...

... Zdroj: istock.com

Hubnutí podle počasí: Které dny to jde nejrychleji?

Znáte svou optimální tepovou frekvenci, máte oblíbený sport, hlídáte si jídelníček… prostě makáte, tak jen tak dál! A přidejte ještě sledování počasí. Proč? Za určitých meteorologických podmínek můžete z hubnutí vytěžit víc než obvykle!

Počasí ovlivňuje hubnutí. „Teplo, nebo zima, jestli fouká nebo jak vysoká je vlhkost vzduchu, to vše totiž celkem výrazně ovlivňuje intenzitu, s jakou naše tělo spaluje, ale také naše chutě a aktuální (ne)ochotu jíst zdravě,“ říká přední česká meteoroložka Dagmar Honsová. Jak to přesně funguje?

Refrigerace

Co se týče spalování, jde ve zkratce o velmi jednoduché rovnice. Pokud se venku pohybujete v přiměřené teplotě okolo 20 °C, kdy vám není ani teplo, ani zima, ale prostě tak akorát, spalujete zdaleka nejméně z celého roku. Tělo nemusí vydávat žádnou energii na dorovnání teploty s okolním prostředím, což jinak dělá, když mrzne nebo když panují tropická vedra.

Takže například na jaře, v době, kdy plánujete hubnutí do plavek, vás paradoxně každý spálený kJ stojí víc času a energie než uprostřed třeskuté zimy (kdy tělo využívá tukové zásoby k zahřátí organismu) nebo v parném létě (kdy zase zvýšenou produkcí potu ochlazuje povrch těla a zabraňuje tak jeho přehřívání). Meteorologie těmto zákonitostem věnuje celou kapitolu a mluví o tzv. refrigeraci, dorovnávání teplotních výkyvů v závislosti na okolních podmínkách.

Jsem meteosenzitivní

„Zdaleka nejvíce z tohoto principu mohou vytěžit takzvaní meteosenzitivní lidé, kteří citlivě reagují na změny počasí – nejen na teplo a chlad, ale také na střídání atmosférického tlaku a podobně. Těchto lidí je v naší populaci až 60 % a většinu z nich přitom tvoříme my, ženy,“ vysvětluje Dagmar Honsová s tím, že muži na výkyvy teplot reagují méně, a tedy i z refrigerace vytěží méně než ženy. U těch pak ještě záleží na aktuálním věku (čím jsou starší, tím citlivěji reagují na počasí) nebo i momentálním hormonálním nastavení (například v těhotenství nebo přechodu jsou, co se vnímání počasí týče, až velmi přecitlivělé).

Co znamená teplotní komfort

Dále také záleží na takzvaném teplotním komfortu, který je velmi individuální. „Někdo se cítí dobře při tělesné teplotě 36 °C, jiný až při 37 °C. Tělesná teplota se nám také mění během dne: Nejnižší je po ránu a v průběhu dne stoupá, stejně jako stoupá s přibývajícími roky,“ objasňuje meteoroložka, že z tohoto pohledu záleží samozřejmě nejen na aktuálních meteorologických podmínkách, ale i na načasování pohybové aktivity během dne – ráno, než se tělo nastartuje samo o sobě, vydá na dorovnání optimálního tepelného komfortu zdaleka nejvíce energie.

Když pak kromě osobního teplotního komfortu a vnější teploty vezmete v potaz ještě povětrnostní podmínky, dokážete poměrně snadno nadefinovat, jaké jsou ideální podmínky pro venkovní pohybové aktivity a následné hubnutí. „Pokud bych měla uvést konkrétní příklad, pak v zimě jsou pro hubnutí venkovní pohybovou aktivitou nejlepší dny, kdy se teplota pohybuje kolem nuly a fouká čerstvý vítr, který tu pocitovou teplotu směruje do minusových teplot. Proto byla na venkovní pohybovou aktivitu ideální celá loňská zima, která nezaznamenala žádné zásadní teplotní propady. V létě je pak pohybová aktivita účinnější v rozmezí teplot mezi 28 až 35 °C a tady místo na větrných podmínkách záleží na vlhkosti vzduchu, u níž je z hlediska spalování skvělé, když vystoupá nad 60 %,“ vysvětluje Dagmar Honsová.

Jak se hubne na jaře

„Pokud jdu běhat na jaře, budu sledovat hlavně povětrnostní podmínky. Vezměme například, že u běhání vydržím 20 minut při správné tepové frekvenci a mírném větru okolo 8 m/s, pak jen za tu malou chvilku spálím o 50 kJ víc než při bezvětří. Ale pokud běžím dokonce hodinu a vítr vystoupá na 12 m/s, pak můj výdej kalorií stoupá každých deset minut a nakonec spálím v přepočtu o jeden bílý jogurt víc než jindy.“ Že to nejsou závratná čísla? Tak zázraky se v hubnutí dějí obecně jen málokdy. Ale když jste třeba v situaci, kdy teprve chcete po zimě hubnutí nastartovat a pořád čekáte na hezčí počasí, máte o důvod víc na něj přestat čekat – v neideálních podmínkách rozjedete spalování rychleji. Anebo jste v situaci, kdy vám chybí poslední dvě, tři kila? Pak o to víc oceníte každý další impulz, který svému tělu můžete dát!

Hotjóga a princip refrigerace

Když tělo tolik ovlivňují vnější podmínky, je třeba s ohledem na vysoké teploty zmínit také oblíbené cvičení hotjógy. Při ní přecházíte z ásany do ásany při teplotě 42 °C, tedy tělo musí vydat nejen energii na cvičení, ale ještě na ochlazování. „A zatímco když nečinně fungujeme při tropických teplotách, potíme jen vodu, pak když při zvýšené teplotě začneme ještě cvičit, tělo rychle nastartuje i intenzivnější spalování,“ poukazuje na další souvislosti meteoroložka. A samozřejmě, takhle tělo funguje i při venkovních aktivitách během léta, jen je v obou případech potřeba brát v potaz objektivní kondici a zdravotní stav, protože, co si budeme nalhávat, pro takové kardiaky je cvičení ve vysokých teplotách doslova „zabijácké“!

Na jídle záleží

A ještě jedna úplně poslední věc. Je dávno potvrzené, že aktuální počasí ovlivňuje také naše chutě. A nejen tím, že za chladných dní prostě chceme vydatnější, zahřívající jídla a v létě ujíždíme na ovocných šťávách, melounech a salátech, abychom se instinktivně ochladili. „Dělali jsme výzkumy a ankety například ukázaly, že pokud se zvedne vlhkost vzduchu, pokud prší nebo sněží, máme větší chuť na kyselé jídlo. Změna takzvaného iontového pole vyvolá reakci chuťových buněk, které na to reagují a vysílají signály o chutích na kyselé. Tehdy také nakupujeme více nápojů – minerálních vod, limonád, ale také piva. A zatažené dny nás zase jednoznačně táhnou ke sladkému,“ popisuje meteoroložka s tím, že sama se vlivem počasí na jídelníček i pohybovou aktivitu řídí už spoustu let. Koneckonců, naši předci dělali úplně to samé, i když jim nešlo ani tak o hubnutí, jako o přežití – a bylo to pro ně úplně přirozené. Nechcete to zkusit také?

TIP NA VIDEO: Podívejte se na 5 rad pro chytré hubnutí.

Článek vyšel v časopise Dieta. V aktuálním čísle vás čeká rozhovor s youtuberkou Shopaholic Nicol, s foodblogerkou Karolínou Four a také velký materiál co dělat, když diety nefungují. Nestíháte zajít do trafiky? Kupte si aktuální číslo v našem iKiosku – poštovné je zdarma!

...
... | Zdroj: red