Z čeho vařit, aby bylo jídlo chutné a přitom dietní?

Z čeho vařit, aby bylo jídlo chutné a přitom dietní? Zdroj: Shutterstock

Nastavte metabolismus, aby spaloval 24/7!

Načasujte své kalorické hodiny, zrychlete tak metabolismus a vytvarujte si krásné štíhlé svaly. Jak by mohl vypadat váš den?

7.00 Vypijte půl litru vody

Jakmile zazvoní budík, ze všeho nejdřív vypijte 500 ml studené vody. Nedávno provedená německá studie zjistila, že studená voda po ránu zvyšuje metabolismus o 24 % až na 90 minut, protože vaše tělo musí vynaložit víc energie, aby studenou vodu vyhřálo na svou teplotu. Nachystejte si proto láhev do ledničky předtím, než jdete večer do postele, aby byla připravená, jakmile se vzbudíte.

7.30 Dopřejte si předsnídani

Jste-li zvyklí sportovat po ránu, určitě jste už narazili na otázku, zda cvičit nalačno, nebo až po snídani. Podle zahraničních výzkumů není ani jeden extrém výhodný. Dopřejte si proto lehký snack, skvěle bude fungovat třeba banán. Obsahuje dostatek sacharidů, které vás nakopnou, ale nebudete si připadat těžce.

8.45 Snídejte bílkoviny

Ke snídani si vybírejte jídla s vysokým obsahem bílkovin, protože to vede k většímu pocitu sytosti. Můžete si připravit například omeletu z vaječných bílků nebo sníst hrst mandlí. Ty jsou totiž zdrojem mononenasycených tuků, které pomáhají spalovat břišní tuk.

12.30 Naložte si k obědu

Ze studie Mezinárodního magazínu pro obezitu vyplývá, že lidem, u kterých tvořil příjem sacharidů a bílkovin 40 % z celkového příjmu kalorií za den a kteří je snědli před třetí hodinou odpolední, klesla tělesná hmotnost v průměru o 11 %. Těm, kteří jedli velké jídlo k večeři, klesla hmotnost jen o 9 %. Takže víte, co máte dělat.

12.35 Dejte si probiotika

Podle studie časopisu European Journal of Clinical Nutrition pomáhají snížit váhu i probiotika Lactobacillus gasseri. V průzkumu vyšlo najevo, že ti respondenti, kteří si je dávali po dobu 12 týdnů, snížili břišní tuk o 4,6 %. Když je navíc budete užívat po obědě, zintenzivníte pocit sytosti a plnosti.

16.00 Pijte bylinky

Zařaďte do svého pravidelného pitného režimu rostlinné látky zvané ECGC, které podporují spalování tuků. Podle francouzské studie by tři šálky denně mohly snížit hmotnost o téměř 5 %. Naprosto nepřekonatelný je zelený čaj matcha v prášku, který může zvýšit rychlost spalování kalorií až o celých 40 %.

18.00 Večeřte brzy

V případě, že chcete maximalizovat úbytek na váze, neodkládejte večeři, ať mezi ní a snídaní uplyne zhruba 14 hodin. Nejlepší je dát si libové bílkoviny, jako jsou třeba kuře nebo ryba se zeleninou restovanou na oleji a chilli papričce. Taková večeře zvýší váš metabolismus po dobu tří hodin po jídle a pomáhá spalovat kalorie také ještě následující den.

20.00 Rozchoďte to

Jděte po večeři aspoň na deset minut na procházku. Lehký pohyb po jídle sníží hladinu cukru v krvi a zabrání i ukládání tuku. Když je venku špatné počasí, zkuste pozici z jógy, která zmírňuje zažívací potíže: Lehněte si, ruce dejte na kolena, vydechněte a přitáhněte kolena k hrudníku. Pak se na 5 až 10 výdechů převalujte ze strany na stranu.

23.00 Pospěte si

Lidé s nedostatkem spánku mají mnohem větší sklon k přibývání na váze. Proto je dobré spát alespoň sedm hodin denně, aby se hladiny kortizolu držely v normě. Tento stresový hormon mimo jiné reguluje chuť k jídlu, a pokud není v harmonii, nebudete se cítit sytí.

Článek vyšel v novém speciálu časopisu Dieta s názvem Sexy zadek. Čeká vás více než 170 stran čtení zaměřeného právě na tvarování dokonalého pozadí. K dostaní právě teď!