příjezdu,“ zdůrazňuje Bryan Robinson a zároveň doporučuje: „Pokud je to možné, naplánujte si den volna, než odjedete, a další, když se vrátíte, abyste pomalu vpluli do běžného režimu. I tak se vám spíše podaří zachovat si tu báječnou náladu a uvědomit si, které věci ve svém životě chcete alespoň po nějaký čas zachovat.