Jaké hubnutí pro vás bude to pravé?

Jaké hubnutí pro vás bude to pravé? Zdroj: iStock.com / Grafika: Kristýna Dobeš Moučková

Jak zhubnout a udržet si váhu? Ke spokojenosti vám stačí znát tuhle jednu věc!

Držíte „osvědčené“ diety, ale kila se stále nehýbou směrem dolů? S obecnými jídelníčky, které vám nebyly vytvořené na míru, je jeden problém: každý organismus funguje trochu jinak a každému vyhovuje odlišný způsob stravování. Proto je dobré znát svůj metabolický typ, který vám napoví mnohé o tom, jak vaše tělo pracuje a co potřebuje.

Stravování podle metabolického typu je sice teorie, kterou začali nutriční terapeuti praktikovat až ve dvacátém století, jde ale o metodu, která vychází ze starodávné indické, čínské, egyptské i řecké medicíny. Základem je teorie, že každý člověk má jiné biochemické složení a patří k jinému endokrinnímu typu.

TIP NA VIDEO: Jaké nejčastější chyby děláme při hubnutí?

S tím souvisí odlišný vztah k jednotlivým druhům potravin, jejich trávení a spalování, a proto každému typu vyhovuje jiné složení stravy. Dlouhodobý nedostatek některých vhodných potravin nebo nesprávný výběr podle metabolického typu vedou k chronickým nemocem, ale taky k obezitě nebo problémům s trávením,“ říká výživová specialistka Dana Šímová. To, jaký jste typ, si nechte zjistit u nutričního terapeuta, který vás nechá vyplnit speciální dotazník, podle kterého se dá vše potřebné zjistit. Případně to jde mnohem přesněji z vyšetření krve.

Sacharidový metabolický typ

Tyto typy přibírají výrazněji kolem pasu a břicha a moc na ně neplatí drastické diety ani brutální tréninky. „Potřebuje ze všeho nejvíc klid a kvalitní spánek, během něhož nastupují důležité hormony, které řídí metabolismus,“ říká Šímová. Jestli se nám nedostává dost spánku, nemůžeme se divit, že se ručička na váze skoro nehne. V jídelníčku by měl tento typ přirozeně omezit kofein a všechny energetické nápoje. Hlavním nepřítelem jsou cukry. Sacharidy by měl sice jíst ve větší míře, ale pouze v potravinách s vysokým obsahem vlákniny a nízkým glykemickým indexem.

Co jíst, když jste sacharidový typ?

Dopřát si můžete neomezené množství čerstvé zeleniny, ale také ovoce včetně toho s vysokým obsahem cukru. Určitě byste měli do jídelníčku zařadit obiloviny ve formě pečiva či těstovin. Mléčné výrobky volte spíše nízkotučné. Minimálně jezte ořechy a semínka, šetřete tukem. Z masa je vhodné kuřecí a krůtí, ryby a z uzenin maximálně libová šunka.

Poměr potravin:

15 % až 20 % proteinů, 70 % až 80 % sacharidů, 5 % až 10 % tuku

Proteinový metabolický typ

Tohle je typ lidí s metabolismem s rychlou oxidací. Zní to složitě, ale v praxi to znamená, že člověk s tímto typem metabolismu dokáže rychle měnit bílkoviny a tuky na energii. „Bývá často hladový, má rád mastná a slaná jídla. Nízkokalorické diety u těchto lidí nefungují, protože u něj vzbuzují pocit únavy, nervozity a úzkost. Proteinové typy můžou jíst všechny typy masa včetně vnitřností, ryb a mořských plodů. Nedoporučují se velké přílohy, ideální příloha je zelenina,“ radí nutriční terapeutka.

Co jíst, když jste proteinový typ?

Kromě výše uvedeného je pro vás také vhodná zelenina, tedy zejména mrkev, chřest, artyčoky, květák, luštěniny, brambory, a z ovoce pak avokádo, jablka, banány a hrušky. Mléko je vhodné plnotučné, z obilovin lze jíst všechny, můžete si občas dopřát i ořechy a semena. Nevadí ani smetanové, sójové a jiné omáčky. Pokud chcete nějaký zákusek, pak jsou vhodné ty z tvarohu.

Poměr potravin:

45 % až 50 % proteinů, 30 % až 35 % sacharidů, 20 % tuků

Smíšený typ

Pokud patříte zrovna k tomuto metabolickému typu, je to asi to nejlepší, co vás mohlo potkat. Tento typ tloustne i hubne rovnoměrně všude. „Pozor ale na štítnou žlázu, může ji rozhodit zvýšená hladina estrogenu a to je důvod, proč většina žen po dětech ztloustne. Estrogen zpomaluje činnost štítné žlázy, a tím pádem i metabolismus. Smíšený typ má výhodu, že může jíst mix typu proteinového a sacharidového,“ říká Dana Šímová.

Poměr potravin:

40 % až 45 % proteinů, 30 % až 35 % sacharidů, 20 % tuků

Příklad jídelníčku pro smíšený typ:

Snídaně: Žitný chléb s tvrdým sýrem a šunkou, paprika

Svačina: Tvaroh s pažitkou

Oběd: Losos na grilu, dušená zeleninová směs

Svačina: Kefírové mléko neochucené

Večeře: Vaječná omeleta s dušeným čerstvým špenátem a kousky sýra