Jestli chcete ke snídani něco sladkého, přidejte si ovoce.

Jestli chcete ke snídani něco sladkého, přidejte si ovoce. Zdroj: Pexels

Ovoce a hubnutí: Které se do diety hodí a na které druhy si naopak dát pozor?

Možná jste si se začátkem jara řekli, že do stravy zařadíte více ovoce a zeleniny. Je to zdravé, a kdybyste trochu kil shodili, tak by to tak nevadilo. Ne každé ovoce se ale při dietě dá konzumovat bez omezení. Které má v sobě hodně cukru a které je naopak pro hubnutí vhodné?

Každý výživový poradce vám řekne, že nedůležitější věcí je, aby byl váš jídelníček vyvážený. Neměli byste tedy žádnou skupinu vynechávat, pokud k tomu nejsou zdravotní důvody, žádná by neměla výrazně převažovat.

Ovoce obsahuje důležité živiny, například vitamíny a vlákninu, má řadu zdravotních benefitů – snižuje například riziko vzniku rakoviny. Zároveň obsahuje cukry. A právě ty mohou být příčinou toho, proč lidé, kteří mají pocit, že jedí zdravě, nehubnou.

Na které ovoce si tedy dejte pozor?

Fíky

Ve 100 gramech je hned 13 gramů cukru. Pokud si je ale při redukční dietě nebudete dávat v tak velkém množství, jsou dobrým zdrojem minerálních látek, jako jsou zinek, hořčík, jód, fosfor, vápník či železo.

Hroznové víno

Ve 100 gramech najdete 15 gramů cukru. Pokud si ho dopřejete jednou za týden, nic se neděje. Najdete v něm totiž hned třetinu denní dávky vitamínu A.

Švestky

Klidně si můžete občas dopřát i švestky, mají v sobě totiž velké procento vitamínu B a E. Ale pozor, ve 100 gramech je 10 gramů cukru.

Mango

Lahodné mango je super, ale bohužel jeden plod obsahuje hned 23 gramů cukru. Pokud se s ním ale budete krotit a dáte si jej jednou za měsíc, může být dobrým zdrojem vitamínu A.

Pozor si dejte ještě na banány, meruňky, broskve, ale třeba i na kandované a sušené ovoce – v něm totiž najdete cukr v daleko větší míře.

Které ovoce při hubnutí upřednostněte?

Avokádo

Jedna třetina plodu obsahuje přibližně 7 g tuku, 4 g sacharidů, 0,3 g cukru, 4 mg sodíku, 3 g vlákniny, 1 g bílkovin.

Avokádo je velmi populární ovoce – velké procento populace na něj nedá dopustit – je chutné, dá se upravit na sladko, konzumovat jej ale můžeme i slané. Navíc je dobrým zdrojem mononenasycených tuků a vlákniny. A pro nás je samozřejmě důležité to, že obsahuje jen malé množství cukru. Pozor, nic se nemá přehánět – avokádo sice obsahuje množství zdravých tuků, ale pořád se jedná o tuky, takže byste to s ním neměli přehánět, stačí, když zkonzumujete tak jedno za dva dny.

Jablko

Jedno průměrné jablko obsahuje 0 g tuku, 21 g sacharidů, 15 g cukru, 0 mg sodíku, 4 g vlákniny, 0 g bílkovin.

Jablko je skvělé hlavně kvůli vysokému obsahu rozpustné vlákniny. Jeho pravidelná konzumace také snižuje hladinu cholesterolu. Nějaký ten cukr v něm najdeme, ale není ho nějak moc, takže si klidně dejte jedno jablko denně.

Jahody

Miska jahod obsahuje přibližně 0 g tuku, 12 g sacharidů, 7 g cukru, 2 mg sodíku, 3 g vlákniny, 1 g bílkovin.

Jahody jsou skvělé – najdeme v nich totiž velké množství vitamínu C a dalších antioxidantů, mají také slušné množství vlákniny. Takže si jich dopřávejte, kolik chcete. Cukru v nich je také jen velmi malé množství. A výhodu je, že neobsahují žádný tuk.

Grapefruit

Půlka středního grapefruitu obsahuje 0,2 g tuku, 10 g sacharidů, 9 g cukru, 0 mg sodíku, 1 g vlákniny, 0,8 g bílkovin.

V tomto ovoci také moc cukru nenajdete – naopak v něm je pro náš organismus potřebný vitamín C. Také v něm nenajdete skorožádný tuk. Máme ale jedno upozornění – šťávy, které obsahuje, mají špatnou interakci s některými typy léků včetně statinů proti zvýšenému cholesterolu.

Limety

Jedno ovoce obsahuje přibližně 0 g tuku, 7 g sacharidů, 1 g cukru, 1 mg sodíku, 2 g vlákniny, 0,5 g bílkovin.

Limety jsou dalším ovocem s nízkým obsahem cukru. Z jednoho plodu navíc dostanete třetinu denní dávky vitamínu C. Vymačkejte si je klidně do vody.

Olivy

Dvě polévkové lžíce oliv obsahují asi 2 g tuku, 1 g sacharidů, 0 g cukru, 124 mg sodíku, 0 g vlákniny, 0 g bílkovin.

Středomořská strava je velmi oblíbená a její nedílnou součástí jsou olivy. Studie publikovaná v časopise American Journal of Hypertension ukázala, že pojídaní oliv snižuje díky obsaženým polyfenolům krevní tlak a hypertenzi. Olivy sice mají nízký podíl cukru, ale pozor, jsou docela kalorické – je v nich celkem dost tuku, takže s jejich pojídáním byste to neměli přehánět.

Vodní meloun

Jeden kus obsahuje přibližně 112 kalorií, 0 g tuku, 12 g sacharidů, 10 g cukru, 2 mg sodíku, 1 g vlákniny.

I když víme, že je to zelenina a úplně sem nepatří, myslíme si, že by v našem výčtu vodní meloun neměl chybět. V jedné studii publikované v časopisu Journal of Agricultural Food Chemistry se například dočteme, že obsahuje aminokyseliny, které nám pomohou dostat se například po tréninku zase do pohody. Meloun má také vysoký obsah antioxidačního lykopenu. Klidně si dejte pět kousků melounu denně, nic tím nezkazíte, ale kvůli pestrosti jídelníčku by vám asi za chvíli lezl krkem, takže jeho množství a pravidelnost konzumace necháme na vás – výhodou je, že neobsahuje žádné tuky.

Dále můžete při dietě sáhnout například po rybízu, malinách, ostružinách či například borůvkách – 100 gramů těchto plodů obsahuje přibližně jen 5 gramů cukru a najdeme v nich řadu vitamínů.