Avokádo, jídlo, které miluje celý Instagram. Vyzkoušejte ty nej recepty!
Ovládlo jídelníčky milionů lidí i sociální sítě. Není divu, skvěle chutná a úžasně vypadá. Mimochodem, pod hashtagem #avocado najdete na Instagramu více než 7 milionů příspěvků. Víme, čím si získalo své příznivce i jak ho můžete využít.
Možná byste to do něj neřekli, ale avokádo se botanicky řadí mezi ovoce. Zralé avokádo má tmavě zelenou slupku a jeho dužnina je světle žlutá a měkká. V obchodech ho můžete pořídit jak zralé (ready-to-eat), tak určené k dozrání.
Co vám dá?
Avokádo obsahuje minerální látky (draslík, měď, magnézium, fosfor) a vitaminy C, E, K, H, B3 a B5. Je také plné vlákniny (jeden plod ukrývá 14 g), která vyrovnává hladinu cukru v krvi a přináší pocit nasycení. Na ovoce obsahuje avokádo sice nezvykle málo cukru, zato značné množství zdravých tuků. Nemusíte z nich mít ale obavy. Pro správné fungování organismu jsou nezbytné. Napomáhají například vstřebávání antioxidantů a živin rozpustných v tucích, jako jsou vitaminy A, D, E a K.
Jak si ho vychutnat?
Rychlé smoothie
Do mixéru dejte hrnek kokosového mléka, hrnek vody, 1 avokádo, hrnek ledu, čajovou lžičku javorového sirupu a špetku soli. Rozmixujte dohladka a okamžitě podávejte.
Zdravá pomazánka
Rozmixujte dohladka 1/2 avokáda, 100 g kozího sýra, šťávu z jednoho citronu a špetku soli.
Do směsi přidejte zbylou 1/2 avokáda nakrájenou na kostičky a vrchovatou lžičku čerstvého estragonu. Vychlaďte a podávejte na celozrnných toastech.
Těstoviny s avokádovou omáčkou
Zkuste těstoviny s avokádovou omáčkou podle naší kolegyně, editorky recepty.cz a foodblogerky Káji Fourové.
Příspěvek sdílený Karolína Four (@karolinafour),Kvě 30, 2018 v 8:07 PDT
Kakaová pěna
Rozpusťte ve vodní lázni 50 g vysokoprocentní hořké čokolády. Do mixéru si připravte 2 velká avokáda, 1/2 hrnku rostlinného mléka, 2 lžičky holandského kakaa, 2–3 nasekané datle a špetku vanilkové esence. Přidejte čokoládu a šlehejte dohladka. Přendejte do servírovacích misek a nechte vychladit.
Článek vyšel v časopise Dieta.