Jídlo do kabelky! 6 tipů, jak svačit chytřeji

Svačiny nepatří jen do školních tašek dětí. Jak s nimi zacházet tak, aby vám přinesly výsledky, které potřebujete? 

Svačit, nebo nesvačit? Ani nutriční specialisté nemají úplně jasno.

Jedny výzkumy tvrdí, že nyní během dne sníme dvakrát víc drobností než před třiceti lety, a svačit tudíž nepotřebujeme.

Podle druhých je pravidelná svačina v rozlítané době jediná cesta, jak porazit chutě a taky jak po návratu z práce kompletně nevyplenit ledničku. Abychom vám pomohli se v tom zmatku zorientovat, připravili jsme pro vás 6 tipů, díky kterým si uděláte ve svačinách jasněji.

Svačinu nemusíte

Svačina je důležitá, ale zejména ta dopolední by se měla v jídelníčku objevit jenom tehdy, pokud máte velký časový odstup mezi snídaní a obědem.

„Jestli vstáváte kolem osmé, snídáte v půl deváté, pracujete v kanceláři a na oběd chodíte ve dvanáct, nemusíte dopoledne svačit a zbytečně konzumovat kalorie,“ říká Pavlína Zdeňková ze stejnojmenného dietologického centra.

Naopak je to u lidí, kteří vstávají v pět, mají fyzicky náročnou práci a k obědu se zřídka dostanou před dvanáctou.

„Tady je svačina nutná, aby organismus nepociťoval únavu a nepřepnul do programu úspory, který časem může vést k nadváze nebo jiným civilizačním chorobám,“ říká odbornice.

Nejezte na autopilota

Měla byste svačit jenom proto, že je právě teď 10.30, tedy čas, kdy obvykle jíte? Ne.

Pokud nejste diabetička, anebo nemáte jiné zdravotní problémy a zrovna dneska nemáte hlad, není žádný důvod cpát se za každou cenu.

Konzumujete tím zbytečné kalorie navíc, a jestli jste pozdě snídala, matete trávicí trakt. Pro zdravého člověka, který se dostatečně nají ráno, je lepší nechat žaludek v klidu pracovat a znovu jíst, až když je potrava v něm natrávená, což trvá zhruba tři až čtyři hodiny.

Když si svačinu přece jen dát chcete, zkonzumujte ji najednou a vyhněte se neustálému ujídání mezi jídly, kdy si každou hodinu dáte kousek. Žaludek pak nemá klid potravu pořádně zpracovat. Nehledě na to, že s takovým přístupem člověk rychle ztratí kontrolu, kolik toho vlastně snědl.