Video placeholde

Nejčastější výmluvy, proč se nám nechce cvičit. Stopněte je!

Jedním z velmi častých předsevzetí nového roku bývá cvičení. Avšak těch, co vydrží alespoň do konce ledna, není moc. Nazouvání tenisek střídají výmluvy „Dnes nemůžu, protože…“  a tréninků ubývá. Ale vy to s cvičením myslíte vážně, a tak v první řadě zatočte právě s výmluvami.

Když jsem se připravovala na svůj první běžecký závod, můj kamarád a fitness trenér v jednom mě před výmluvami hned na začátku varoval. Nadšení a cílů dle něj mají lidé hodně, ale nevydrží. Ne proto, že by na to fyzicky neměli, ale problém je s jejich vůlí. Telefonátů typu „Dnes ruším trénink, v práci toho bylo na mě moc, musím se věnovat dětem, nestíhám…“ zažil hodně. A tak jedna z prvních rad, které mi dával, se týkala právě výmluv. „Můžeš mít výsledky, nebo výmluvy. Ne obojí.“ A dnes už vím, že má absolutní pravdu.

Překonat se dá někdy zabrat. Proč se nám ale nechce, když víme, že nám cvičení na duchu i tělu prospěje? Motivační koučové nazývají tuto vrozenou vlastnost lenost, biologové účinnost. Mozek nám brání spálit naše tolik vzácné kalorie, abychom přežili a měli zásoby. Jenže v dnešní době, kdy se ládujeme vysoce kalorickými potravinami zcela běžně, nás výmluvy bránící cvičení posílají k dietologům. A tak se vydejme do boje proti výmluvám. Jaké jsou ty nejčastější? A jak je překonat?

Nemám čas

Troufnu si říci, že neexistuje nikdo, kdo by alespoň jednou ve vztahu ke cvičení tuto větu nepronesl. Je to pravděpodobně ta nejčastější fitness výmluva ze všech. Pravdou ale je, že čas máme, ale ne na cvičení. Na sledování televize a sjíždění sociálních sítí však ano. Nemůžeme tento čas raději nahradit cvičením? 30 minut denně si určitě najdeme, i kdyby to měla být jen svižná procházka. Co myslíte?

Jsem na cvičení příliš unavená

Unavená, nebo líná? John Brooks, americký kouč zabývající se vztahem chování a motivace, navíc nadšený sportovec, chování naší mysli, pokud jde o cvičení, přirovnává k rozmazlenému dítěti. „Pokud ustoupíte jeho požadavkům bez boje, uvidí slabost a kořist. Pokud se vyhnete plánovanému tréninku, je velmi pravděpodobné, že nezvládnete ani ten další. Cesta vždy začíná jedním krokem vpřed a selhání vždy jedním krokem vzad,“ jasně vysvětluje a doporučuje ukázat své mysli, kdo je šéf. „Nebudete mít pro cvičení vždy spoustu energie, ale to nevadí. Jediné, co se počítá, je ukázat se a dát mu šanci.“

Mám děti a musím se o ně starat

A aby tady byl takový zdravý člověk co nejdéle, měl by se hýbat. Nechcete být brzkým starým nemocným člověkem, o kterého se budou muset starat, ne? A ani byste nechtěli být rodičem, který říká svým dětem, že cvičení je pro ně dobré, ale neřídí se vlastními radami. Děti jsou chytřejší, než si myslíte, a vše si pamatují. Pokud je opravdu vaším problémem to, že kvůli svým dětem nemáte čas na cvičení, jediným a velmi dobrým řešením je provádět fitness aktivitu společně. Zajděte všichni na procházku a vezměte si s sebou míč, frisbee či zajděte na venkovní sportovní hřiště nebo sedněte na kolo, zacvičte si společně jógu nebo skákejte přes švihadlo. Existuje tolik zábavných a levných způsobů cvičení, které můžete provádět s dětmi. Jedinou možností je vaše představivost. Mé běhání zachránilo to, že dcera při mně jezdila na kole. Doma jsem ji samotnou nechtěla nechat, ale zároveň jsem chtěla sportovat. Řešení jsme našly.

Nemám s kým trénovat

Mít partnera na cvičení je skvělé, ale je dobré si uvědomit, že většina lidí se poprvé setká se svými tréninkovými partnery v tělocvičně nebo na skupinovém tréninku. Důvod dle Johna Brookse, proč pravděpodobně nemáte s kým cvičit, je ten, že nemáte mnoho přátel, kteří sportu holdují. „Pokud se stanete někým, kdo pravidelně cvičí, začnete do svého života přitahovat lidi, kteří si cení stejně jako vy zdraví a kondice. Své parťáky na trénink si musíte najít, nepřijdou jen tak.“

Necítím se moc dobře

Poté, co si zvyknete přemoci své fitness výmluvy a pravidelně cvičit, vás bude myšlenka na vynechání tréninku přivádět k šílenství. Já jsem toho důkazem. Když jsem si při jednom pádu z kola narazila zápěstí a nesměla jsem 3 týdny ruku na kole zatěžovat, místo abych dala sportu vale, vyměnila jsem kolo za běh a plavání. Zvládala jsem i s namoženou rukou. Pamatujte, není důležitý tvrdý trénink, ale chytrý. Nechce se vám dnes běžet, protože cítíte, že to s vámi není zdravotně ono? Na běh se vykašlete, ale místo něj si dejte doma posilování nebo jógu. Zkrátka, najděte si alternativu, na kterou se cítíte. Pokud jste ale opravdu nemocní, cvičení se nedoporučuje. Ale je-li únava malá, není důvod trénink vynechat.

Fitness centrum je příliš drahé, daleko nebo dlouhodobě zavřené

K tomu, abyste se hýbali, spalovali kalorie, zkrátka prováděli nějakou fitness aktivitu, tělocvičnu nepotřebujete. Svět je vaše fitness hřiště. Vzpomínáte na kultovní film Rocky? Běhal za slepicemi, sekal dřevo, běhal do schodů, nosil pytle a fitko nepotřeboval. I vy jistě kolem sebe najdete nějakou práci či prostor, které vám umožní zapotit se. Dívčí variantou může být inspirace v animovaném filmu Balerína. Samotný úklid se proměnil v trénink. Možností máte dost. Tai či v parku. Jóga doma. Kolo, běh či, chcete-li nabrat svaly, vyzkoušejte některé typické tréninky strongmanů, jako je sekání dřeva, převracení pneumatik, zvedání sudů. Pamatujte, že pokud je pro vás cvičení dostatečně důležité, najdete si k němu cestu.

Co zkusit vyrýsovat břicho obručí? Cvičení zvládnete doma i venku.

Video placeholde

.