...

... Zdroj: istock.cz

Pomalý metabolismus: Signály, podle kterých to poznáte, a jak ho zrychlit!

Pokud se snažíte zhubnout a rozhodnete se hladovět, vaše kila půjdou po takové dietě rychle nahoru. Jenže to zdaleka není to nejhorší. Vaše tělo se totiž dalšího podobného hladovění začne obávat a zareaguje tím, že zpomalí metabolismus. Víte, jak poznáte, jestli se to nestalo právě vám? A jak zase metabolismus zrychlit?

Nejdřív si řekněme, jaké příznaky mohou signalizovat pomalý metabolismus.

Únava

Únavu může způsobovat tisíc dalších věcí, třeba nedostatek spánku, náročná fyzická aktivita nebo může být příznakem dalších onemocnění. „Pokud se ale cítíte často unavení, může to také znamenat, že váš metabolismus je pomalejší a vaše tělo nepřeměňuje rychle potravu na energii,“ říká registrovaná nutriční terapeutka Lisa Moskovitzová.

Suché vlasy a kůže

Když váš metabolismus nefunguje perfektně, vaše tělo neobnovuje buňky tak rychle, jak by mělo. „To má vliv i na pokožku a vlasy,“ říká nutriční terapeut Scott Keatley z Keatley Medical Nutrition Therapy. Stav vlasů a pokožky ale závisí i ale i na tom, co jíte a jak o ně pečujete. Více o suchých vlasech si přečtěte zde.

Chuť na sladké

Tyhle touhy po sladkém jsou obvykle velmi častým způsobem, jak si tělo říká o energii. „Když dobře jíte a dostatečně spíte, ale přesto máte neustále intenzivní chuť na sladké, může být důvodem zpomalený metabolismus,“ říká Lisa Moskovitzová.

Přibírání na váze

I to je jedním z příznaků zpomaleného metabolismu, což bývá velmi časté zejména v době nastupující menopauzy. Čím jsme starší, tím víc se prostě metabolismus zpomaluje. Pokud nehubnete, ale spíše přibíráte, a přitom víte, že moc nejíte, je na čase probrat to s lékařem nebo nutričním specialistou.

Zimomřivost

Pokud funguje metabolismus dobře, pomáhá vám také vytvářet teplo. Jestli je vám ale pořád zima, může být příčinou zpomalený metabolismus.

Nebo se podívejte, co na zrychlení metabolismu radí odborník na výživu Pavel Suchánek?

Video placeholde

Základní informaci o tom, jestli máte nadváhu, vám dá naše BMI kalkulačka.