...

... Zdroj: iStock.com

Avokádo, jídlo, které miluje celý Instagram. Vyzkoušejte ty nej recepty!

Ovládlo jídelníčky milionů lidí i sociální sítě. Není divu, skvěle chutná a úžasně vypadá. Mimochodem, pod hashtagem #avocado najdete na Instagramu více než 7 milionů příspěvků. Víme, čím si získalo své příznivce i jak ho můžete využít.

Možná byste to do něj neřekli, ale avokádo se botanicky řadí mezi ovoce. Zralé avokádo má tmavě zelenou slupku a jeho dužnina je světle žlutá a měkká. V obchodech ho můžete pořídit jak zralé (ready-to-eat), tak určené k dozrání.

Co vám dá?

Avokádo obsahuje minerální látky (draslík, měď, magnézium, fosfor) a vitaminy C, E, K, H, B3 a B5. Je také plné vlákniny (jeden plod ukrývá 14 g), která vyrovnává hladinu cukru v krvi a přináší pocit nasycení. Na ovoce obsahuje avokádo sice nezvykle málo cukru, zato značné množství zdravých tuků. Nemusíte z nich mít ale obavy. Pro správné fungování organismu jsou nezbytné. Napomáhají například vstřebávání antioxidantů a živin rozpustných v tucích, jako jsou vitaminy A, D, E a K.

Jak si ho vychutnat?

Rychlé smoothie

Do mixéru dejte hrnek kokosového mléka, hrnek vody, 1 avokádo, hrnek ledu, čajovou lžičku javorového sirupu a špetku soli. Rozmixujte dohladka a okamžitě podávejte.

Zdravá pomazánka

Rozmixujte dohladka 1/2 avokáda, 100 g kozího sýra, šťávu z jednoho citronu a špetku soli.

Do směsi přidejte zbylou 1/2 avokáda nakrájenou na kostičky a vrchovatou lžičku čerstvého estragonu. Vychlaďte a podávejte na celozrnných toastech.

Těstoviny s avokádovou omáčkou

Zkuste těstoviny s avokádovou omáčkou podle naší kolegyně, editorky recepty.cz a foodblogerky Káji Fourové.

Tyhle testoviny s avokadovou omackou, rajcaty a parmazanem delala minule moje mama, aby me uctila i bez masa. Tak jsem je pak zopakovala i u nas doma, když Honza měl cca 5 minut mezi prací a prací. Rajcata jsem orestovala a i pan domaci rekl, ze by si ji dal znova. Takze tady ji mate i vy. ... Suroviny na 2 porce: ⭐️1 zralé avokádo ⭐️2 PL olivového oleje ⭐️1 ČL balzamikového octa ⭐️hrst čerstvých bazalkových listů ⭐️šťáva z poloviny limetky ⭐️1 menší stroužek česneku ⭐️sůl ⭐️pepř ⭐️100 g cherry rajčat ⭐️hobliny parmazánu ... Rozmixujeme zralé avokádo, olivový olej, bazalkové lístky, balzamiko, šťávu z limetky, sůl a pepř do jemného krému. Rajčata rozpůlíme a na nepřilnavé pánvi opečeme slupkou nahoru. Uvaříme si čerstvé těstoviny, promícháme s avokádovou omáčkou, na každou porci přidáme polovinu restovaných rajčat a zasypeme hoblinami parmazánu a bazalkovými lístky. . . . #jsmelaska #dnesjem #dnesvarim #pasta #testoviny @canonczsk #avocado #czechfoodblogger #zdravastrava #fitfood #foodie #foodgram #foodinspiration #foodphotography #hygge #nordic #recept #czechfood #czechgirl #czechblogger #czech #dnesfotim #livefolk #weekoninstagram #vscocam #vscocze #nevarblbe #nejezblbe #vegetarian #sheisnotlost #vkuchyni

Příspěvek sdílený Karolína Four (@karolinafour),Kvě 30, 2018 v 8:07 PDT

Kakaová pěna

Rozpusťte ve vodní lázni 50 g vysokoprocentní hořké čokolády. Do mixéru si připravte 2 velká avokáda, 1/2 hrnku rostlinného mléka, 2 lžičky holandského kakaa, 2–3 nasekané datle a špetku vanilkové esence. Přidejte čokoládu a šlehejte dohladka. Přendejte do servírovacích misek a nechte vychladit.

Článek vyšel v časopise Dieta.